Jajka przepiórcze – właściwości, cena, przepisy. Ile gotować jajka przepiórcze?
Aktualizacja: 10 kwietnia, 2024
Doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, pasta do kanapek lub podane z sosem, a oprócz tego wykazują właściwości poprawiające stan zdrowia – mowa o jajach przepiórczych, czyli mniejszych, jednak bogatszych wnętrzem koleżankach jaj kurzych.
Jajka przepiórcze
Jak sama nazwa wskazuje, jaja przepiórcze są jajami złożonymi przez różne gatunki przepiórek, czyli ptaków średniej wielkości, występujących w Europie, Afryce Północnej, południowych Stanach Zjednoczonych i niektórych częściach Azji. Jaja te są znacznie mniejsze od jaj kaczych i kurzych. Są powszechnie spożywane i sprzedawane jako żywność na całym świecie, zawierają wiele substancji odżywczych, które sprawiają iż są one smaczną i zdrową opcją uzupełnienia diety. Pomimo rozpowszechnienia przepiórek w Stanach Zjednoczonych konsumpcja jaj przepiórczych dominuje na rynku azjatyckim, gdzie są one powszechnie używane jako tania żywność uliczna. Bogate, aromatyczne żółtko zwiększyło jednak zapotrzebowanie na jajka w wielu kulinarnych kombinacjach. Jaja przepiórcze mają bowiem wyższy stosunek żółtka do białka niż normalne jaja.
Jajka przepiórcze – właściwości
Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych jaja przepiórcze posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Imponująco wysoki poziom występującej w nich witaminy A występującej oznacza, że pomagają one chronić wzrok. Aktywność przeciwutleniająca witaminy może pomóc w zmniejszeniu zwyrodnienia plamki żółtej i zapobiec rozwojowi zaćmy, tym samym wspomagając wzrok. Zawarte w tych jajach korzystne kwasy tłuszczowe dbają natomiast o kondycję serca i prawidłowy poziom cholesterolu, a obecny w składzie potas wykazuje zdolność do obniżania ciśnienia krwi, działając jako środek rozszerzający naczynia krwionośne. Jaja zawierają również znaczne poziomy witaminy C, która działa przeciwko wolnym rodnikom, zmniejszając ryzyko powstania nowotworu. Witamina B z kolei powoduje zwiększoną aktywność metaboliczną w organizmie, wspierając funkcje hormonalne i enzymatyczne, a tym samym zapewniając prawidłowe procesy organizmu i funkcje narządów.
Jajka przepiórcze – cena
Ceny jaj przepiórczych kreują się od 5–8 zł za kilkanaście sztuk. Jaja te dostępne są zarówno w sklepach internetowych, jak i w dużych supermarketach, takich jak Tesco, usytuowane obok jaj kurzych.
Ile gotować jajka przepiórcze?
Czas gotowania jaj zależy od postaci, do jakiej chce się je doprowadzić. Ze względu na ich niewielki rozmiar ich przygotowanie jest znacznie krótsze niż w przypadku jaj kurzych.
- Aby uzyskać jaja przepiórcze na twardo, należy je gotować przez 4–5 minut od momentu ich włożenia do wrzątku lub 3 minuty od momentu zagotowania się wody.
- Jaja przepiórcze na miękko należy gotować przez 1 minutę od momentu włożenia do wrzątku.
Jajka przepiórcze – przepisy
Składniki:
- jaja przepiórcze – 8 szt.,
- zmielone płatki owsiane – 3 łyżki,
- piętka chleba,
- cebula – 1 szt.,
- koperek,
- mleko – 80 ml,
- pieprz, sól.
Wykonanie:
- 7 jaj ugotować na twardo, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach.
- Do startych jajek dodać posiekaną drobno cebulę i koperek, surowe jajko, namoczoną i odciśniętą piętkę chleba. Masę wymieszać ręką, jeśli będzie za rzadka, dodać płatki owsiane.
- Z masy uformować małe kotleciki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Składniki:
- jaja przepiórcze – 6 szt.,
- jogurt grecki – 3 łyżki,
- majonez – 1 łyżka,
- koperek – pęczek,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Jaja ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki.
- Jogurt, majonez i koperek zblendować.
- Sos wyłożyć na półmisek, a na wierzchu położyć jaja.
Składniki:
- oliwa z oliwek – 20 g,
- musztarda – 3 łyżki,
- jaja przepiórcze – 10 szt.,
- filet z kurczaka – 1 szt.,
- sałata – 1 szt.,
- awokado – 1 szt.,
- papryka – ½ szt.,
- pomidory koktajlowe – 10 szt.,
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka.
Wykonanie: kurczaka obtoczyć w przyprawach, pokroić i podsmażyć. Warzywa pokroić i wymieszać, dodać ugotowane na twardo i pokrojone jaja i wcześniej przygotowanego kurczaka. Musztardę wymieszać z oliwą, polać sałatkę sosem i przyprawić do smaku. Podawać z grzankami.
Jaja przepiórcze mogą być świetnym urozmaiceniem codziennej diety. Zarówno smakiem, jak i jakością przewyższają kurze jajka. Ze względu na swoje pełnowartościowe białko polecane są dla osób na redukcji, ale także przy budowaniu masy mięśniowej. Rzadko uczulają, co może być ważną informacją dla alergików.
Literatura:
- L. Yannakopoulos, A. S. Tserveni‐Gousi, Quality characteristics of quail eggs. Pages 171-176, Received 19 Feb 1985,
- Julia E.Dvorska, Pe ter F.Surai, Brian K.Speake, Nick H.C.Sparks. Protective effect of modified glucomannans against aurofusarin-induced changes in quail egg and embryo. Comparative Biochemistry and Physiology Part C: Toxicology & Pharmacology. Volume 135, Issue 3, July 2003, Pages 337–343,
- N. Bragagnolo, D. B.Rodriguez-Amaya, Comparison of the cholesterol content of Brazilian chicken and quail eggs. Journal of Food Composition and Analysis. Volume 16, Issue 2, April 2003, Pages 147–153,
- N. Sahin, F. Akdemir, C. Orhan,, O. Kucuk, A. Hayirli, K. Sahin, Lycopene-enriched quail egg as functional food for humans. Food Research International. Volume 41, Issue 3, 2008, Pages 295–300,
- Walber Arantes da Silva, Alberto Henrique, Naiverti Eliasi, Márcia Izumi Sakamoto, Alice Eiko Murakam, Sandra Terezinha Marques Gomes Jesuí, Vergílio Visentainer, Nilson Evelázio de Souza, MakotoMatsushita, Quail egg yolk (Coturnix coturnix japonica) enriched with omega-3 fatty acids, LWT – Food Science and Technology, Volume 42, Issue 2, March 2009, Pages 660–663,
- Kyoko Takahashi, Satomi Kitao, Misao Tashiro, Toshio Asao, Masao Kanamori, Inhibitory Specificity against Various Trypsins and Stability of Ovomucoid from Japanese Quail Egg White, Journal of Nutritional Science and Vitaminology.