Dobra wiadomość dla fanów popcornu!
Jak dowodzą naukowcy University of Scranton w Pensylwanii popcorn to nie tylko pusta i niezdrowa przekąska. Zapewniają, że posiada on tyle samo cennych polifenoli co warzywa i owoce.
Cenne składniki popcornu
Jeśli nie wyobrażasz sobie seansu filmowego bez popcornu, jednak po zakończonym filmie czujesz duże wyrzuty sumienia, ta informacja z pewnością Cię uspokoi. Popcorn jak zapewniają naukowcy z University of Scranton w Pensylwanii posiada tyle samo polifenoli co warzywa i owoce.
Polifenole to naturalne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki z naszego organizmu. Dzięki temu są skuteczne w prewencji chorób układu krążenia i nowotworów. Najwięcej polifenoli znajduje się w aronii, jagodach, czy borówkach. Dużą ich ilość posiada także czarny bez, z którego można zrobić pyszne domowe wino.
Popcorn również zawiera pewną ilość polifenoli, jednak pamiętajmy, że oprócz tego dostarcza nam też sporo kalorii. Aby zapewnić sobie taką samą ilość tych cennych składników po spożyciu jabłka, trzeba byłoby zjeść dość dużą porcję popcornu. Sami osądźcie, czy jest to warte poświęcenia waszej zgrabnej sylwetki?