Dieta na przytycie, czyli jak zdrowo walczyć z niedowagą
Aktualizacja: 18 lutego, 2021
Gdzie nie spojrzeć, wszyscy się odchudzają – przed wakacjami, przed weselem, przed ślubem, jako noworoczne postanowienie. Jesteśmy zalewani setkami rad, jak zrzucić zbędne kilogramy. Jest jednak wiele osób, które chciałyby przytyć, czy to ze względów zdrowotnych czy estetycznych.
Wydawać by się mogło, że przybrać kilka kilogramów jest niesamowicie łatwo. Wystarczą przecież święta i kilka kawałków ciasta więcej niż zwykle, a masa ciała zaczyna rosnąć. Tak rzeczywiście jest, ale nie u wszystkich. Są wśród nas osoby, które od wielu miesięcy czy nawet lat nieskutecznie starają się przytyć choć odrobinę. Na pewno wielu z nich usłyszało kiedyś „dobrą” radę od bliskich, żeby jedli fast foody albo czekoladę, a osiągną wymarzone efekty. Czy jest to jednak najlepszy i najzdrowszy sposób na zwiększenie masy ciała?
Dieta na przytycie
Żywność wysokoprzetworzona typu fast food oraz słodycze oprócz tego, że są wysokokaloryczne, zawierają również duże ilości soli, tłuszczów nasyconych, izomerów trans kwasów tłuszczowych oraz cukrów prostych. Zbyt częste ich spożywanie może prowadzić do powstania nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zaburzeń gospodarki węglowodanowej i lipidowej. Włączenie ich na stałe do menu nie wydaje się więc najlepszym sposobem na zwiększenie masy ciała.
Co więc powinny zmienić w swojej diecie osoby chcące przytyć, aby zrobić to zdrowo i racjonalnie? Oto kilka rad:
- zwiększ objętość dotychczasowych posiłków o połowę
- zwiększ spożycie produktów o dużej gęstości energetycznej (dużo kilokalorii w małej objętości): ryż, kasze, makarony, orzechy, tłuszcze (masło, oleje), jajka, pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, owoce suszone, pestki i nasiona (słonecznik, dynia, sezam)
- do sałatek i innych potraw dodawaj sporą ilością oleju lub oliwy lub kilka łyżek orzechów lub nasion słonecznika (mogą być mielone)
- sporządzaj sałatki z różnego rodzaju owoców na deser, dodawaj do nich orzechy i nasiona
- do picia możesz wybierać niesłodzone soki zamiast wody (najlepiej samodzielnie wyciskane)
- wybieraj potrawy typu: naleśniki, pierogi, kopytka, pyzy, kluski śląskie
- zrezygnuj z potraw typu fast food, pizzy, kebabów – nie są to zdrowe potrawy, mimo że tuczące – wyrządzą Ci więcej szkody niż pożytku
- jedz więcej owoców – szczególnie bananów, winogron i awokado
- spożywaj więcej tłustych ryb, takich jak łosoś, makrela, śledź, szprotki, halibut, tuńczyk
- wybieraj chude gatunki mięsa – indyk, drób, cielęcina, wołowina, rzadziej wieprzowina
- zwiększ spożycie produktów mlecznych – mleka, kefirów, jogurtów, serów twarogowych, serów żółtych, pleśniowych
- do potraw dodawaj przyprawy pobudzające apetyt: bazylia, papryka ostra, mięta, kminek, jałowiec, chrzan, gorczyca, liść laurowy, majeranek.
- spożywaj 5–6 posiłków dziennie, najlepiej o tych samych godzinach codziennie, dozwolone jest pojadanie między posiłkami
- dbaj o to, aby potrawy były kolorowe, estetycznie przygotowane i podane, mają one zachęcać do jedzenia
Należy pamiętać, że dieta wysokokaloryczna powinna być wprowadzana powoli, aby przyzwyczaić organizm i układ pokarmowy do rosnącej ilości energii. Zwiększanie masy ciała jest procesem żmudnym i czasochłonnym, dlatego przed jej rozpoczęciem należy uzbroić się cierpliwość. Efekty nie pojawią się szybko, ale na pewno takie postępowanie nie przyniesie organizmowi szkód i zapewni utrzymanie zdrowia.
Literatura:
- Rogulska A. Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010