Dieta bez cukru – efekty. Co jeść na diecie bezcukrowej?

Jak wskazują dane statystyczne, coraz mniej Polaków przyjmuje cukier w czystej postaci, jednak mimo to jego konsumpcja ogółem rośnie. Dzieje się tak, ponieważ spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, w której znajduje się cukier dodany, a my jako konsumenci nie zwracamy na to uwagi. Jakich produktów należy unikać, a jakie spożywać, będąc na diecie bezcukrowej?
Dieta bez cukru
W dzisiejszym świecie trudno wyobrazić sobie życie bez cukru. Lista produktów, do których dodawany jest ten składnik, jest bardzo długa. Dlatego tak trudno jest całkowicie wyeliminować go z diety. Oprócz słodyczy, w których jego obecność jest oczywista, cukier dodany znajdziemy m.in. w lodach, napojach, jogurtach, sosach, dżemach czy płatkach śniadaniowych. Oczywiście cukry występują również w żywności naturalnie, np. w owocach i mleku.
Dieta bez cukru – efekty
Dane Głównego Urzędu Statystycznego z 2016 pokazują, że przeciętne miesięczne spożycie cukru, dżemu, miodu, czekolady i wyrobów cukierniczych na 1 osobę w gospodarstwie domowym wynosiło aż 1,78 kg. W skali roku jest to ponad 20 kg balastowych substancji, które oprócz podnoszenia naszej masy ciała nie wnoszą dla naszego organizmu niczego dobrego. Wykluczając całkowicie powyższe produkty z diety, pozbywamy się kilkudziesięciu tysięcy kilokalorii, co jest równoznaczne ze spadkiem masy ciała.
Co jeść na diecie bezcukrowej?
Kluczowe w diecie bezcukrowej jest unikanie cukrów dodanych, tj. węglowodanów zawartych w produktach, które są dodawane do żywności podczas jej przetwarzania lub przygotowania do spożycia. Jeśli na etykiecie pojawią się: cukier biały lub brązowy, melasa czy syrop glukozowo-fruktozowy, lepiej zrezygnować z zakupu. Zamiast cukrów prostych wskazane jest spożywanie węglowodanów złożonych. Znajdziemy je w gruboziarnistych kaszach (gryczanej, jęczmiennej), pieczywie pełnoziarnistym oraz warzywach i nasionach roślin strączkowych.
Czy obecność cukrów w owocach wyklucza ich spożycie? Oczywiście, że nie! Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia warzywa i owoce powinny być spożywane jak najczęściej i w jak największej ilości. Powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy. Pamiętajmy jednak o właściwych proporcjach: owoce powinny stanowić jedynie ¼ część tego zestawu, pozostałe ¾ należą do warzyw. Dodatkowo wskazane jest spożycie mleka i produktów mlecznych, jaj i mięsa. Jako źródło tłuszczu najlepiej wybierać orzechy i nasiona oraz oleje roślinne.
Eliminacja cukru z diety dla wielu osób stanowi nie lada wyzwanie. Jednak wykluczenie cukrów dodanych z diety niesie ze sobą wiele korzyści. Oprócz zmniejszenia ryzyka pojawienia się próchnicy zębów możemy spodziewać się utraty zbędnych kilogramów, a co za tym idzie, ograniczyć ryzyko rozwoju wielu chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca i choroby układu krążenia.
Dlaczego słodycze uzależniają? czytaj więcej
Dowiedz się, co zrobić, aby pozbyć się nadmiaru niezdrowej fruktozy ze swoich posiłków. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Dzięki za fachowe informacje
ale co w sprawie weków? jak zrobić zapasy na zimę owoce warzywa do słoików bez cukru? przecież cukier tu pozwala na konserwowanie przetworów i trzeba jego dawać ok 20% do 40% nieraz żeby się nie popsuły…