Dieta bez cukru – efekty. Co jeść na diecie bezcukrowej?
Aktualizacja: 18 marca, 2024
Jak wskazują dane statystyczne, coraz mniej Polaków przyjmuje cukier w czystej postaci, jednak mimo to jego konsumpcja ogółem rośnie. Dzieje się tak, ponieważ spożywamy coraz więcej przetworzonej żywności, w której znajduje się cukier dodany, a my jako konsumenci nie zwracamy na to uwagi. Jakich produktów należy unikać, a jakie spożywać, będąc na diecie bezcukrowej?
Dieta bez cukru
W dzisiejszym świecie trudno wyobrazić sobie życie bez cukru. Lista produktów, do których dodawany jest ten składnik, jest bardzo długa. Dlatego tak trudno jest całkowicie wyeliminować go z diety. Oprócz słodyczy, w których jego obecność jest oczywista, cukier dodany znajdziemy m.in. w lodach, napojach, jogurtach, sosach, dżemach czy płatkach śniadaniowych. Oczywiście cukry występują również w żywności naturalnie, np. w owocach i mleku.
Dieta bez cukru – efekty
Dane Głównego Urzędu Statystycznego z 2016 pokazują, że przeciętne miesięczne spożycie cukru, dżemu, miodu, czekolady i wyrobów cukierniczych na 1 osobę w gospodarstwie domowym wynosiło aż 1,78 kg. W skali roku jest to ponad 20 kg balastowych substancji, które oprócz podnoszenia naszej masy ciała nie wnoszą dla naszego organizmu niczego dobrego. Wykluczając całkowicie powyższe produkty z diety, pozbywamy się kilkudziesięciu tysięcy kilokalorii, co jest równoznaczne ze spadkiem masy ciała.
Co jeść na diecie bezcukrowej?
Kluczowe w diecie bezcukrowej jest unikanie cukrów dodanych, tj. węglowodanów zawartych w produktach, które są dodawane do żywności podczas jej przetwarzania lub przygotowania do spożycia. Jeśli na etykiecie pojawią się: cukier biały lub brązowy, melasa czy syrop glukozowo-fruktozowy, lepiej zrezygnować z zakupu. Zamiast cukrów prostych wskazane jest spożywanie węglowodanów złożonych. Znajdziemy je w gruboziarnistych kaszach (gryczanej, jęczmiennej), pieczywie pełnoziarnistym oraz warzywach i nasionach roślin strączkowych.
Czy obecność cukrów w owocach wyklucza ich spożycie? Oczywiście, że nie! Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia warzywa i owoce powinny być spożywane jak najczęściej i w jak największej ilości. Powinny stanowić co najmniej połowę tego, co jemy. Pamiętajmy jednak o właściwych proporcjach: owoce powinny stanowić jedynie ¼ część tego zestawu, pozostałe ¾ należą do warzyw. Dodatkowo wskazane jest spożycie mleka i produktów mlecznych, jaj i mięsa. Jako źródło tłuszczu najlepiej wybierać orzechy i nasiona oraz oleje roślinne.
Eliminacja cukru z diety dla wielu osób stanowi nie lada wyzwanie. Jednak wykluczenie cukrów dodanych z diety niesie ze sobą wiele korzyści. Oprócz zmniejszenia ryzyka pojawienia się próchnicy zębów możemy spodziewać się utraty zbędnych kilogramów, a co za tym idzie, ograniczyć ryzyko rozwoju wielu chorób takich jak cukrzyca, miażdżyca i choroby układu krążenia.
ale co w sprawie weków? jak zrobić zapasy na zimę owoce warzywa do słoików bez cukru? przecież cukier tu pozwala na konserwowanie przetworów i trzeba jego dawać ok 20% do 40% nieraz żeby się nie popsuły…
Dzięki za fachowe informacje