Błonnik w nadmiarze może szkodzić!
Aktualizacja: 26 lutego, 2024
Dziś wciąż mówi się o tym, aby zwiększyć podaż błonnika w diecie. Wiele osób przez małe spożycie warzyw dostarcza go stanowczo za mało. Jednak uwaga! Jego nadmiar również może spowodować poważne konsekwencje.
Nadmiar błonnika
Błonnik ma wiele, bardzo ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu właściwości. Przyspiesza on przemianę materii, usuwa resztki przemiany pożywienia z naszych jelit, reguluje metabolizm, obniża cholesterol. Jednak jego nadmiar może mieć poważne konsekwencje.
Nadmiar błonnika może być skutkiem spożywania bardzo dużej ilości warzyw, ciemnego pieczywa, otrębów i kasz. Warto wiedzieć, że zalecana dzienna dawka błonnika wynosi od 25 g do 40 g. Jego nadmiar może spowodować:
- mniejsze wykorzystanie przez organizm składników mineralnych: wapnia, żelaza, cynku, miedzi;
- obniżenie wchłaniania witaminy A, D, B12;
- hamowanie przekształcania się beta-karotenu w witaminę A;
- obniżenie strawności składników odżywczych;
- wzdęcia, biegunki, zaparcia.
Błonnik nie jest trawiony przez organizm człowieka. Należy do tzw. substancji antyodżywczych, które przynoszą pewne korzyści dla organizmu, ale mogą także mu zaszkodzić. Po raz kolejny umiar staje się najlepszą i najważniejsza zasadą przy komponowaniu jadłospisu.