Produkty spożywcze
Olej z pestek dyni – wartości odżywcze, bogactwo fitosteroli
Pestki dyni cechują się wieloma wartościami odżywczymi. Należą do surowców…
Czerymoja – właściwości i zastosowanie
Jej kremowa konsystencja jest jak wykwintnie skomponowany smakowo deser, przypominający…
Dziczyzna – wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania do spożycia
Jeśli słysząc hasło „dziczyzna” Twoim pierwszym skojarzeniem jest tłuste, niezdrowe…
Bazylia – właściwości, zastosowanie i przechowywanie
Bazylia to ważny element kuchni śródziemnomorskiej. Może być dodawana zarówno…
Czerstwy chleb – przyczyny, sposób zapobiegania i pomysły na wykorzystanie
Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb…
Przyprawy, które odmienią smak Twoich potraw i zastąpią sól
Aromatyczne zioła i przyprawy odgrywają niezwykle ważną rolę w naszej…
Banany – właściwości, wartości odżywcze, przechowywanie i ciekawostki
W sklepach są dostępne przez cały rok. Stanowią bogactwo witamin…
Otręby – sposób produkcji, wartości odżywcze, właściwości i rodzaje
Niedoceniany produkt uboczny otrzymywany podczas przemiału zbóż, kryje w sobie…
Kasza owsiana i jęczmienna jako źródło beta-glukanu w diecie
Beta-glukan to jedna z frakcji błonnika, która rozpuszcza się w…
Nie daj się nabić w butelkę, czyli jak wybrać dobrej jakości oliwę z oliwek
Jak spośród wielu butelek dostępnych na sklepowych regałach, wybrać tę…