Odżywianie
Dodatki do żywności – naturalne i chemiczne. Szkodliwość dodatków do żywności
Większość produktów spożywczych w swoim składzie zawiera od kilku do…
Czy ksylitol jest rakotwórczy? Szkodliwość ksylitolu
Cała prawda na temat ksylitolu i jego szkodliwości.
Kiedy brać probiotyk i jak go stosować? Przedawkowanie probiotyku
Probiotykami określamy żywe drobnoustroje, które podawane w odpowiedniej ilości wywierają...
Homogenizacja – mleka, serków. Przepisy z serka homogenizowanego
Homogenizacja jest procesem niezwykle powszechnym w obecnych czasach. Wiele osób…
Ksylitol – wady i zalety. Ksylitol z kukurydzy
Ksylitol jest słodzikiem coraz popularniejszym wśród Polaków. Zwykle ludzie decydują…
Beta-glukan – właściwości, skutki uboczne. Beta-glukan dla dzieci
W przetwórstwie spożywczym i jako składnik diety, który ma unikalne...
Ksylitol – indeks glikemiczny, dla cukrzyków. Ksylitol czy erytrol?
Czy zatem ksylitol stanowi dobry substytut klasycznego cukru? Czy jest…
Maślanka – właściwości, przepisy. Czy maślanka jest zdrowa?
Mleko oraz przetwory mleczne to niestety w diecie Polaków produkty…
Żółtko jaja – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak wykorzystać żółtka?
Żółtko jaja – właściwości, czy można je spożywać w nieograniczonej…
Kasza kuskus – właściwości, potrawy. Jak gotować kaszę kuskus?
Kasza kuskus jest częściej kupowaną kaszą przez osoby młode niż…