Odżywianie
Liofilizacja – żywność i owoce liofilizowane
Liofilizowana żywność zaczęła wchodzić coraz śmielej do przemysłu spożywczego ciesząc…
Zioła prowansalskie – skład, właściwości. Do czego użyć ziół prowansalskich?
Skład ziół prowansalskich i ich właściwości. Do jakich potraw warto…
Mąka jaglana – właściwości, przepisy. Jak zrobić mąkę jaglaną?
Kasza jaglana, nazywana królową kasz, zyskuje coraz większą popularność. Jednym…
Orzeszki ziemne – właściwości, uprawa. Czy orzeszki ziemne są zdrowe?
Każdego roku na świecie produkowane są miliony ton orzeszków ziemnych.…
Jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – rola i źródła
Zgodnie z zaleceniami tzw. „zdrowej diety”, każdego dnia 30% spożytej...
Produkty bogate w błonnik. Błonnik w tabletkach. Skutki nadmiaru błonnika
Błonnik pokarmowy nazywany jest inaczej włóknem pokarmowym. Należy do węglowodanów…
Kasza manna dla dzieci i niemowląt. Kasza manna na śniadanie, na deser
Fit przepisy z kaszy manny, jak wprowadzić kaszę manną do…
Owoce dzikiej róży – właściwości, suszenie. Co można zrobić z owoców dzikiej róży?
W ostatnim okresie możemy zaobserwować wzrost zainteresowania roślinami takimi jak:...
Kalafior – odmiany, właściwości, indeks glikemiczny, przepisy. Czy można jeść surowy kalafior?
Czy można jeść surowy kalafior, jego właściwości. Przepis na fit…
Warzywa krzyżowe – rodzaje. Warzywa krzyżowe a niedoczynność tarczycy
Dookoła można usłyszeć czy zobaczyć szyldy reklamujące hasło: „dziennie należy…