bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Maślanka – właściwości, przepisy. Czy maślanka jest zdrowa?

Maślanka – właściwości, przepisy. Czy maślanka jest zdrowa?

maślanka skład właściwości przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Mleko oraz przetwory mleczne to niestety w diecie Polaków produkty niedoceniane. Stanowią one bogate źródło pełnowartościowego białka, wapnia oraz witamin z grupy B oraz rozpuszczalnych w tłuszczu A,D,E,K. Fermentowane produkty mleczne, do których zalicza się maślankę, zawierają również bakterie probiotyczne, które zbawiennie wpływają na pracę jelit.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Maślanka
  • Właściwości maślanki
  • Potrawy z maślanką
  • Maślanka czy kefir?

Maślanka

Maślanka to naturalny, fermentowany produkt mleczny o wysokiej wartości odżywczej. Tradycyjnym sposobem, powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji masła, na co wskazuje sama nazwa. Surowcem wyjściowym jest śmietanka zebrana z powierzchni mleka, którą uprzednio poddano fermentacji za pomocą bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu otrzymano śmietanę. W wyniku ubijania tłustej śmietany wytrąca się stały tłuszcz, czyli masło, a pozostały półprzeźroczysty płyn z drobinkami tłuszczu jest określany maślanką. Taką maślankę można było spotkać lata temu na targach wiejskich. Obecnie dostępna w sklepach maślanka posiada białą lub kremową barwę i gęstszą konsystencję, gdyż produkowana jest z mleka odtłuszczonego, które poddawane jest ukwaszeniu za pomocą szczepów bakterii kwasu mlekowego. Maślanka posiada orzeźwiający, lekko kwaskowaty, ale jednocześnie delikatny i łagodny smak oraz lekko orzechowy aromat. W konsystencji jest zdecydowanie rzadsza, niż jogurt naturalny lub kefir, ale gęstsza niż mleko. To niewątpliwe pożądany produkt w naszej diecie. Dlaczego?

Właściwości maślanki

Maślanka jest łatwo strawnym produktem mlecznym i jednocześnie posiada niską wartość energetyczną. Dostarcza niewiele tłuszczu, gdyż jedynie 1,5g na 100ml, ok. 4,5 g węglowodanów w postaci laktozy oraz 3,5 g pełnowartościowego białka. Laktoza zawarta w maślance jest lepiej tolerowana przez osoby z niedoborem enzymu laktazy niż mleko, gdyż w wyniku fermentacji przeprowadzonej przez bakterie fermentacyjne, dwucukier został rozłożony do glukozy i galaktozy, co nie wywołuje nieprzyjemnych objawów. Warto wspomnieć, że w badaniach naukowych stwierdzono, iż spożywanie pełnotłustej maślanki obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Ponadto tłuszcz zawarty w maślance posiada wysoką wartość odżywczą, gdyż jest zasobny w fosfolipidy oraz sfingolipidy, które budują błonę komórkową każdej komórki organizmu człowieka. Wyniki badania Asano i wsp. wskazują, że maślanka jest regulatorem brązowej tkanki tłuszczowej, która odpowiada m.in. za termoregulację i wydatkowanie energii w postaci ciepła, co zwiększa podstawową przemianę materii. Wyniki tych badań sugerują, że spożywanie maślanki może być pomocne w zwalczaniu nadwagi i otyłości.

Jogurt, kefir, maślanka oraz mleko acidofilne są naturalnymi źródłami probiotycznych bakterii. Spożywanie wymienionych produktów jest szczególnie istotne podczas stosowania antybiotykoterapii, w przypadku drożdżycy narządów płciowych oraz w celach profilaktycznych zapobiegania zmianom składu mikroflory jelitowej. Odpowiedni skład mikroflory jelitowej wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie oraz na procesy wchłaniania składników odżywczych ze spożytych i strawionych w przewodzie pokarmowym posiłków. Niwelowane są ponadto takie objawy jak wzdęcia, gazy oraz przelewanie w nadbrzuszu. Fermentowane produkty mleczne, w tym również maślanka są polecane jako zapobiegające zaparciom, ponieważ korzystnie wpływają na perystaltykę, formowanie i uwodnienie stolca.

Maślanka stanowi bogate źródło wapnia łatwo dostępnego dla organizmu, przy stosunkowo niskiej kaloryczności produktu. Wapń jest niezbędnym składnikiem diety, ponieważ jego brak w codziennych posiłkach skutkuje uwalnianiem go z kości, co osłabia ich strukturę i zwiększa podatność kości na złamania. Uczestniczy w mineralizacji kości oraz zębów, bierze udział w wytwarzaniu białka, warunkuje prawidłową pracę mięśni oraz układu nerwowego. Odpowiednia podaż wapnia w diecie oraz witaminy D stanowią podstawę postępowania profilaktycznego w osteoporozie. W maślance zawarte są również witaminy z grupy B: tiamina, ryboflawina i witamina B12 oraz potas i magnez.

Potrawy z maślanką

Maślankę można wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw na ciepło i na zimno, na słodko lub wytrawnie. Ten napój mleczny możemy wypić jako przekąskę między posiłkami, wypić jako dodatek do kanapki lub domowego ciasta, wykorzystać jako alternatywę dla mleka i zjeść na zimno z musli lub płatkami zbożowymi. Sprawdzi się  jako baza do chłodnika lub jako dodatek do sałatki owocowej. Na jej bazie można przygotować smaczny koktajl mleczny lub mleczno-owocowy oraz placki i racuchy. Co ważne i o czym warto pamiętać, przygotowując z maślanki potrawy na ciepło (placki lub racuchy), produkt przestaje być źródłem bakterii kwasu mlekowego, ponieważ w wyniku smażenia dochodzi do ich zabicia.

Maślanka czy kefir?

Zarówno maślanka, jak i kefir są wartościowymi fermentowanymi napojami mlecznymi, dlatego powinny być wybierane przez osoby zdrowe zamiennie. Oba produkty są odpowiednie i bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ zostały wytworzone w procesie fermentacji mleka. Posiadają podobną wartość energetyczną oscylującą w granicach 41–50 kcal na 100 ml napoju, dostarczają pełnowartościowego białka oraz zdrowego tłuszczu, podobną ilość wapnia oraz składników mineralnych i witamin. To co je odróżnia to rodzaj bakterii fermentacyjnych, które odpowiadają na nadanie przetworowi charakterystycznego smaku i aromatu. Kefir ponadto jest lekko gazowany, podczas gdy maślanka delikatna.

Maślanka to smaczny produkt, który zachęcam, aby włączyć do swojej diety. Polecam ponadto zwrócić uwagę na skład maślanki i wybierać wyłącznie te produkty, które posiadają najkrótszą listę składników. Jeśli jesteś fanem owocowych przetworów mlecznych, spróbuj zmiksować maślankę z bananem i cynamonem. Myślę, że jeśli wiemy, co jemy i skupiamy się na wyborze dobrych jakościowo produktów, nasze zdrowie na dłużej pozostanie bez szwanku.

 

Literatura:

Wencka B.: Drożdżyca narządów płciowych. Terapia, 2013, s, 2, 287, str. 57-61

Milewicz A., Jędrzejuk  D., Lwow  F.: Prewencja i terapia alternatywna do HTZ u kobiet po operacji raka gruczołu piersiowego. Terapia, 2002, 6, 123, str. 19-23.

Lorenc R.S., Głuszko P., Karczmarewicz E., Księżopolska-Orłowska K., Misiorowski W., Franek E., Horst-Sikorska W., Kaleta M., Męczekalski B., Olszyński W., Przedlacki J., Skalska A., Warenik-Szymankiewicz A., Więcek A.: Zalecenia postępowania diagnostycznego i leczniczego w osteoporozie. Obniżenie częstości złamań poprzez efektywną profilaktykę i leczenie. Terapia, 2007, 9, 200, str. 11-39.

Ehrmann-Jóśko A., Muszyński J., Wałkuski J.: Zaparcie – problem ludzi w różnym wieku. Terapia 2013, 4, 287, str. 68-76.

Ibsen D.B., Laursen A.S.D., Lauritzen L., Tjønneland A., Overvad K., Jakobsen M.U.: Substitutions between dairy product subgroups and risk of type 2 diabetes: the Danish Diet, Cancer and Health cohort. Br J Nutr. 2017, 118, 11:989-997.

Castro-Gómez P., Montero O., Fontecha J.:In-Depth Lipidomic Analysis of Molecular Species of Triacylglycerides, Diacylglycerides, Glycerophospholipids, and Sphingolipids of Buttermilk by GC-MS/FID, HPLC-ELSD, and UPLC-QToF-MS. Int J Mol Sci. 2017, 10,18(3).

Asano H., Kida R., Muto K., Nara T.Y., Kato K., Hashimoto O., Kawada T., Matsui T., Funaba M.: Modulation of brown adipocyte activity by milk by-products: Stimulation of brown adipogenesis by buttermilk. Cell Biochem Funct. 2016, 34, 8 :647-656.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Kefir skład właściwości jak zrobić domowy kefir
nabiał

Kefir – na odchudzanie i…

Kefir sprzyja walce ze zbędnymi kilogramami. Dlaczego jeszcze warto wypijać szklankę kefiru każdego dnia? Czytaj dalej...
kefir maślanka jogurt
nabiał

Kefir, maślanka, jogurt – czym…

Smak i cenne właściwości mlecznych napojów fermentowanych znano już od czasów starożytnych. Na przestrzeni dziejów trafiały one na stoły niemal wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego. Spożywane samodzielne lub jako dodatek… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > nabiał

    nabiał
    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    1

    Kefir wodny. Właściwości i zastosowanie

    mleko owcze właściwości mleko owcze a laktoza
    mleko

    Mleko owcze – właściwości. Czy mleko owcze zawiera laktozę?

    ser owczy właściwości przepisy czy ser owczy jest zdrowy
    1
    sery

    Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?

    zsiadłe mleko właściwości zastosowanie przepisy
    nabiał

    Poznajmy właściwości zsiadłego mleka. Jak zrobić zsiadłe mleko i z czym je jeść?

    jogurt gecki skład właściwości przepisy
    1

    Jogurt grecki – skład, właściwości, przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.