Algi – najlepsze źródło “zielonej krwi”
“Zielona krew” to nic innego jak cenny dla organizmu chlorofil. Algi stanowią jego najcenniejsze źródło, bowiem działają kompleksowo na cały organizm. Przekonaj się jak cenne mogą być algi.
Zielona krew w algach morskich
Chlorofil często nazywany jest “zieloną krwią, bowiem pod względem budowy przypomina ludzką hemoglobinę. Występuje w zielonych roślinach. Spożywamy go głównie razem z zielonymi warzywami, które zawdzięczają chlorofilowi swój kolor. Ta cenna substancja m.in. pomaga odkwasić nasz organizm, zwalcza wolne rodniki i oczyszcza z toksyn. Warto do swojej diety wprowadzić algi morskie, które zawierają chlorofil, ale dzięki swoim właściwościom wpływają również na szereg innych funkcji w organizmie.
Spirulina przykładowo zwiększa wydolność umysłową dzięki fikocyjaninie. Wykazuje także działanie przeciwzapalne, obniża zawartość tłuszczu we krwi oraz chroni układ naczyniowy. Polecana jest osobom chorującym na anemię, zapalenie wątroby, nieżyt żołądka, cukrzycę, hipoglikemię.
Warto sięgnąć również po chlorellę. Zawiera prawie dwa razy więcej chlorofilu niż spirulina. W jej składzie znajdziemy więcej kwasów tłuszczowych – omega-3 i kwasu linolenowego. Ponadto spirulina zwiększa naszą odporność.
Chlorofil znajduje się także w popularnym ostatnio młodym jęczmieniu. Warto wypróbować jego właściwości oczyszczające i wspomagające odchudzanie. Świetnie smakuje, jako orzeźwiający napój i dodatek do różnego rodzaju koktajli.