Jesteś na:

Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże Ci zachować zdrowie i urodę

16 18 20

Superprodukty zawierają całą gamę niezbędnych do zachowania zdrowia i urody witamin, minerałów, cennych tłuszczy, antyoksydantów oraz białek. Produkty te pomagają w naturalny sposób uporać się ze zmęczeniem i złym nastrojem, a jeśli zastosujemy je w codziennej diecie, nasz organizm będzie prawidłowo odżywiony i odporny na choroby.

Istnieje wiele produktów zaliczanych do superfoods, wykazujących ponadprzeciętnie korzystny wpływ na organizm, lecz nie ma jednej, oficjalnej listy. Dzisiaj prezentujemy zestawienie 13 produktów, które włączone do diety, zaowocują dobrym zdrowiem i samopoczuciem.

Superfoods

Superprodukty – jest to określenie artykułów żywnościowych, które wykazują się bardzo korzystnym wpływem na zdrowie człowieka. Zawierają w swym składzie mnóstwo witamin, pierwiastków, przeciwutleniaczy, nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych białek i węglowodanów. Jest to żywność pochodzenia naturalnego, nieprzetworzona, a zatem zdrowa i łatwostrawna. Większość superproduktów jest nam dobrze znana, lecz nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Ukryte w nich najcenniejsze składniki pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wszystkich najważniejszych i niezbędnych elementów odżywczych.

Kasza jaglana

Jedna z najzdrowszych kasz zasadotwórczych. Posiada bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, a mało skrobi. Nie zawiera glutenu, dlatego jest polecana osobom chorującym na celiakię. Jest kaszą lekkostrawną i, zmniejszając stan zapalny błon śluzowych, wykazuje się właściwościami przeciwwirusowymi. Oprócz tego jest cennym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz żelaza i miedzi.

Zobacz, jakie jeszcze właściwości wykazuje kasza jaglana.

Gorzka czekolada

chocolate

Gorzka czekolada to źródło antyoksydantów.

Przepis na czekoladowe fondue, czyli rozkoszny smak roztapiającego się ciepła…

Zawiera wiele antyoksydantów, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia. Bogata w magnez, czekolada poprawia koncentrację, obniża ciśnienie krwi, a niewielka doza słodyczy pozytywnie wpływa na nastrój.

Czekolada wcale nie powoduje próchnicy. Sprawdźmy ile jest prawdy w tym co o niej wiemy.

Komosa ryżowa

Inaczej quinoa, nie zawiera glutenu, za to jest cennym źródłem witamin (szczególnie witaminy E), białka, błonnika pokarmowego, magnezu, żelaza i jest jednym z najbogatszych w te składniki zbóż. Pomaga kontrolować stężenie glukozy we krwi, a także zapobiega chorobom serca.

Przygotowanie komosy ryżowej jest niezwykle proste. Sprawdź sam.

Pokrzywa

Herbata z pokrzyw nazywana jest naturalnym antybiotykiem.

Pokrzywa źródłem zdrowia.

Energetyzujące ziele, które jest bogate w fosfor, jod, siarkę, magnez, wapń, żelazo oraz sód. Z witamin króluje w pokrzywie witamina A, K, B2 oraz C. Poza tym zawiera przeciwutleniacze, karotenoidy i jest świetnym środkiem na zmęczenie, a także ma właściwości lecznicze i pomaga w chorobach układu moczowego.

Spróbuj przyrządzić samodzielnie domowy sok z pokrzywy.

Amarantus

Kolejna roślina z grupy bezglutenowych. Zawiera spore ilości łatwostrawnej i dobrze przyswajalnej skrobi, dużo białka oraz cennego żelaza. Olej z nasion amarantusa jest polecany w chorobie wieńcowej.

To jednak nie jedyne właściwości „Złota Inków”, jest ich o wiele więcej.

Spirulina

Spirulina wykazuje korzystne działanie na układy krwionośny.

Spirulina – dar natury.

Jeden z gatunków alg, zawiera znacznie więcej β-karotenu niż sama marchew, więcej białka niż tofu, a także wapnia od mleka. Wysoka zawartość chlorofilu polepsza skład krwi, a niewielka ilość spiruliny odpowiada dużej porcji warzyw i owoców. Świetnie alkalizuje i oczyszcza organizm.

Nie każdy może jednak korzystać z dobrodziejstw spiruliny, istnieją pewne przeciwwskazania

Czosnek

Przede wszystkim znany jest ze swych przeciwbakteryjnych właściwości. Dzięki właściwościom flawonoidów, za pomocą wytwarzanego glutationu pomaga neutralizować i usuwać toksyny z organizmu. Ma właściwości obniżające poziom cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego krwi. Wspiera działanie układu immunologicznego.

Czosnek jest wspaniałym rozwiązaniem na wiele dolegliwości, czasem może jednak szkodzić. Zobacz komu!

Soczewica

Czerwona soczewica.

Czerwona soczewica.

Doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego. Zawiera długą listę witamin rozpuszczalnych w wodzie, a niski indeks glikemiczny zapobiega nagłym skokom poziomu glukozy we krwi, chroniąc przed otyłością i cukrzycą.

Istnieje wiele rodzajów soczewicy, sprawdź która będzie odpowiednia dla twoich potraw.

Aloes

Zaliczany do super żywności ze względu na zawartość cennych aminokwasów, enzymów oraz składników mineralnych. Ze względu na wysoką zawartość siarki świetnie nadaje się jako środek na wszelkie rany i oparzenia skórne. Zapobiega zakwaszeniu, regulując pracę układu pokarmowego, oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Poznaj również niezawodne przepisy na sok i nalewkę z aloesu. Domowe, skuteczne leki są w zasięgu twojej ręki.

Pigwa

Pigwa jest naturalnym lekiem.

Pigwa jest naturalnym lekiem.

Jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego powszechnie stosowana jest w okresie jesienno-zimowym jako środek przeciw przeziębieniu. Zawiera także inne witaminy i pierwiastki śladowe, które skutecznie wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Natomiast nasiona pigwy łagodzą wszelkie niestrawności, pomagając w pozbyciu się zgagi.

Pigwa to skarbnica witamin i minerałów, poznaj więcej prozdrowotnych właściwości tego owocu.

Siemię lniane

Działa przeciwzapalnie i osłonowo na błony śluzowe. Siemię lniane jest skarbnicą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3), które zawiera w porównywalnej ilości do ryb. Ponad to zawiera błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E (młodości), cynk, lecytynę oraz flawonoidy. Ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także spowalnia wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego.

W zależności od tego, jaki cel pragniemy osiągnąć, siemię lniane stosować należy w różny sposób.

Jagody acai

Jagody acai zawierają duże ilości witamin.

Jagody acai zawierają duże ilości witamin.

To skoncentrowana dawka witamin, minerałów oraz aminokwasów. Jagody acai zawierają witaminy A, B1, B2, B3, E i C, fosfor, magnez, wapń, potas, białko, niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, omega-6, wszystkie niezbędne aminokwasy, jak również enzymy odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórek. Zazwyczaj można je spotkać w formie suszonej. Oczyszczają organizm, poprawiają koncentrację, wpływają na poprawę wzroku i odporności organizmu, opóźniają procesy starzenia.

Dowiedzmy się, jakie jeszcze korzyści płyną ze spożywania tych cudownych owoców.

Jarmuż

Zawiera silne przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia. Jest pożywnym warzywem, wykazującym właściwości przeciwzapalne. W swym składzie zawiera witaminę K, C, karotenoidy, a także wapń. Ponadto zawiera niezwykły związek – sulforafan, który ma właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż bogaty jest w dobrze przyswajalne żelazo.

Poznaj więcej cudownych właściwości jarmużu i sprawdź, jakie ma wartości odżywcze.

Superfoods to niezwykła żywność, która ma niebywałą moc. Jest naturalna i w większości szeroko dostępna na rynku. Dzięki zawartości wielu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i wielu innych cennych składników, superprodukty włączone w naszą dietę korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie.

Oceń
Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże Ci zachować zdrowie i urodę - 7.0/10. Oddano 29 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?