Przepis na rozgrzewającą zupę czosnkową
![](https://bonavitapl56391.zapwp.com/q:i/r:0/wp:1/w:1/u:https://bonavita.pl/data/2015/10/10953221_935685413144046_7544989895794102320_n.jpg)
W chłodne zimowe dni na naszych stołach powinny królować potrawy wzmacniające odporność. Zupa czosnkowa to doskonałe danie rozgrzewające, oprócz znakomitych walorów smakowych posiada, także działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwpasożytnicze.
Bulion warzywny – 1,5 litra
Czosnek – 1 główka
Jajko – 2 sztuki
Chleb żytni – 2 kromki
Ser Mozzarella – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Wyciśnięty przez praskę czosnek lekko podsmażyć na łyżce oliwy, a następnie oddać do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Jajka dokładnie roztrzepać, rozprowadzić z niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Dodać zioła, pieprz, sól oraz ostrą paprykę całość dokładnie wymieszać, chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę, posypać ziołami, piec około 10 minut w 160 stopniach. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Gorącą zupę podawać z grzankami, posypaną Mozzarellą.
Smacznego !