Przepis na rozgrzewającą zupę czosnkową

16 18 20

W chłodne zimowe dni na naszych stołach powinny królować potrawy wzmacniające odporność. Zupa czosnkowa to doskonałe danie rozgrzewające, oprócz znakomitych walorów smakowych posiada, także działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwpasożytnicze.

Składniki

Bulion warzywny – 1,5 litra

Czosnek – 1 główka

Jajko – 2 sztuki

Chleb żytni – 2 kromki

Ser Mozzarella – 1 sztuka

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Oregano

Bazylia

Pieprz czarny

Sól

Ostra papryka

10435570_935685609810693_6786641798043145122_n

Sposób przygotowania: 

Wyciśnięty przez praskę czosnek lekko podsmażyć na łyżce oliwy, a następnie oddać do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Jajka dokładnie roztrzepać, rozprowadzić z niewielką ilością zupy i wlać do garnka. Dodać zioła, pieprz, sól oraz ostrą paprykę całość dokładnie wymieszać, chwilę podgotować. Chleb pokroić w kostkę, posypać ziołami, piec około 10 minut w 160 stopniach. Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Gorącą zupę podawać z grzankami, posypaną Mozzarellą.

Smacznego !

Oceń mnie
3.9/5. Oddano 123 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: