Zioła łagodzące świąteczne przejedzenie
Aktualizacja: 26 marca, 2024
Praktycznie co roku zmagamy się ze świątecznym przejedzeniem. Ciężko powstrzymać się od spróbowania wszystkich dań podczas wigilijnej kolacji. Nie zawsze jednak muszą nam towarzyszyć nieprzyjemne dolegliwości jak: uczucie wypełnienia, mdłości, nadmiar gazów czy dyskomfort w brzuchu. Istnieją przyjemne, a także zdrowe sposoby by temu zaradzić, mianowicie – zioła.
Święta już niebawem, a wraz z nimi przepyszne potrawy wigilijnego stołu. Rybka, pierogi, barszczyk, orzechy, kapusta… chwileczkę. Przypomina to nieco reklamę leków na wątrobę, kiedy pojawia się nagle błękitna chmurka i przypomina o nieprzyjemnych efektach uboczne zjedzenia tak ciężkich potraw. Niestety często nie zdajemy sobie sprawy z konsekwencji naszych zachowań. Dopiero później wraz z dyskomfortem jaki odczuwamy, obiecujemy sobie, że już nigdy więcej tyle nie zjemy. Istnieje jednak parę sposobów, aby cieszyć się jedzeniem i nie cierpieć na przykre dolegliwości. Wiele rodzajów naparów z ziół i przypraw, usprawnia oraz wspomaga nasz układ pokarmowy podczas dużego obciążenia, jakim jest przejedzenie. Zioła można dodawać do potraw, jeść w całości lub w formie naparów pić między posiłkami.
Mięta
Znana od wieków jako remedium na bóle brzucha i podrażnienia żołądka. Wypicie szklanki naparu z suszonych listków mięty po posiłku zapewni ulgę naszym brzuchom. Nie tylko zmniejszy uczucie pełności, ale także nie dopuści do gromadzenia się i zalegania gazów oraz złagodzi nadaktywność kwasów żołądkowych, co pozwoli zapobiec zgadze. Mięta nie działa na każdego w ten sam sposób, z pewnością jednak nikomu nie zaszkodzi.
Lawenda
Najczęściej kojarzymy ją z olejkami uspokajającymi, ponieważ wpływa kojąco na układ nerwowy i pozwala odprężyć się przed snem. Jednak w stosunku do układu pokarmowego jej działanie jest zupełnie odwrotne. Napary z lawendy pite podczas posiłku pobudzają pracę żołądka do produkcji soków trawiennych (stąd niezalecane jest picie jej po posiłku), zwiększają ruchy robaczkowe jelit i stymulują działanie mięśni gładkich
Szczaw lancetowaty
W przygotowywaniu naparów używamy jego sproszkowanego korzenia, który dostępny jest w każdym sklepie zielarskim. Wspomaga on układ pokarmowy w dolegliwościach takich jak zatrucia lub biegunka, które niespodziewanie mogą być również następstwem przejedzenia, niedogotowania lub złego przyrządzenia potraw. Działa on również odtruwająco i regenerująco.
Babka płesznik
Jako roślina bogata w błonnik, działa stymulująco na jelita poprawiając ich perystaltykę i zapobiegając nadmiernemu tworzeniu się gazów i zaparciom, które są najczęstszymi problemami świątecznego przejedzenia. Poprawia apetyt i ma działanie osłaniające na wątrobę. Dodawać ją można jako przyprawę do potraw lub spożywać w formie naparu.
Rumianek
Jest niezwykle popularny i najczęściej używany do łagodzenia stanów zapalnych. Jego działanie może również przynieść ulgę przeciążonemu żołądkowi. Wspomaga pracę jelit i przyspiesza procesy trawienne. Rumianek osłania również wątrobę podczas jej walki z nadmiernymi ilościami tłuszczu. Napary z rumianku można pić w ciągu dnia nie tylko w trakcie spożywania posiłku. Dzięki temu już wcześniej zapobiegniemy nieprzyjemnym skutkom przejedzenia.
Czosnek
Czosnek ma działanie antybakteryjne, a co za tym idzie wspomaga jelita podczas walki z biegunkami i zapaleniami uchyłków, w których zalega treść pokarmowa. Spożyty w postaci przetworzonej ochrania wątrobę, jednak świeży – może ją znacząco podrażnić, spowodować bóle żołądka i ogólny dyskomfort.
Rozmaryn
Oprócz swoich wspaniałych walorów smakowych oraz zapachowych, już w niewielkich ilościach może wspomóc pracę układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na pracę wątroby i dwunastnicy poprawiając funkcje żółciotwórcze i pobudzając oba narządy do pracy. Dzięki swoim właściwościom rozkurczającym łagodzi także bóle żołądka wywołane nadmiernymi skurczami oraz ewentualny dyskomfort w jelitach spowodowany zbyt szybkimi ruchami robaczkowymi. Rozmaryn dodany do potraw tłustych, mięsnych oraz rybnych wspomaga proces trawienia przyczyniając się do jego przyspieszenia i usprawnienia.
Kminek
W błyskawiczny sposób może poprawić procesy trawienne. Tak jak większość ziół pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz perystaltykę jelit. Nie bez powodu jest dodawany do ciężkich i tłustych potraw, bigosu, kapusty czy smażonych ryb.
Dziurawiec
Napary z dziurawca są pomocne dla osób z „leniwym żołądkiem”. Mocno pobudzają procesy trawienne i produkcje kwasów żołądkowych. Powinny być pite w trakcie lub zaraz przed posiłkiem.
Pokrzywa
Spożywana regularnie działa wzmacniająco na całe ciało. Zawiera wiele drogocennych składników korzystnych dla zdrowia oraz koi przeciążony żołądek. Pobudza procesy trawienne wspomagając wątrobę i wydzielanie żółci. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym zapobiega rozwojowi patogenów i ewentualnym biegunkom.
Czarnuszka
To bardzo niedoceniona roślina posiadająca wiele dobroczynnych właściwości. Jej głównym zadaniem jest ochrona i wspomaganie pracy wątroby oraz przyspieszenie procesów jej regeneracji. Można ją także z powodzeniem stosować zamiast pieprzu, szczególnie u osób z wrażliwym żołądkiem i układem trawiennym. Jeśli kupimy ją w nasionach, przed użyciem warto je zmielić i sproszkować, by wydobyć ich aromat. Czarnuszka jest również nieocenionym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Istnieje wiele możliwości, aby uchronić się przed świątecznym przejedzeniem. Zioła, które z pewnością nam w tym pomogą można łączyć lub spożywać oddzielnie. Oczywiście korzystanie z nich w okresie około świątecznym zapobiegnie przeciążeniom naszego układu pokarmowego. Polecam jednak stosować je regularnie, gdyż jak sami się przekonamy przynoszą błyskawiczną ulgę i nie mają żadnych skutków ubocznych.