Zioła łagodzące świąteczne przejedzenie

Praktycznie co roku zmagamy się ze świątecznym przejedzeniem. Ciężko powstrzymać się od spróbowania wszystkich dań podczas wigilijnej kolacji. Nie zawsze jednak muszą nam towarzyszyć nieprzyjemne dolegliwości jak: uczucie wypełnienia, mdłości, nadmiar gazów czy dyskomfort w brzuchu. Istnieją przyjemne, a także zdrowe sposoby by temu zaradzić, mianowicie – zioła.
Święta już niebawem, a wraz z nimi przepyszne potrawy wigilijnego stołu. Rybka, pierogi, barszczyk, orzechy, kapusta… chwileczkę. Przypomina to nieco reklamę leków na wątrobę, kiedy pojawia się nagle błękitna chmurka i przypomina o nieprzyjemnych efektach uboczne zjedzenia tak ciężkich potraw. Niestety często nie zdajemy sobie sprawy z konsekwencji naszych zachowań. Dopiero później wraz z dyskomfortem jaki odczuwamy, obiecujemy sobie, że już nigdy więcej tyle nie zjemy. Istnieje jednak parę sposobów, aby cieszyć się jedzeniem i nie cierpieć na przykre dolegliwości. Wiele rodzajów naparów z ziół i przypraw, usprawnia oraz wspomaga nasz układ pokarmowy podczas dużego obciążenia, jakim jest przejedzenie. Zioła można dodawać do potraw, jeść w całości lub w formie naparów pić między posiłkami.
Mięta
Znana od wieków jako remedium na bóle brzucha i podrażnienia żołądka. Wypicie szklanki naparu z suszonych listków mięty po posiłku zapewni ulgę naszym brzuchom. Nie tylko zmniejszy uczucie pełności, ale także nie dopuści do gromadzenia się i zalegania gazów oraz złagodzi nadaktywność kwasów żołądkowych, co pozwoli zapobiec zgadze. Mięta nie działa na każdego w ten sam sposób, z pewnością jednak nikomu nie zaszkodzi.
Lawenda
Najczęściej kojarzymy ją z olejkami uspokajającymi, ponieważ wpływa kojąco na układ nerwowy i pozwala odprężyć się przed snem. Jednak w stosunku do układu pokarmowego jej działanie jest zupełnie odwrotne. Napary z lawendy pite podczas posiłku pobudzają pracę żołądka do produkcji soków trawiennych (stąd niezalecane jest picie jej po posiłku), zwiększają ruchy robaczkowe jelit i stymulują działanie mięśni gładkich
Szczaw lancetowaty
W przygotowywaniu naparów używamy jego sproszkowanego korzenia, który dostępny jest w każdym sklepie zielarskim. Wspomaga on układ pokarmowy w dolegliwościach takich jak zatrucia lub biegunka, które niespodziewanie mogą być również następstwem przejedzenia, niedogotowania lub złego przyrządzenia potraw. Działa on również odtruwająco i regenerująco.
Babka płesznik
Jako roślina bogata w błonnik, działa stymulująco na jelita poprawiając ich perystaltykę i zapobiegając nadmiernemu tworzeniu się gazów i zaparciom, które są najczęstszymi problemami świątecznego przejedzenia. Poprawia apetyt i ma działanie osłaniające na wątrobę. Dodawać ją można jako przyprawę do potraw lub spożywać w formie naparu.
Rumianek
Jest niezwykle popularny i najczęściej używany do łagodzenia stanów zapalnych. Jego działanie może również przynieść ulgę przeciążonemu żołądkowi. Wspomaga pracę jelit i przyspiesza procesy trawienne. Rumianek osłania również wątrobę podczas jej walki z nadmiernymi ilościami tłuszczu. Napary z rumianku można pić w ciągu dnia nie tylko w trakcie spożywania posiłku. Dzięki temu już wcześniej zapobiegniemy nieprzyjemnym skutkom przejedzenia.
Czosnek
Czosnek ma działanie antybakteryjne, a co za tym idzie wspomaga jelita podczas walki z biegunkami i zapaleniami uchyłków, w których zalega treść pokarmowa. Spożyty w postaci przetworzonej ochrania wątrobę, jednak świeży – może ją znacząco podrażnić, spowodować bóle żołądka i ogólny dyskomfort.
Rozmaryn
Oprócz swoich wspaniałych walorów smakowych oraz zapachowych, już w niewielkich ilościach może wspomóc pracę układu pokarmowego. Pozytywnie wpływa na pracę wątroby i dwunastnicy poprawiając funkcje żółciotwórcze i pobudzając oba narządy do pracy. Dzięki swoim właściwościom rozkurczającym łagodzi także bóle żołądka wywołane nadmiernymi skurczami oraz ewentualny dyskomfort w jelitach spowodowany zbyt szybkimi ruchami robaczkowymi. Rozmaryn dodany do potraw tłustych, mięsnych oraz rybnych wspomaga proces trawienia przyczyniając się do jego przyspieszenia i usprawnienia.
Kminek
W błyskawiczny sposób może poprawić procesy trawienne. Tak jak większość ziół pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz perystaltykę jelit. Nie bez powodu jest dodawany do ciężkich i tłustych potraw, bigosu, kapusty czy smażonych ryb.
Dziurawiec
Napary z dziurawca są pomocne dla osób z „leniwym żołądkiem”. Mocno pobudzają procesy trawienne i produkcje kwasów żołądkowych. Powinny być pite w trakcie lub zaraz przed posiłkiem.
Pokrzywa
Spożywana regularnie działa wzmacniająco na całe ciało. Zawiera wiele drogocennych składników korzystnych dla zdrowia oraz koi przeciążony żołądek. Pobudza procesy trawienne wspomagając wątrobę i wydzielanie żółci. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym zapobiega rozwojowi patogenów i ewentualnym biegunkom.
Czarnuszka
To bardzo niedoceniona roślina posiadająca wiele dobroczynnych właściwości. Jej głównym zadaniem jest ochrona i wspomaganie pracy wątroby oraz przyspieszenie procesów jej regeneracji. Można ją także z powodzeniem stosować zamiast pieprzu, szczególnie u osób z wrażliwym żołądkiem i układem trawiennym. Jeśli kupimy ją w nasionach, przed użyciem warto je zmielić i sproszkować, by wydobyć ich aromat. Czarnuszka jest również nieocenionym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Istnieje wiele możliwości, aby uchronić się przed świątecznym przejedzeniem. Zioła, które z pewnością nam w tym pomogą można łączyć lub spożywać oddzielnie. Oczywiście korzystanie z nich w okresie około świątecznym zapobiegnie przeciążeniom naszego układu pokarmowego. Polecam jednak stosować je regularnie, gdyż jak sami się przekonamy przynoszą błyskawiczną ulgę i nie mają żadnych skutków ubocznych.
Wysoki poziom cholesterolu we krwi może prowadzić do poważnych chorób serca i układu krążenia. Zobacz, jak obniżyć zbyt wysokie jego stężenie! czytaj więcej
Cukrzyca wymaga wyjątkowo restrykcyjnej diety i wielu wyrzeczeń. Jakie zioła wspomogą kurację i czy na pewno musimy rezygnować z kawy lub alkoholu? czytaj więcej
Często kojarzona z nieprzyjemnym uczuciem oparzenia i uważana za chwast. Ta roślina to drogocenne źródło wielu witamin i minerałów. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !