Wielkanocne babeczki owsiane
Chcecie, aby na Waszym wielkanocnym stole, gościły zdrowe przekąski ? Mam dla Was idealną propozycję, czyli babeczki owsiane z bananem i bakaliami. Sycący, pełen wartości odżywczych deser, który doskonale będzie się komponował w Waszych świątecznych koszyczkach.
Płatki owsiane – 1 szklanka
Banan – 2 sztuki (dojrzałe)
Mąka pełnoziarnista – 1 szklanka
Mleko 2% – 3/4 szklanki
Jajko – 2 sztuki
Olej rzepakowy – 3 łyżki
Miód – 3 łyżki
Orzechy włoskie – 10 sztuk
Żurawina suszona – 2 łyżki
Słonecznik – 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Płatki owsiane zmiksować na pył, banany zblendować. Płatki połączyć z bananem, dodać mleko, olej, jajka oraz przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miód. Na koniec dodać bakalie (orzechy, słonecznik, suszoną żurawinę) oraz cynamon i gałkę muszkatołową. Całą masę dokładnie wymieszać, a następnie wypełnić nią foremki. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 25 minut.
Smacznego !