Dietetyczny sernik truskawkowy
Moja siostra wielbicielka wypieków, skorzystała z przepisu z ułożonej przeze mnie diety.
Przejście na odpowiednio zbilansowaną dietę to wprowadzenie alternatywnych, zdrowszych form posiłków. Dzisiaj prezentuję Wam przygotowany przez nią podwieczorek, czyli dietetyczny sernik truskawkowy !
Twaróg chudy 5 kostek
Truskawki 1 kg
Żelatyna 20 g
Miód 3 łyżki
Jogurt naturalny 2% 200 g
Ciasteczka owsiane – 1 opakowanie
Masło Extra 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami. Twaróg połączyć z miodem oraz jogurtem naturalnym, całość zmiksować na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie dolać do masy twarogowej. Truskawki zmiksować. Połowę masy twarogowej wylać do tortownicy, odstawić na 15 minut do lodówki. Do kolejnej części dodać truskawki, dokładnie zmiksować, a następnie wylać na pierwszą część masy. Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto udekorować świeżymy truskawkami.
Smacznego !