Kasza owsiana i jęczmienna jako źródło beta-glukanu w diecie
Beta-glukan to jedna z frakcji błonnika, która rozpuszcza się w wodzie. Ze względu na swoje korzystne walory żywieniowe została zakwalifikowana jako składnik żywności funkcjonalnej, dlatego produkty zawierające w składzie tę frakcję powinny na stałe zagościć w codziennym jadłospisie.
Kasze, które można znaleźć na półkach sklepowych. Podział i właściwości
Kasza to jadalne nasiona różnych zbóż. Zdrowa alternatywa ziemniaków i pyszny dodatek do wielu dań. Kasza posiada wysoką wartość odżywczą, a jako produkt z pełnego ziarna, zawiera wiele cennych składników.
Kasza jęczmienna. Właściwości, wartości odżywcze, gotowanie i przepisy
Wśród różnego rodzaju kasz, jedną z najpopularniejszych jest kasza jęczmienna. Jej delikatny smak i cenne składniki odżywcze powodują, że jest świetną propozycją dodatku do wszelkich rodzajów dań.