Przepis na wegańskie ciasto dyniowe
Dynia posiada wiele prozdrowotnych właściwości, więc warto ją dodać do naszego menu szczególnie teraz, gdy sezon na dynię w pełni. Wegańskie ciasto dyniowe to moja propozycja na idealny na jesienną słotę deser.
Płatki owsiane, 1/2 szklanki
mąka ryżowa, 1/2 szklanki
Mąka migdałowa, 1/3 szklanki
Mąka kokosowa, 1/3 szklanki
mąka jaglana, 1/3 szklanki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Cynamon, 1 łyżeczka
Len mielony, 2 łyżeczki
Ksylitol, 1/2 szklanki
mleko migdałowe, 1/2 szklanki
Dynia, puree, 1 szklanka
Orzechy włoskie, 1 garść
Jak przygotować wegańskie ciasto dyniowe?
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
- Płatki owsiane rozdrobnić za pomocą robota kuchennego.
- Płatki owsiane dodać wraz ze wszystkimi suchymi składnikami do miski, wymieszać.
- Orzechy posiekać.
- Do miski dodać wszystkie mokre składniki, dokładnie wymieszać.
- Przełożyć masę do keksówki, włożyć do piekarnika
- Piec ok. 30 min, do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Smacznego!
Uwaga, ciasto po upieczeniu jest wilgotne w środku a chrupiące na zewnątrz.
Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.
Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach