Przepis na wegańskie ciasto dyniowe

16 18 20

Dynia posiada wiele prozdrowotnych właściwości, więc warto ją dodać do naszego menu szczególnie teraz, gdy sezon na dynię w pełni. Wegańskie ciasto dyniowe to moja propozycja na idealny na jesienną słotę deser.

Składniki

Płatki owsiane, 1/2 szklanki

mąka ryżowa, 1/2 szklanki

Mąka migdałowa, 1/3 szklanki

Mąka kokosowa, 1/3 szklanki

mąka jaglana, 1/3 szklanki

proszek do pieczenia, 2 łyżeczki

Cynamon, 1 łyżeczka

Len mielony, 2 łyżeczki

Ksylitol, 1/2 szklanki

mleko migdałowe, 1/2 szklanki

Dynia, puree, 1 szklanka

Orzechy włoskie, 1 garść

Przepis na wegańskie ciasto dyniowe

Jak przygotować wegańskie ciasto dyniowe?

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Płatki owsiane rozdrobnić za pomocą robota kuchennego.
  4. Płatki owsiane dodać wraz ze wszystkimi suchymi składnikami do miski, wymieszać.
  5. Orzechy posiekać.
  6. Do miski dodać wszystkie mokre składniki, dokładnie wymieszać.
  7. Przełożyć masę do keksówki, włożyć do piekarnika
  8. Piec ok. 30 min, do tzw. suchego patyczka.
  9. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Smacznego!

Uwaga, ciasto po upieczeniu jest wilgotne w środku a chrupiące na zewnątrz.

 

Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.

 

 

Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach 

Oceń mnie
3.0/5. Oddano 2 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię