Nie oceniaj chleba po zapachu i kolorze

🕣 < 1 min czytania

Zapach świeżego pieczywa z pewnością każdemu się dobrze kojarzy. Wiedzą o tym supermarkety i wykorzystują to! Nie daj się nabrać na piękny zapach świeżego pieczywa! Kupuj je świadomie w piekarni, a najlepiej piecz samodzielnie!

Świeże pieczywo nie zawsze zdrowe

Supermarkety mają jedną wielką zaletę! Możemy kupić tam wszystko i nie musimy chodzić do 10 innych sklepów. Zakupy stały się dzięki nim szybsze i wygodniejsze. Coraz częściej markety te większe i mniejsze oferują nam także świeże pieczywo, dostępne prawie cały czas, wypiekane na miejscu. Dzięki temu w całym pomieszczeniu unosi się kuszący zapach świeżego pieczywa.

Nie daj się jednak nabrać. Pieczywo wypiekane w supermarketach niewiele ma wspólnego z domowymi wypiekami. Zarówno chleb, jak i świeże bułki przygotowane są często z głęboko mrożonej masy, o bardzo długim terminie przydatności. Biała masa, która później zamienia się w kuszące pieczywo jest pełna substancji dodatkowych i chemii.

Nie oceniaj pieczywa po kolorze

Ciemny chleb jest zdrowszy? Nie zawsze. Od białego chleba, wypiekanego z mąki pszennej zdrowszy jest chleb pełnoziarnisty, który zazwyczaj ma ciemniejszą barwę – ale wszystko zależ od użytej mąki. W supermarketach możecie znaleźć zafoliowane bochenki, które swój ciemny kolor uzyskują dzięki dodatkowi karmelu.

Pieczywo warto kupować w piekarni, a najlepiej wypiekać samemu. Wówczas mamy pewność, co do zawartości naszego wypieku. Chlebom i bułką z supermarketu stanowczo mówimy nie!

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita ,
Dodaj do ulubionych