Nalewka z bursztynu – właściwości, zastosowanie, dawkowanie, przepis

Bursztyn bałtycki jest dobrze znany jako wyrób jubilerski jednakże mieszkańcy wschodniej Europy wykorzystują go także w medycynie ludowej. Nalewka z bursztynu stosowana jest jako naturalne lekarstwo na rozmaite choroby i dolegliwości.
Nalewka z bursztynu
Bursztyn bałtycki zwany też „bałtyckim złotem” uznawany jest za jeden z najbardziej wartościowych bursztynów leczniczych na świecie – niezwykle cenna jest nalewka wytwarzana na jego bazie. Od wieków znany jest ze swoich niesamowitych właściwości leczniczych:
- uśmierza ból, zwłaszcza bóle reumatyczne,
- przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu,
- wspomaga funkcjonowanie organizmu,
- chroni przed różnorodnymi chorobami.
Co więcej posiada właściwości adaptogenne wobec tego od dawna określany jest jako eliksir młodości. Bursztyn bałtycki był niezwykle ceniony wśród starożytnych ludów nordyckich, a także przez Celtów, ludów śródziemnomorskich, Arabów, Egipcjan i Chińczyków. Ceniony jest nie tylko ze względu na swoje unikalne piękno, ale także z uwagi na swoje zadziwiające właściwości lecznicze i ochronne.
Właściwości nalewki z bursztynu
Nalewka z bursztynu posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe wobec tego często używana jest w celu złagodzenia bólu mięśni oraz kości. Działa również jako naturalny antybiotyk zatem wzmacnia odporność organizmu na infekcję wirusową i bakteryjną. Wysokie stężenie kwasu bursztynowego, który notabene jest potężnym przeciwutleniaczem, pomaga skutecznie przeciwdziałać powstawaniu oksydantów (wolnych rodników) chroniąc przed nadciśnieniem oraz chorobami serca i układu krążenia. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy, działa antytoksycznie, a także reguluje pracę jelit oraz nerek. Stosowanie nalewki z bursztynu może również przywrócić równowagę energetyczną organizmu, zwalczyć stres oraz zmęczenie.
Zastosowanie nalewki z bursztynu
Cenne właściwości prozdrowotne nalewki z bursztynu można skutecznie wykorzystać w leczeniu różnego typu infekcji wirusowych, a także przy stanie zapalnym górnych i dolnych dróg oddechowych takich jak:
- zapalenie płuc,
- zapalenie oskrzeli,
- angina,
- gorączka,
- kaszel,
- a nawet grypa.
Wcieranie kilku kropel nalewki w czoło i skronie uśmierza bóle głowy. Nacieranie nalewką przynosi również ulgę w bólach mięśni, nerwobólach, bólach reumatycznych oraz stawowych. Przy stanach zapalnych gardła stosowanie płukanek w postaci rozcieńczonej nalewki pomaga efektywnie odkazić zainfekowane gardło. Tynktura z bursztynu działa zabójczo na bakterie, a także dokładnie oczyszcza skórę wobec tego dobrze sprawdza się przy trądzikowej cerze.
Nalewka z bursztynu – przepis
Składniki:
- 20–25 g drobnych kawałków bursztyn
- 95% spirytus
Nalewka z bursztynu
Przygotowanie: Około 20–25 g drobnych kawałków bursztynu wsypać do półlitrowej butelki po czym zalać 95% spirytusem.Odstawić w zacienione oraz ciepłe miejsce na około 14 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie nalewka powinna być już gotowa do spożycia (bursztyn powinien zabarwić spirytus na złocistobrązowy kolor).
Nalewka z bursztyny – dawkowanie
Częste picie nalewki z bursztynu w dużych ilościach nie jest wskazane. Zaleca się spożywać kilka kropel dziennie (zależnie od dolegliwości) jako dodatek do wody czy herbaty. Ponadto można ją również wykorzystać do nacierania obolałych miejsc na ciele.
Warto nadmienić, iż istnieje wiele metod stosowania nalewki bursztynowej. Bez wątpienia każdy powinien dopasować używanie tej nalewki do indywidualnych potrzeb zdrowotnych. Pamiętajmy również, iż tynktura z bursztynu to nie panaceum na wszystkie choroby, przy poważnych schorzeniach niezbędna będzie konsultacja z lekarzem, który podejmie decyzję o dalszym leczeniu.
Grypa szaleje na zewnątrz i jak się tu przed nią ochronić? Dziś przedstawiamy domowe eliksiry przeciwko grypie, które szybko rozgrzeją i ochronią przed wirusami. czytaj więcej
Wśród domowych przetworów warto zwrócić uwagę również na domowe alkohole. Nie tylko dobrze smakują i rozgrzewają, ale również posiadają wiele cennych właściwości leczniczych. czytaj więcej
Popularna przyprawa z Azji, stanowi naturalny lek w walce z katarem, bólem gardła oraz innymi objawami przeziębienia. czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Najlepiej robić tę nalewkę w naczyniu kamionkowym lub krysztale ze względu na jonizację ujemną bursztynu, która w szkle ulega stopniowej redukcji. Szkło posiada bowiem jonizację dodatnią niekorzystną dla zdrowia. Tak więc nalewka z butelki szklanej jest głównie źródłem jonów jodu.
Pytanie do Anny czy masz przepis na nalewke z bursztynu jesli Tak czy mozesz podac proporcje Dziekuje Wioletta
pisząc kryształ masz na myśli szkoło kryształowe ? (szkło kryształowe to nadal szkoło ale z dodatkiem tlenku ołowiu dzięki czemu pięknie się mieni, podobno nieszkodliwe, ale smacznego życzę 🙂
Ja poparzylam sobie skore na reku i na plecach.. Cos chyba musialam zrobic zle..
przed posmarowaniem natrzyj skore kremem, to spirytus wiec poparzenie sie zdarzy na wrazliwej skorze 🙂
Polecam z całego serca, Warto mieć w domu pod reka . Nalewke zrobiłam w szklanej butelce i ma się dobrze. Trzymajcie w ciemnym miejscu. Zycze wszystkim zdrowia.
Piec lat temu Mama dala mi dwie torebki z sieczka bursztynu. Powiedziala aby zalac spirytusem i trzymac w ciemnym, zimnym miejscu. Jedna byla na smarowanie a druga do picia po kilka kropli. Zupelnie o nich zapomnialam i teraz po pieciu latach odkrylam dwie zalakowane butelki. Ale nie pamietam ktora jest na co. Mama odeszla rok temu i niemam kogo spytac. Nie pamietam ktore bursztyny wsypalam do ktorej butelki. Czy jest roznica, czy tylko Mama mi tak powiedziala. Nie chicalalbym sie otruc.
Nie boj sie.Nie ma trujacego bursztynu.Tym co sie nacierasz – mozesz pic i odwrotnie.Powyzej masz uwage, aby nie stosowac doustnie duzych dawek i to wszystko.
Zrobilam nalewke w szklanej butelce 10-12 lat temu i kompletnie zapomnialam czy teraz nadaje sie do smarowania?
Tak. Można przechowywać bardzo długo.
Nalewkę bursztynową biorę już od piętnastu lat i nigdy nie chorowałem na grypę. W czasach epidemii dżumy ci, którzy wydobywali i obrabiali bursztyn w Królewcu, nigdy nie byli zainfekowani, również, substancje czynne uzyskane z bursztynu, w tym kwas 1,4-butanodiowy, są w stanie zwalczać wirusy i bakterie chorobotwórcze, w tym gronkowca złocistego, neutralizując ich skutki. Ojciec Klimuszko pisze że TRZY KROPLE nalewki bursztynowej [ spirytus plus bursztyn] zabezpieczają nas przed wirusami w czasie szalejącej epidemii .W swojej książce Powróćmy do ziół leczniczych – pisze również że należy dodatkowo zwiększyć ilość przyjmowanych kropel trzy razy dziennie[ do dziesięciu kropel] gdy już zachorujemy . Żeby skrócić czas trwania choroby i uniknąć POWIKŁAŃ ,należy również nacierać plecy , piersi ,stopy i pod kolanami kilka razy dziennie. Pomimo wspólnej kwarantanny z osobami chorymi na korona wirusa nie zachorowałem lub przeszedłem to bez objawowo . Chorzy ewidentnie na korona wirusa wyzdrowieli już po czterech dniach leczenia tym sposobem. Nalewka jest dostępna w każdej aptece w Polsce. Jej użycie powoduje neutralizację jadów wirusowych zatruwających organizm .Pozdrawiam Józef
Witam. Dlaczego bursztyn zalewamy spirytusem 95% tylko trzy razy (tak wyczytałem) a nie więcej. Mam zalany trzy razy, widzę jeszcze pozostałości. Po trzech zalaniach co z nim zrobić, wyrzucać szkoda. Pozdrawiam. Rysiek.
Jeszcze nie próbowałam ,ile kropli bierze się na serce i czy można dać dzieciom,bo ciągle chorują.