spirulina

Spirulina – skutki uboczne i przeciwwskazania. Dawkowanie spiruliny

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Spirulina – niebieskozielony glon, jest rośliną słodkowodną. Słynie z intensywnego smaku i silnego profilu żywieniowego. Można ją spotkać jako składnik koktajli oraz batonów energetycznych, a także w formie tabletek lub proszku. Istnieje wiele artykułów naukowych, które potwierdzają korzyści z jej spożywania. Poniżej przestawiam kilka z nich.

Spirulina na twarz i włosy, efekty. Jak stosować spirulinę?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Spirulina to alga, której popularność w ostatnim czasie wciąż rośnie. Jej różnorodne właściwości zdrowotne wykorzystywane są i doceniane przez wielu. Okazuje się, że jej działanie nie kończy się na wzmacnianiu odporności, zmniejszaniu ryzyka wystąpienia raka jamy ustnej czy uzupełnianiu białka przy różnego rodzaju zakażeniach. Od jakiegoś czasu jej aktywność bakteriobójcza i oczyszczająca doceniona została w przemyśle kosmetycznym. Przeczytaj artykuł by wiedzieć jak i na co wykorzystać spirulinę.

Spirulina – co to jest? Spirulina dla dzieci, w ciąży, skutki uboczne

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Spirulina to składnik, który od niedawna króluje na półkach sklepów ze zdrową żywnością jako jedne z najlepszych superfoods. Sceptyczni uważają, iż jest to kolejny chwyt marketingowy producentów żywności, a jej fani zachwalają korzystne działanie na organizm i niesamowity skład. Po której stronie leży prawda i czy warto sięgnąć po ten zielony proszek? Odpowiedzi na to i więcej pytań w artykule!

Spirulina na odchudzanie – dawkowanie, efekty, przeciwwskazania, przepisy

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Spirulina to zwyczajowa nazwa produktów, które wytwarzane są z cyjanobakterii. Znana jest na całym świecie jako ciemnozielony proszek. Zawiera w swoim składzie znaczną liczbę składników bioaktywnych. Dzięki dużej zawartości białka (55–70% suchej masy) i obecności wszystkich aminokwasów, spirulina jest bardzo dobrym preparatem odżywczym [1].

Spirulina – działanie. Spirulina na włosy, twarz

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Spirulina stała się sławna dzięki pomyślnemu zastosowaniu jej przez NASA jako suplement dla astronautów w czasie misji kosmicznej. Znana od bardzo dawna, wykorzystywana jest też w kosmetyce czy farmakologii. Czym tak naprawdę jest tajemniczy zielony proszek, czy warto go stosować, a jeśli tak, to dlaczego?

Spirulina – działanie, opinie. Lepsza spirulina w proszku czy tabletkach?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Mówiąc o spirulinie możemy mieć wątpliwości co do jej definicji. Do tej pory pozostaje niejednoznaczna. W potocznym rozumieniu jest ona składnikiem suplementów diety i jeszcze niedawno klasyfikowano ją jako glon. Teraz wiadomo, że należy do bakterii z rodzaju Arthrospira. Do produkcji preparatów najczęściej wykorzystuje się gatunki A.platensis i A. maxima. Występuje w różnych warunkach środowiskowych – wodach słonych i słodkich, także w glebie. Jakie korzyści może przynieść stosowanie spiruliny?

Spirulina – działanie, zastosowanie, tabletki, proszek, dawkowanie

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

Spirulina to naturalna alga hodowana w wodach słonych i słodkich. Jest organizmem samożywnym. Kiedyś zaliczana do roślin ze względu na obecność chlorofilu, obecnie do bakterii samożywnych. Jej właściwości zachwalają dietetycy, instruktorzy fitness oraz pasjonaci zdrowego odżywiania. Czy rzeczywiście spirulina na to zasługuje?

Zdrowe produkty nie dla wszystkich bezpieczne

Sonia Walla ponad miesiąc temu

„Nie wszystko złoto, co się świeci” i… nie wszystko zdrowe, co za takie uchodzi. Nie wszystkie produkty, którym chętnie nadaliśmy etykietkę „zdrowej żywności” faktycznie na nią zasługują – a przynajmniej nie w stu procentach. Wiele tzw. zdrowych produktów ma swoją ciemną stronę, której nie do końca jesteśmy świadomi. Czas przyjrzeć się pozycjom na półce ze zdrową żywnością i zadecydować, czy faktycznie powinny się one tam znaleźć.

Algi – najlepsze źródło “zielonej krwi”

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

“Zielona krew” to nic innego jak cenny dla organizmu chlorofil. Algi stanowią jego najcenniejsze źródło, bowiem działają kompleksowo na cały organizm. Przekonaj się jak cenne mogą być algi.

Mikroalgi, czyli właściwości i zastosowanie spiruliny oraz chlorelli

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Prymitywne organizmy będące nieocenionym źródłem odżywczym – czyli wszystko o mikroalgach.

Wodorosty – wpływ na zdrowie i zastosowanie

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Wodorosty jadalne, zwane również morską trawą, to organizmy wodne, które od pokoleń stosowane są jako składnik pokarmowy tradycyjnej kuchni społeczności żyjących nad akwenami wodnymi. Liczne badania potwierdzają ich prozdrowotny wpływ na układ pokarmowy. Być może ich nazwa nie zachęca, ale zdecydowanie warto zadbać o to, aby pojawiły się w codziennym jadłospisie.

Ta choroba grozi każdemu. Powstrzymaj anemię!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Anemia jest dość powszechną chorobą. Jej objawy bardzo często są bagatelizowane, co może prowadzić do przykrych konsekwencji.

Żurawina zamiast jagody goji – czyli polskie zamienniki superfoods

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

,,Nie wystarczy jeść, trzeba się odżywiać” – doskonale o tym wiedzą pasjonaci zdrowego żywienia. Jednak czy konieczne jest kupowanie stosunkowo drogich produktów wyliczanych na liście superfoods, aby utrzymać sprawność na najwyższym poziomie?

Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże Ci zachować zdrowie i urodę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych.

Drogocenna Spirulina

Klaudia Dyszkiewicz ponad miesiąc temu

Czym jest Spirulina i co w niej się znajduje?