Jak można zarazić się salmonellą? Leczenie domowe salmonelli

jak można się zarazić salmonellą?
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

Salmonellą może zarazić się każdy i to z różnych źródeł: pożywienia, wody czy od zwierząt. Jakie produkty mogą być źródłem tej bakterii oraz jak domowymi sposobami leczenia poradzić sobie z salmonellą?

Jak można zarazić się salmonellą?

Salmonella jest bakterią naturalnie występującą w jelitach zwierząt, do środowiska trafia wraz z wydalanym przez nie kałem. Jeśli znajdzie się w organizmie ludzkim, prowadzi do zaburzenia flory bakteryjnej i reakcji obronnej organizmu w postaci szeregu objawów takich jak gorączka, wymioty, biegunka czy bóle brzucha. Bakteria ta posiada wiele różnych typów serologicznych, w przypadku salmonellozy przyjmuje się, iż oficjalna nazwa bakterii ją wywołującej to Salmonella enterica. Każdy może zarazić się Salmonellą, jednak grupy o podwyższonym ryzyku to: dzieci do 5. roku życia, dorośli w wieku powyżej 65. lat oraz osoby z osłabionym układem odpornościowym (w przypadku cukrzycy, HIV, osoby w trakcie leczenia nowotworowego).

Salmonella rozprzestrzenia się drogą fekalno-oralną i może być przenoszona przez:

  • jedzenie i wodę: produktami, które mogą być źródłem tych bakterii są: jaja, zwłaszcza surowe, drób i wieprzowina, pasztety, pierogi, niepasteryzowane mleko i jego przetwory np. lody, kremy w ciastach, majonezy, świeże soki owocowe, surowe warzywa i owoce. Niedogotowane produkty pochodzenia zwierzęcego nadal mogą zawierać bakterie, a w żywności wysuszonej (jajka, mleko w proszku), pałeczki Salmonelli mogą znajdować się przez bardzo długi okres czasu. Woda z nieznanego źródła również może być zanieczyszczona pałeczkami Salmonelli;
  • bezpośredni kontakt ze zwierzętami: gadami (żółwie), ssakami domowymi (chomiki, szczury), czy kurami. Czasem choroba ta jest przenoszona przez bydło, świnie, konie, psy i koty. Do zakażenia dochodzi w wyniku kontaktu z odchodami zwierząt lub po dotykaniu zainfekowanych zwierząt i nie umyciu rąk;
  • od osoby do osoby (rzadko) [1] [2] [3].

Leczenie domowe salmonelli

Infekcja Salmonellą zwykle ustępuje w 5–7 dni od czasu zarażenia i często nie wymaga leczenia, chyba że pacjent staje się poważnie odwodniony lub infekcja rozprzestrzenia się z jelit.  

W przypadku odwodnienia, spowodowanego uporczywymi wymiotami lub biegunką, konieczne jest uzupełnienie płynów, czasami z tego powodu wymagane jest przyjęcie do szpitala, z konieczności podania płynów dożylnie.

Domowym sposobem nawadniania organizmu jest podawanie doustnych płynów nawadniających (DPN), które powodują wchłanianie wody w jelicie. Można kupić je w aptece w postaci proszku w saszetkach lub wykonać samemu. Aby zrobić płyn nawadniający należy zmieszać łyżeczkę soli kuchennej z kilkoma łyżeczkami cukru, połową szklanki wody oraz połową szklanki soku pomarańczowego.

W salmonellozie antybiotyki zwykle nie są podawane, ponieważ mogą pogorszyć stan choroby. Jednak czasami, w ciężkich, zagrożonych powikłaniami przypadkach są zalecane [4]. Jeśli objawy nie ustępują, należy skontaktować się z lekarzem, mogą bowiem być przyczyną innej choroby.

Aby ustrzec się przed ponownym zakażeniem Salmonellą należy przestrzegać zasad higieny, myć ręce po kontakcie z zwierzętami, nie spożywać surowych, niepasteryzowanych produktów oraz dokładnie myć owoce i warzywa przed spożyciem.

Do zakażenia Salmonellą może dojść w wyniku spożycia surowej lub niedogotowanej żywności takiej jak: mięso, jaja, drób, produkty zawierające w swoim składzie jaja, niepasteryzowane mleko; wypicia wody zakażonej pałeczką Salmonelli, w wyniku kontaktu z zakażonymi zwierzętami i ich odchodami, oraz bardzo rzadko, poprzez transmisję patogenu od innej osoby. Większość osób, u których dojdzie do zarażenia Salmonellą, wraca do zdrowia po odpowiednim odpoczynku i uzupełnieniu płynów.

 

Literatura:

[1] “Salmonellosis,” Iowa State University. The Center of Food Security and Public Health. [Online]. Available: http://www.cfsph.iastate.edu/FastFacts/pdfs/nontyphoidal_salmonellosis_F.pdf. [Accessed: 17-Dec-2017].

[2] B. Mahmoud, SALMONELLA – A DANGEROUS FOODBORNE PATHOGEN Salmonella – A Dangerous Foodborne Pathogen Edited. 2011.

[3] “Salmonellosis,” ACT Government Health. [Online]. Available: https://health.act.gov.au/sites/default/files//Salmonellosis.pdf. [Accessed: 17-Dec-2017].

[4] “Salmonella infection (salmonellosis),” Queensl. Governemnt, 2015.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Patrycja Nawojowska
Patrycja Nawojowska , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. dobry artykuł i podane żródła to się ceni

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *