Co to jest syrop glukozowy? Właściwości i szkodliwość syropu glukozowego

🕣 3 min czytania

Wzrastająca liczba ludzi na całym świecie zmagających się z nadwagą oraz otyłością wzbudza coraz to większą obawę wśród specjalistów do spraw żywienia. Mają oni świadomość, że problem ten zwiększa ryzyko chorób metabolicznych oraz pośrednio wpływa również na czas oraz jakość życia człowieka. W celu zredukowania skali tego zjawiska specjaliści starają się znaleźć przyczynę nadmiernego tycia społeczeństw. Czy syrop glukozowy może przyczyniać się do wzrostu masy ciała?

Syrop glukozowy

Syrop glukozowy powstaje w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i składa się głównie z glukozy oraz innych cukrów  złożonych. Skrobia jest polimerem zbudowanym z glukozy i może pochodzić zarówno z kukurydzy, ziemniaków, pszenicy, jak i innych roślin. Warto podkreślić, że syrop glukozowy pozyskany z ziemniaków nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowany przez osoby z nietolerancją na ten związek. Głównych składnikiem syropu, jak sama nazwa wskazuje, jest glukoza. Jest ona podstawowym składnikiem energetycznym dla organizmu. Syrop glukozowy jest mniej słodki niż sacharoza, jednak ze względu na jego właściwości technologiczne znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Przede wszystkim jest on tańszym zamiennikiem cukru wchodzącego w skład przetworzonych produktów cukierniczych. 

Syrop glukozowy – skład

W skład syropu glukozowego wchodzą wodne roztwory cukrów prostych tj. glukoza, maltoza (składająca się z 2 cząsteczek glukozy) i niskocząsteczkowe wielocukry. Zostają one poddane wcześniejszemu oczyszczeniu i zagęszczeniu. W takim syropie ponad 90% składu stanowi właśnie czysta glukoza. Nie należy mylić syropu glukozowego z jego odpowiednikiem, czyli syropem glukozowo-fruktozowym. Różnią się one od siebie przede wszystkim składem, surowcem z którego pochodzą oraz wpływem ich spożycia na nasze zdrowie. O ile ten pierwszy syrop to głównie glukoza, to drugi składa się z jak sama nazwa wskazuje z glukozy oraz fruktozy. Związki te występują tam kolejno w proporcjach 55% glukozy, 42% fruktozy, a resztę stanowią inne cukry wchodzące w skład produktu. 

Syrop glukozowy – właściwości 

Syrop glukozowy wykazuje właściwości wiążące, spulchniające, sklepiające oraz wypełniające, dlatego jest jednym z kluczowych związków mających zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dodatkowo syrop ten przeciwdziała krystalizacji produktów do których jest dodany, poprawia ich strukturę oraz stabilizuje smak i zapach. Co więcej syrop zwiększa plastyczność oraz połysk produktu, do którego jest dodany oraz wydłuża jego termin przydatności do spożycia. Znalazł więc on zastosowanie w produkcji pieczywa z  długim terminem ważności do spożycia. Oprócz tego zwiększa puszystość, gładkość masy ciasta, której jest elementem. Syrop glukozowy stanowi więc dobry zamiennik dla tradycyjnej sacharozy w produktach. Ma on postać gęstego syropu, który pod wpływem wzrastającej temperatury zmienia swój stan skupienia na płynny. Charakteryzuje się słodkim smakiem oraz bezbarwnym wyglądem, nie posiada również typowego zapachu. 

Syrop glukozowy – zastosowanie

Dzięki wyżej wymienionym właściwościom syrop glukozowy znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Wykorzystuję się go jako składnik w przemyśle:

  • cukierniczym – masy karmelowe, galaretki, żelki, sezamki, chałwa, gumy do żucia, nadzienia cukiernicze, cukierki, pianki);
  • chłodniczym – lody, sorbety, desery mrożone;
  • piekarniczym – produkty cukiernicze, pieczywo z długą datą ważności;
  • przetworów owocowo-warzywnych – dżemy, marmolady, konfitury, kompoty;
  • piwa, napoje bezalkoholowe.

Syrop glukozowy – szkodliwość

Syrop glukozowy składa się głównie z glukozy, czyli podstawowego składnika energetycznego dla organizmu. Związek ten konieczny jest do prawidłowej pracy mięśni oraz mózgu, dlatego niezwykle ważne jest jej dostarczenie w czasie nadmiernego wysiłku fizycznego czy intelektualnego. Syrop spożywany w umiarze nie jest szkodliwy dla zdrowia i życia człowieka. Przyjmowany jest on najczęściej z dietą w postaci słodyczy, cukierków i wyrobów cukierniczych. Zgodnie z zaleceniami prawidłowego żywienia, produkty te nie powinny znaleźć się w codziennej diecie człowieka, ponieważ stanowią one źródło nadmiernych ilości kalorii oraz sprzyjają tyciu. Nadmierne objadanie się tego typu przekąskami związane jest ze wzrostem masy ciała oraz zwiększeniem ryzyka chorób tj. cukrzyca typu 2, kamica żółciowa, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. Należy pamiętać, że zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia zaleca się spożycie mniej niż 10% zapotrzebowania energetycznego z cukrów prostych na dobę.

Syrop glukozowy – gdzie kupić, cena

Gotowy syrop glukozowy wykorzystywany jest przez miłośników cukiernictwa do tworzenia masy cukrowej, która pokrywa ciasta nadając im wyjątkowy wygląd. Masa ta może służyć do formowania figur oraz ozdobników na ciasta i torty. Syrop glukozowy można nabyć w sklepach cukierniczych oraz internetowych w cenie około 20 zł na 500g. 

Jak zrobić syrop glukozowy?

Syrop glukozowy można nabyć gotowy w sklepach internetowych lub zrobić samemu w domu. Wystarczy glukozę w proszku stopniowo rozpuścić w wodzie podgrzewanej na palniku, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. W efekcie tego procesu otrzymuje się płyn o gęstej konsystencji i złotawym kolorze. Tak powstały syrop może stanowić składnik wypieków oraz deserów. 

Syrop glukozowy jest jednym z zamienników tradycyjnego cukru, który wykorzystywany jest do produkcji wyrobów cukierniczych i słodyczy. Nie powinien być on mylony z syropem glukozowo-fruktozowym, który uważany jest za jedną z przyczyn rosnącej skali nadwagi i otyłości. 

Literatura:

  1. Wystrychowski G. i wsp. „Węglowodanowe substancje słodzące a otyłość.”, Przegląd Lekarski, 2012, 69, 4
  2. http://mamadu.pl/133009,ten-blad-popelniaja-nawet-duze-portale-5-istotnych-roznic-miedzy-najczesciej-dodawanymi-do-zywnosci-syropami [dostęp 11.07.18]
  3. https://zdrowie.tvn.pl/a/syrop-glukozowy-jego-szkodliwosc-to-prawda-czy-mit [dostęp 11.07.18]
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Dodaj do ulubionych