Produkty spożywcze
Jagody camu camu (Myrciaria dubia) – właściwości i zastosowanie
Kwaśne w smaku, amazońskie jagody camu camu biją na głowę…
Masło – źródło zdrowia czy zagrożenia?
Ile prawdy kryją w sobie legendy o złych skutkach spożywania…
Jaggery, czyli właściwości mało popularnego zamiennika cukru białego
Jaggery – cukier palmowy używany w kuchni Dalekiego Wschodu. Jak…
Słodziki – wady i zalety zamienników cukru
Coraz więcej z nas szuka jednak alternatywy dla białych kryształów,…
Grejpfrut – owoc wspomagający odchudzanie
Zgodnie ze starym powiedzeniem „gorzki lek najlepiej leczy”, warto dowiedzieć…
Siemię lniane kontra olej lniany – co wybrać?
Zarówno nasiona lnu, jak i olej lniany tłoczony na zimno…
Algi morskie – rodzaje, właściwości i zastosowanie wodorostów
Glony (Algae) należą do najprostszych oraz najstarszych organizmów na Ziemi.…
Chińskie grzyby lecznicze – rodzaje, właściwości i zastosowanie
Od dawna ludzie spożywali grzyby ze względu na ich walory…
Olej z awokado – skład, właściwości oraz zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Olej z awokado konkuruje pod względem zawartości składników odżywczych ze…