bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Masło – źródło zdrowia czy zagrożenia?

Masło – źródło zdrowia czy zagrożenia?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Oficjalne zalecenia dietetyczne sugerują zamianę masła na rzecz miękkich wysokogatunkowych margaryn. Powodem jest wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, których spożycie związane jest ze zwiększonym ryzykiem m.in. chorób układu krwionośnego. Czy oficjalne potępienie masła ma swoje uzasadnienie?

Masło jako produkt odzwierzęcy charakteryzuje się zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA – Saturated Fatty Acid). Same kwasy tłuszczowe nasycone są syntetyzowane przez ludzki organizm w związku z czym nie ma potrzeby dostarczania ich wraz z żywnością. Ich spożycie w wysokiej ilości nie jest korzystne przede wszystkim ze względu na działanie podwyższające stężenie cholesterolu LDL oraz zwiększające ryzyko odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Zalecenie obniżania spożycia masła podyktowane jest obawą przed niepożądanymi efektami wywołanymi spożyciem niekorzystnych kwasów tłuszczowych. Do tej pory jednak nie pojawiły się badania, które skoncentrowane wyłącznie na maśle potwierdziłyby jego negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy czy ryzyko cukrzycy.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Masło – czy naprawdę tak straszne jak je malują?
  • Kilka słów o dobrych kwasach tłuszczowych mleka
  • Masło czy margaryna?

Masło – czy naprawdę tak straszne jak je malują?

W badaniu z 2016 r. dokonano przeglądu i statystycznego podsumowania dotychczasowych publikacji w zakresie wpływu konsumpcji masła na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Nie wykazano związku pomiędzy spożyciem masła a zwiększeniem zapadalności na choroby układu krwionośnego. Zaskakująca okazała się, choć niewielka, odwrotna zależność pomiędzy konsumpcją masła a cukrzycą typu 2, co sugeruje działanie ochronne w stosunku do tej choroby. Co prawda wyników tej analizy nie można traktować jako ostatecznej odpowiedzi na pytanie, czy masła należy się obawiać. Wymagane są dalsze prace naukowców, które pozwolą ocenić długofalowy wpływ spożycia tego produktu na zdrowie. Autorzy sugerują, że jego zła opinia jest nieco na wyrost. Przede wszystkim wciąż nie wiadomo, jak pozostałe składniki masła wpływają na organizm. Przecież oprócz szkodliwych kwasów tłuszczowych obfituje również w wapń, witaminę D, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które być może w niepoznanym dotąd mechanizmie równoważą negatywne skutki SFA. Wapń dostarczany wraz z nabiałem może mieć działanie obniżające syntezę kwasów tłuszczowych i wzmagające spalanie tkanki tłuszczowej. Podobnie jak witamina D, która może regulować profil lipidowy oraz ciśnienie tętnicze.

Kilka słów o dobrych kwasach tłuszczowych mleka

Nie wszystkie kwasy tłuszczowe występujące w mleku są złe. Pośród nich znajdują się także krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (m.in. masłowy, kapronowy, kaprylowy), kwas wakcenowy, rozgałęzione kwasy tłuszczowe. Każdy z nich posiada właściwości korzystne dla zdrowia. Krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe ze względu na swą uproszczoną budowę wchłaniają się bezpośrednio z jelita do krwiobiegu, a następnie w wątrobie zostają utlenione, dzięki czemu nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Stanowią przystępne i efektywne źródło energii dla wielu narządów. Rola kwasu wakcenowego z kolei ciągle podlega badaniom jednak pojawiły się przesłanki jakoby wykazywał działanie hamujące rozwój niektórych komórek nowotworowych.

Masło czy margaryna?

Odwieczny spór wciąż trwa. Choć na ten moment oficjalnym zaleceniem jest stosowanie margaryn miękkich, coraz częściej podaje się w wątpliwość twierdzenie o szkodliwości masła. Nie należy zapominać jednak o ogromnej przewadze olejów roślinnych. Oliwa z oliwek czy olej lniany – doskonałe źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – to produkty o udowodnionym działaniu protekcyjnym w stosunku do chorób układu krążenia. Wypadają zdecydowanie lepiej na tle zarówno masła, jak i margaryn (utwardzone oleje roślinne mogą zawierać kwasy tłuszczowe konfiguracji trans o niekorzystnym działaniu). Jeżeli jesteśmy otwarci na nowe propozycje – warto zamienić tradycyjne produkty do smarowania na zwykły olej roślinny, np. oliwę z oliwek.

Wymagane są dalsze badania, które pozwolą ostatecznie sklasyfikować masło jako produkt bezpieczny dla zdrowia. Póki co amatorom masła zalecić można jedynie umiar i zaproponować naprzemienne jego stosowanie z olejami roślinnymi. Pozostaje mieć nadzieję na pomyślne rozstrzygnięcie dylematu – masło czy margaryna?

Literatura:

Laura Pimpin et al. Is Butter Back? A Systematic Review and Meta-Analysis of Butter Consumption and Risk of Cardiovascular Disease, Diabetes, and Total Mortality. Opublikowano: Czerwiec 29, 2016 http://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0158118

D’Alessandro A et al. Mediterranean Diet and Cardiovascular Disease: A Critical Evaluation of A Priori Dietary Indexes. Nutrients. 2015 Sep 16;7(9):7863-88.

Ewa Rutkowska i in. Charakterystyka prozdrowotnych kwasów tłuszczowych tłuszczu mlecznego. Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 377-386

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Masło orzechowe – składniki i…

Produkt być może niedoceniany, uważany za bardzo kaloryczny, przez niektórych nawet za niezdrowy. W moim przekonaniu jest jednak wręcz przeciwnie. Spożywany w odpowiednich ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasz… Czytaj dalej...
Oleje i tłuszcze

Masło czy margaryna? Co ma…

Wybór jest szeroki, ale co należy wiedzieć, aby wybrać odpowiedni produkt? Przekonajmy się, co jest najlepsze dla naszego zdrowia. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Oleje i tłuszcze
    Oleje i tłuszcze

    Smalec z gęsi – czym jest, właściwości i zastosowanie

    olej konopny właściwości jak stosować olej konopny
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej konopny – właściwości, zastosowanie. Jak stosować olej konopny?

    spożywczy olej arganowy cena gdzie kupić, działanie
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej arganowy spożywczy – właściwości lecznicze i zastosowanie

    kannabidiol działanie cena gdzie kupić czy kannabidiol jest legalny w polsce?
    3

    Olej CBD z konopii – co leczy, jak działa?

    masło ghee właściwości zastosowanie
    Oleje i tłuszcze

    Masło ghee – gdzie kupić, cena. Jak zrobić masło ghee?

    olejek z kiełków pszenicy na włosy
    Oleje i tłuszcze

    Olejek z kiełków pszenicy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.