Biodostępność składników mineralnych z pożywienia

Wiadomo, że aby zachować zdrowie i witalność na długie lata powinniśmy spożywać dania skomponowane z różnorodnych składników. Produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz woda stanowią prawdziwe bogactwo soli mineralnych. Jednak nie tylko dieta zapewnia i wpływa na optymalny stan odżywienia organizmu poszczególnymi mikro
i makroelementami.
Biodostępność
Biodostępność składników odżywczych jest bardzo ważnym parametrem, który określa stopień, w jakim spożyty składnik mineralny wraz z posiłkiem np. żelazo czy wapń, może zostać wchłonięty w przewodzie pokarmowym i wykorzystany przez organizm.
To wyłącznie ta część, która po strawieniu posiłku i wchłonięciu wraz ze składnikami odżywczymi (tj. białko, węglowodany i tłuszcze) zostanie przetransportowana wraz z krwią lub limfą do tkanek i zatrzymana w nich do momentu zużycia w trakcie procesów metabolicznych w komórkach.
Biodostępność – czynniki ogólnoustrojowe
Do czynników ogólnoustrojowych wpływających na biodostępność i charakteryzujących każdy ludzki organizm, należą wiek, płeć, stan fizjologiczny (ciąża, laktacja), stan zdrowia. Oddziałuje na ten proces także stres oraz stopień wysycenia organizmu danym składnikiem mineralnym. Wraz w wiekiem stopień przyswajalności obniża się, ze względu na „zużycie” układu pokarmowego, który w miarę starzenia się organizmu zmniejsza swoją aktywność. Kobiety w ciąży oraz karmiące wykazują większe zapotrzebowanie oraz lepsze wchłanianie składników mineralnych, w porównaniu z kobietami w tym samym wieku, nie spodziewającymi się dziecka. Podczas choroby organizm cierpi na deficyt mikro i makroelementów spowodowany gorączką i wydzielaniem cennych substancji wraz z potem, osłabieniem organizmu. Obniżona wchłanialność może zależeć także od zażywanych leków. Im lepiej wysycony organizm danym składnikiem, tym mniejsza wchłanialność – gdy ciało ma zapewnioną optymalną ilość jedynie uzupełnia straty.
Biodostępność – czynniki żywieniowe
Ważny podczas komponowania diety jest dobór produktów w posiłkach, tak aby składniki użyte do przygotowania dania nie zawierały substancji antyżywieniowych wpływających na obniżenie wchłaniania danego mikroskładnika, a zawierały takie, które je usprawniają. Do substancji antyżywieniowych należy między innymi błonnik, kwas fitynowy czy szczawiowy. Z kolei substancje usprawniające wchłanianie są charakterystyczne dla danego mikro lub makroelementu. Warto również zwrócić uwagę, aby wybierać produkty zawierające nie tylko dużą ilość danego składnika mineralnego, ale aby forma chemiczna, w jakiej on występuje była najkorzystniejsza. Dla przykładu magnez zdecydowanie lepiej wchłania się w postaci cytrynianu, mleczanu czy asparaginianu, niż w formie tlenku i węglanu.
Źródłem wszystkich składników mineralnych dla naszego organizmu jest przede wszystkim żywność, woda mineralna i stołowa (źródlana zawiera bardzo małe ilości) oraz sól kuchenna. Sól dostarcza organizmowi sodu, chloru oraz w przypadku produktu jodowanego – wspomagający pracę tarczycy jod. Ponadto produkty spożywcze wzbogacone podczas produkcji, o czym informuje nas zapis na etykiecie (np. dodatek magnezu) oraz suplementy diety.
Poziom biodostępności – stopień wchłaniania
Biorąc pod uwagę stopień, w jakim organizm może przyswoić, zmagazynować w tkankach i wykorzystać, pierwiastki można podzielić ze względu na stopień ich wchłanialności:
- niska – poniżej 25% spożytej ilości: żelazo, mangan, chrom, nikiel, wanad, krzem
- średnia – 25–75% spożytej ilości: wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, selen, molibden
- wysokie – powyżej 75% – sód, potas, chlor, jod, fluor, kobalt.
Jeżeli zależy nam na zapewnieniu organizmowi wszystkich składników mineralnych, przede wszystkim powinniśmy jeść produkty niskoprzetworzone, świeże i nie poddane wysokiej temperaturze podczas przygotowania posiłku. Warto wiedzieć, że leki moczopędne sprawiają, że niektóre pierwiastki (np. sód, magnez, potas, wapń) zostają nadmiernie wydzielone z moczem, dlatego podaż ich powinna być zwiększona wraz z dietą. Kierujmy się również tym, do jakiej kategorii wchłanialności kwalifikuje się dany pierwiastek, jeżeli zaobserwowaliśmy skutki fizjologiczne jego niedoboru. Prowadząc zdrowy tryb życia i jedząc różnorodne posiłki, powinniśmy zapewnić podaż pierwiastków niezbędnych do życia na odpowiednim poziomie, dlatego zażywanie suplementów diety bez kontroli lekarza nie jest konieczne. Chwilowe zachcianki mogą wynikać z lekkiego niedoboru, a więc gdy mimo diety najdzie nas ochota na kawałek żółtego sera, to powinniśmy dostarczyć organizmowi ten produkt, ponieważ może on pomóc w wyrównaniu ujemnego bilansu wapnia czy fosforu.
Dowiedz się więcej na temat mikro- i makroelementów!

Codzienny stres, szybki tryb życia, spożywanie żywności wysoko przetworzonej sprawia, że coraz częściej cierpimy na niedobór magnezu. W tej sytuacji jesteśmy zmuszeni ratować się suplementami diety. Zanim pobiegniesz do apteki po magnez sprawdź, który wybrać, aby uzyskać jak najlepszą skuteczność. czytaj więcej
Witaminy są niezbędnym składnikiem każdej diety. Warunkują bowiem prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zapotrzebowanie na różne grupy witamin zmienia się wraz z wiekiem. czytaj więcej
Wielokrotnie zdarza się, że nie możemy odpowiedzieć na zbyt duże zapotrzebowanie naszego organizmu w witaminy i minerały bez odpowiednich suplementów diety. Szczególnie dotyczy to kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dowiedz się jakich składników nie może zabraknąć w Twoim organizmie w tym czasie. czytaj więcej
Spełniają funkcje regulujące, decydują o rozwoju, stanie zdrowia oraz wydolności fizycznej organizmu. Jakie jeszcze funkcje pełnią witaminy? czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !