bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Wartość odżywcza żywności oraz czynniki determinujące

Wartość odżywcza żywności oraz czynniki determinujące

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 8 maja, 2024

Wybór wartościowych produktów, jako źródło białka, węglowodanów, tłuszczu oraz pozostałych niezbędnych składników zbilansowanej diety, jest jednym z warunków zachowania zdrowia. Na wartość odżywczą produktów spożywczych ma wpływ wiele czynników, na które w większości przypadków możemy wpłynąć. Czym jest wartość odżywcza i jakie czynniki ją determinują?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Wartość odżywcza
  • Czynniki wpływające na wartość odżywczą

Wartość odżywcza

Wartość odżywcza określa stopień przydatności danego produktu żywnościowego do pokrycia potrzeb metabolicznych, fizjologicznych i energetycznych organizmu człowieka podczas doby. Wpływa na nią zawartość składników pokarmowych i odżywczych w danym produkcie (zarówno ilość jak i jakość), a także biodostępność białka, węglowodanów, tłuszczów, jak również witamin, składników mineralnych oraz wody. Składniki odżywcze pełnią w organizmie rolę: budulcową, energetyczną oraz regulacyjną.

Czynniki wpływające na wartość odżywczą

W zależności od rodzaju produktu spożywczego możemy wyróżnić kilka czynników determinujących skład odżywczy produktu. Warto mieć na uwadze, że im bardziej produkt ostateczny podobny jest do surowca wyjściowego, tym więcej składników odżywczych dostarczymy organizmowi. Na wartość odżywczą produktu mają wpływ przede wszystkim:

  • rodzaj i gatunek (odmiana) warzyw i owoców;
  • proces hodowli zwierząt – zastosowane pasze do karmienia zwierząt, możliwość wybiegu, kontaktu ze środowiskiem. To co zje zwierzę może wpłynąć korzystnie lub niekorzystnie na jakość jego mięśni. Jeżeli istnieje możliwość wybiegu, mięso staje się jędrniejsze i zbite co wynika z obecnej aktywności fizycznej, która dodatnio wpływa na strukturę mięśnia;
  • obróbka kulinarna – smażenie, gotowanie, pieczenie. Procesy te zwiększają strawność i dostępność składników odżywczych, ale obniżają zawartość składników mineralnych i witamin. Nie warto rezygnować z obróbki termicznej, ale wybierać te, które wiążą się z najmniejszymi stratami witamin i pierwiastków np. gotowanie na parze, pieczenie w niższych temperaturach (ok. 150 stopni C);
  • sposób, temperatura i  okres przechowywania produktów – przechowywanie produktów powinno być zgodne z zaleceniami producenta, który najlepiej zna oferowany produkt. Np. oleje powinny być przechowywane w ciemnych butelkach odizolowane od promieni słonecznych, które powodują rozkład witamin i utlenianie tłuszczów. Owoce nie cytrusowe i warzywa z reguły można przechowywać w niższych temperaturach np.  w lodówce. Dobrym sposobem jest opisywanie produktów datą otwarcia opakowania. Zabezpieczy to nas przed zbyt długim przetrzymywaniem niektórych produktów oraz spożyciem nieświeżego jedzenia;
  • obróbka technologiczna i mechaniczna produktów – produkcja żywności przetworzonej wymaga zastosowania licznych procesów technologicznych, które mają na celu pozbycie się między innymi składników niestrawnych np. pestek, łupinek, skórek, z warzyw, owoców i zbóż. Warto wiedzieć, że najczęściej najbogatsze źródło składników odżywczych znajduje się w niepoprawnie określanych „odpadkach”. Przeciwutleniacze znajdują się bezpośrednio pod skórką owoców, którą najczęściej wyrzucamy. Popularne otręby są produktem ubocznym produkcji kasz czy mąki i stanowią dobre źródło włókna pokarmowego;
  • wzbogacanie żywności – jest procesem korzystnym jednak, lepiej spożywać produkty będące naturalnymi źródłami np. witamin czy składników mineralnych. Powód? Są często lepiej przyswajalnej przez organizm od form syntetycznych;
  • biodostępność składnika odżywczego i jego forma chemiczna oraz fakt czy występuje on osobno czy w połączeniu z innym składnikiem – wybierając produkty, trzeba wziąć pod uwagę, że nie cała zawartość składnika mineralnego ulegnie przyswojeniu przez organizm. Zawartość w produktach substancji antyżywieniowych obniża wykorzystanie składników odżywczych. Do antyżywieniowych substancji zaliczamy: błonnik, kwas szczawiowy, fityniany, kwas fitynowy. Znajdują się one najczęściej w produktach zbożowych, z tego względu produkty roślinne zaliczane są do niepełnowartościowych źródeł np. białka;
  • przenikanie substancji toksycznych z opakowań produktu do żywności – sztuczne opakowania otaczające produkt mogą być wykonane z materiałów, które niekorzystnie działają z samym produktem żywnościowym. Kasze czy ryż, lepiej kupić w opakowaniu kilogramowym zapakowanym w papierową torebkę, niż bardziej poręczne jednak mniej korzystne dla zdrowia porcjowane 100 g woreczki.

Wartość odżywcza produktu określa zawartość poszczególnych składników i stopień, w jakim ta zawartość wypełnia procent zapotrzebowania na dany składnik. Jest wiele czynników, które determinują lepszą lub gorszą wartość odżywczą produktu. Wybór tych korzystnych i zastosowanie ich w praktyce sprawi, że z szacunkiem wykorzystamy dobry produkt i  maksymalnie skorzystamy z wachlarza zalet, które jego spożycie nam gwarantuje.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Nabiał, produkty zbożowe, soki, cukry,…

Coraz więcej ludzi dziś zwraca uwagę na sposób odżywiania. Nie jesteśmy jednak na tyle świadomi, by wiedzieć, że producenci żywności zastawiają na nas mnóstwo pułapek. Czytaj dalej...

Wady i zalety żywności ekologicznej.…

Sprawdź czym tak na prawdę różni się żywność ekologiczna od zwykłej żywności konwencjonalnej. To nie tylko jej cena! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    zdrowa żywność
    Koszyk świeżych, kolorowych warzyw.

    Na czym polega przetwórstwo owoców i warzyw?

    zarodki pszenne właściwości przepisy
    1
    Produkty zbożowe

    Zarodki pszenne – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy

    żywność funkcjonalna
    1

    Żywność funkcjonalna – co to jest, przykłady

    tofu skład właściwości przepisy

    Tofu – skład, właściwości, przepisy. Czy tofu jest zdrowe?

    zdrowa żywność

    Coś dla zdrowia, czyli zdrowa żywność od polskiego producenta – Vivio

    Kasza bulgur
    Produkty zbożowe

    Kasza bulgur – właściwości, przepisy. Jak gotować kaszę bulgur?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.