Odżywianie
Żywność funkcjonalna w Polsce – czy ma jakieś wady?
Jak interpretuje się pojęcie „żywności funkcjonalnej” i co ono właściwie…
Błonnik – co to jest, co zawiera i jakie ma właściwości?
Błonnik pokarmowy jest ważnym elementem naszej diety, usprawniającym pracę układu…
Etykieta produktu – czy wiemy, co powinna zawierać?
Znaczna większość z nas, biorąc produkt ze sklepowej półki jedyne…
Etykiety spożywcze – jak je czytać, aby nie zostać oszukanym?
Czytanie etykiet przy półce sklepowej niestety nie jest powszechne. Zazwyczaj…
Pestki z dyni – są skarbnicą składników odżywczych i witamin, a do tego odchudzają…
Jesień to pora dyni. Zajadamy się nią, wycinamy lampiony, robimy…
Parówki – z czego są zrobione, ile mają kalorii i…czy są zdrowe?
Dobre na śniadanie i jako przekąska. Klasyczne, z serem czy…
Flawonoidy, czyli nadzwyczajne substancje roślinne – gdzie występują i jak działają?
Flawonoidy są jednymi z głównych przeciwutleniaczy wolnych rodników. Jak wpływają…
Dietetyczne, owocowe – czy chipsy mogą być zdrowe?
Czy chipsy mogą być zdrowe? Jak przygotować zdrową, chrupiącą przekąskę?
Rośliny strączkowe w diecie
Rośliny strączkowe mają wiele cennych wartości odżywczych i wcale nie…
Mąki bezglutenowe – nie tylko dla chorych na celiakię
Pszenna i żytnia, to najpopularniejsze z mąk, ale jest mnóstwo…