Orzechy laskowe
Orzechy laskowe są owocem leszczyny, która zaliczana jest do roślin brzozowatych. Część jadalna, czyli nasienie, zostało ukryte w twardej skorupce, która może przybierać różne odcienia brązu w zależności od odmiany. Tymi smacznymi, krajowymi orzechami możemy cieszyć się w okresie późnego lata i wczesnej jesieni, ponieważ na ten okres przypada czas dojrzewania owoców.
Wyróżniamy kilka odmian orzechów laskowych: Barceloński, o średniej wielkości orzechów, Casfor o dużych i soczystych owocach, Kataloński, który posiada charakterystyczny migdałowy posmak oraz Nottinghamski o średniej wielkości owocach i ostrym wierzchołku.
Właściwości orzechów laskowych – witaminy i składniki mineralne
Laskowe orzeszki są bardzo zasobne w witaminy i składniki mineralne oraz korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Jednocześnie stanowią wysokokaloryczną przekąskę. Mogą stanowić dodatek do sałatek zamiast oleju, który również dostarcza prozdrowotnych nienasyconych tłuszczów. W laskowych orzechach znajdują się głównie witaminy B1 oraz C. Witamina B1 uczestniczy w przemianach węglowodanów i energii oraz reakcjach mających na celu wytworzenie nukleotydów, czyli elementów składowych kodu genetycznego. Jej niedobór powoduje zanik mięśni, zaburzenia przewodu pokarmowego oraz układu nerwowego. Zawarta w orzechach witamina C, wpływa na wzmocnienie odporności organizmu oraz bierze udział w obronie antyoksydacyjnej organizmu. Uczestniczy ponadto w wytwarzaniu kolagenu, który odpowiada za sprężystość skóry oraz chrząstek między stawowych i kostnych.
Orzechy laskowe są dobrym produktem dla osób z anemią z niedoboru żelaza, ponieważ zawierają składnik, którego niedobór jest przyczyną tej choroby oraz witaminę C, która ułatwia przyswojenie tego pierwiastka przez organizm. Wspierają ponadto układ kostny, gdyż dostarczają wapnia, fosforu i magnezu. Regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz przyczyniają się do obniżenia jego wartości u osób z nadciśnieniem, gdyż stanowią dobre źródło potasu i tylko niewielkiej ilości sodu.
Podobnie jak w przypadku pozostałych orzechów, również laskowe są silnym alergenem, którego powinny unikać osoby uczulone.
Kalorie – ile kalorii ma orzechy laskowe?
100 g orzechów laskowych dostarcza ok. 640 kcal, z czego 63 g tłuszczu, 6 g węglowodanów, 14,4 g białka oraz 10 g błonnika.
Orzechy laskowe – zastosowanie
Orzechy laskowe sprawdzą się jako smaczny dodatek do domowych wypieków oraz deserów na zimno. Komponują się z potrawami słodkimi i pikantnymi. Stanowią ważny składnik wigilijnej kutii, natomiast masło z orzechów laskowych można dodawać do naleśników, placuszków oraz omletów. Ponadto wykorzystywane są do przygotowania alkoholi.