Wiórki kokosowe – ich właściwości, wartości odżywcze i kalorie

16 18 20

Wiórki kokosowe chętnie wykorzystywane są do przygotowywania zdrowszych wersji domowych ciast, ciasteczek, batoników musli oraz kokosowych oblaną czekoladą. Czy rzeczywiście kokosowe słodkości można nazwać korzystniejszymi dla zdrowia zamiennikami tradycyjnych wypieków?

W jakiej cenie możemy je kupić?

Wiórki kokosowe są niedrogim produktem zaliczanym do bakalii, który znajdziemy w każdym dużym oraz w większości małych, osiedlowych sklepów. Za opakowanie o masie 200 g zapłacimy ok. 4–5zł.

Wartości odżywcze, kalorie i indeks glikemiczny

Wiórki kokosowe są niestety produktem wysokokalorycznym, co wynika z bardzo wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych. 100 g tego produktu dostarcza 657 kcal, z czego aż 67 g tłuszczu, 5,9 g węglowodanów, 5,6 g białka oraz 21,1 g błonnika pokarmowego. Niska zawartość węglowodanów, przy jednocześnie wysokiej zawartości tłuszczu i błonnika pokarmowego klasyfikuje wiórki kokosowe jako produkt o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli chodzi o mikroskładniki, to w wiórkach kokosowych znajdziemy sporo potasu, fosforu, magnezu, żelaza, manganu oraz witaminy E i B3.

Czy mają właściwości cenne dla zdrowia?

Wiórki kokosowe, jak nazwa wskazuje są produktem otrzymanym z orzecha kokosowego. Obecne stanowisko naukowe stawia olej kokosowy w tej samej grupie, co olej palmowy i tłuszcze zwierzęce, czyli w kategorii produktów będących źródłem niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych podlegających ograniczeniu w codziennej diecie. Dominującymi kwasami tłuszczowymi w wiórkach kokosowych, w aż 94% są nasycone kwasy tłuszczowe, których wysokie spożycie sprzyja chorobom sercowo-naczyniowym. Olej kokosowy podnosi poziom cholesterolu frakcji LDL znacznie bardziej niż oleje roślinne i niewiele mniej niż masło. Ze wspomnianych powodów spożycia wspomnianych wiórków nie zaleca się w dużych ilościach m.in. osobom z hipercholesterolemią i hipertriglicerydemią, osobom z zespołem metabolicznym oraz chorym na cukrzycę. Warto mieć na uwadze, że jeśli od czasu do czasu zjemy wiórki kokosowe w formie dodatku dekoracyjnego czy smakowego (około 1–2 łyżeczki) do posiłku nie pogorszy to naszego stanu zdrowia. Nawet mała ich porcja dostarczy sporo potasu i błonnika pokarmowego. Warto również pamiętać, że kokos może uczulać!

Przepisy

Deser owocowy z jogurtem kokosowym i płatkami owsianymi

Składniki: 

  • ½ jabłka
  • ½ gruszki
  • 1 mały banan
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania: owoce pokrój na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszaj z płatkami i wiórkami. Owoce wsyp do miseczki i polej je jogurtem z dodatkami. Do smaku dodaj cynamon.

Kokosowa jaglanka z ananasem

Składniki:

  • Płatki jaglane 60 g
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 150–200 g świeżego ananasa

Sposób przygotowania: Płatki zalej wrzątkiem i odczekaj, aż namiękną. Wtedy posyp je wiórkami kokosowymi i kawałkami ananasa.

Mimo wyjątkowego smaku, wiórki kokosowe nie powinny często gościć w naszej diecie, ale sporadycznie spożywane ich jako dodatek do potraw nie przyniesie szkód naszemu zdrowiu.

Literatura:

  1. Eyres L., Eyres M.F., Chisholm A., Brown R.C.: Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutr Rev. 2016 Apr;74(4):267-80
  2. Polk B.I., Dinakarpandian D., Nanda M., Barnes C., Dinakar C.: Association of tree nut and coconut sensitizations. Ann Allergy Asthma Immunol. 2016 Oct;117(4):412-416
  3. Daniewski M., Bałas J., Pawlicka M., Filipek A., Mielniczuk E., Jacórzyński B.: Zawartość tłuszczu i składów tłuszczowych wybranych rynkowych produktów przekąskowych (orzechy, nasiona). Roczn. PZH, 2002, 53, 3, str. 237-241
  4. Szostak W. B., Cichocka A.: Leczenie dietą dorosłych chorych na cukrzycę. Diabetologia Praktyczna 2008, 9, 1, str. 19-27
  5. Ostrowska L.: Czym kierować się w wyborze diety pacjenta z zespołem metabolicznym? Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, 2, 1, str. 11-18

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone