warzywa
Pierwsze doniesienia o leczniczych właściwościach tych grzybów pochodzą z czasów…
Modne jedzenie, czyli najnowsze trendy kulinarne na 2015 rok!
Jak się okazuje, produkty spożywcze również podlegają wpływom mody. Jakie…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Jak się zdrowo odżywiać – piramida żywieniowa
Patrząc w lustro zazwyczaj wynajdujemy różne niedoskonałości i mankamenty zapominając…
Mrożenie warzyw, a utrata witamin – czy to aby na pewno zdrowe?
Mrożone warzywa wraz z owocami jako dodatek do diety poprawią…
Kwas foliowy dla dzieci i mężczyzn – ważny nie tylko w ciąży!
Kwas foliowy zazwyczaj kojarzony jest z kobietami w ciąży i…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Rośliny strączkowe w diecie
Rośliny strączkowe mają wiele cennych wartości odżywczych i wcale nie…
Dynia – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Im większy, tym lepszy? Dynia to nie tylko różnorodne kształty…
Kukurydza – amerykańskie ziarno opanowało świat
Jest bogatym źródłem witamin i błonnika, a do tego nie…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Czosnek – odstrasza wampiry, ale ludzi nie powinien …
Ma antybiotykowe właściwości oraz korzystny wpływ na serce. Dzięki swojemu…
Nieznane dotąd właściwości warzyw i owoców
Wpływają nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale również na…