warzywa
Okryjmy na nowo warzywo o tajemniczej nazwie "wężymord czarny korzeń"!
Właściwości przeciwutleniające soku pomidorowego
Sok pomidorowy jest najbardziej popularnym sokiem warzywnym. Czemu zawdzięcza taką…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Nie trzymaj wszystkiego w lodówce. Sprawdź, co można w niej umieszczać a czego nie
Często mamy dylemat schować do lodówki te owoce i warzywa,…
Magnez i potas dla prawidłowej pracy mózgu
Magnez i potas są ważne dla naszego zdrowia, dlatego zastanówmy…
Buraki. Warzywa o licznych właściwościach i dużej zawartości witamin
Buraki to bardzo powszechne warzywo w Polsce. któż choć raz…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Herbata, nalewka i napar z imbiru – niezawodna broń w walce z przeziębieniem
Popularna przyprawa z Azji, stanowi naturalny lek w walce z…
Przepisy kuchni wegańskiej. Zdrowo, smacznie, kolorowo
Dieta wegańska wymaga wielu wyrzeczeń, ale również otwiera się na…
Ciecierzyca. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych
Podobna do grochu, ale nim nie jest. Ciecierzyca jest o…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Zupa, pasztet, sałatka, czyli dania, w których króluje soczewica
Z czym to się je? Czyli przepisy na dania z…
Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami
Kolorowe risotto z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja na…