Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Dzisiaj propozycja potrawy dla wszystkich wielbicieli szpinaku. Roladki z kurczaka mogą być podane jako danie główne np. z surówką oraz kaszą lub jako przekąska na przyjęciu, zaserwowane w zaprezentowany przeze mnie sposób. Jest to pożywna, lekka oraz bardzo smaczna potrawa, którą można podać, również dzieciom.
Pierś z kurczaka – 1 sztuka
Szpinak (świeży) – 50 g
Masło Extra 1/2 łyżeczki
Czosnek – 1 ząbek
Ser Feta – 50 g
Jogurt naturalny 2% – 1 łyżka
Oliwa – 1 łyżka
Sposób przygotowania
W rondelku rozpuścić masło, dodać szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek, jogurt naturalny, gałkę muszkatołową oraz pieprze. Smażyć około 3 minut, na koniec dodać pokruszony ser typu Feta. Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż, a następnie rozbić, przyprawić szczyptą soli i pieprzem. Na mięso wyłożyć farsz, zwinąć w rulon (można spiąć wykałaczką). Na blaszkę wylać łyżkę oliwy, wyłożyć roladki. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego !