Jak stosować czarnuszkę? Gdzie ją kupić i za ile?
Aktualizacja: 22 maja, 2024
Czarnuszka (Nigella sativa L.) to roślina o charakterystycznych, czarnych nasionach. Powszechnie nazywana jest czarnym kminkiem. Przypisuje się jej liczne właściwości prozdrowotne, m.in. działania przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, przeciwcukrzycowe oraz przeciwdepresyjne. Bardzo ważną jej cechą jest również niszczenie komórek nowotworowych oraz działanie przeciwalergiczne. Obecnie przeprowadzono wiele badań, które przedstawiają pozytywny wpływ czarnuszki na liczne dolegliwości.
Jak stosować czarnuszkę?
Początkowo smak nasion czarnuszki przypomina gorzką kawę, natomiast po pewnym czasie przechodzi on w ostry, korzenny smak podobny do pieprzu. Produkt ten odznacza się również charakterystycznym, muszkatołowo-korzennym zapachem. Stosować można go na wiele sposobów. Nasiona czarnuszki dodają wyrazistego smaku potrawom z drobiu czy jagnięciny. Bardzo często stanowią też składnik sałatek, pieczywa, zup, marynat i twarogów. Ponadto nadają niepowtarzalny smak winom domowej roboty. Doskonale komponujś się także z innymi ziołami, m.in. tymiankiem, zielem angielskim, kolendrą. Czarnuszka to idealny zamiennik pieprzu dla kogoś o wrażliwym żołądku, gdyż nie podrażnia jego błony śluzowej. Wiele osób przed dodaniem nasion do potrawy praży je, aby bardziej uwydatnić ich smak. Z czarnuszki można również przyrządzić herbatkę oraz domowe nalewki.
Czarnuszka – dawkowanie
Terapeutyczna dawka nasion czarnuszki wynosi od 1 do 3 g. Aby skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości, zaleca się spożywanie 1–2 łyżeczek dziennie. Nasiona czarnuszki można dodawać do herbaty, kawy oraz przygotować napar. 1 łyżkę rozdrobnionych nasion należy zalać 1 szklanką wrzącej wody lub gorącego mleka, odstawić na 15–20 minut. Można dosłodzić miodem. Pić 2–3 razy dziennie po 100–150 ml. Kmin rzymski świetnie sprawdzi się jako składnik miodu czarnuszkowego. 1 łyżkę miodu należy wymieszać z 1 łyżeczką zmielonej czarnuszki i ewentualnie 1 łyżeczką wina lub wódki. Spożywać go należy 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Z nasion możemy również przygotować nalewkę czarnuszkową. Pół szklanki zmielonych nasion należy zalać 250 ml alkoholu 40%, odstawić na 7 dni, po czym przefiltrować. Zażywać 2–3 razy dziennie po 5 ml. Można wcierać je również zewnętrznie w skórę w przypadku bólów mięśni, stawów czy nerwobóli.
Czarnuszka – gdzie kupić, cena
Nasiona czarnuszki bez problemu można kupić w każdym sklepie zielarskim oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Lepiej unikać kminu czarnego w hipermarketach, ponieważ może być to produkt niskiej jakości lub niewiadomego pochodzenia. W sklepach ekologicznych cena nasion wcale nie jest wyższa, a mamy gwarancję dobrej jakości. Czarnuszkę można również kupić w mieszankach różnorodnych ziół i przypraw. Opakowanie powinno być hermetycznie i szczelnie zamknięte. Wybierając nasiona czarnuszki, powinniśmy także zwrócić uwagę na kraj pochodzenia nasion. Opakowanie nie powinno kosztować więcej niż kilka złotych. Zazwyczaj cena (za 100 g) waha się od 3 do 10 zł.
Stosowanie nasion czarnuszki podniesie walory smakowe przyrządzonych potraw, a także korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Dostarczy również wielu niezbędnych witamin i składników mineralnych. Nasiona czarnuszki ze względu na swoje prozdrowotne właściwości powinny częściej gościć na naszych stołach.
Literatura:
- M. Borusiewicz, Z. Janeczko, „Nigella sativa L. – roślinny surowiec o właściwościach plejotropowych”, Post Fitoter. 2015, 16, 4, 223–236,
- D. Mańkowska, W. Bylk, „Nigella sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna”, Herba Polonica. 2009, 55, 109–125,
- A. Kwieciński, „Zastosowanie czarnego kminu świetle nowoczesnej farmakoterapii”, 2007, 2,
- K. Błecha, „Nasiona czarnuszki siewnej nadzieją dla alergików”, Prawie wszystko o ziołach. Poradnik. Podkowa Leśna. 2004, 251–252.