Dieta Atkinsa – przykładowy jadłospis

Przykładowy jadłospis- etap I

 Etap pierwszy, dzień 1.

Śniadanie: jajecznica z 2 jajek, kawałek kabanosa drobiowego

II śniadanie: sałatka z szynką i indykiem, zieloną sałatą i majonezem

Obiad: dorsz pieczony z pietruszką, brukselka

Podwieczorek: koktajl truskawkowy bez dodatku cukru

Kolacja: klopsiki w sosie pomidorowym i kilka różyczek brokuła

 Etap pierwszy, dzień 2.

Śniadanie: 2 jajka sadzone, wędzona makrela, kawałek papryki czerwonej

II śniadanie: sałatka z kalafiora (kalafior, majonez, sok z cytryny, musztarda, cebulka, papryczki jalapeno)

Obiad: kurczak w sosie curry (bez ryżu), na deser smakowy jogurt sojowy

Podwieczorek: roladki z wędzonego łososia z twarożkiem

Kolacja: stek i grillowana cukinia

bacon and eggs Etap pierwszy, dzień 3.

Śniadanie: jajecznica z cebulką i bekonem, 4 pomidorki koktajlowe

II śniadanie: grecka sałatka z kurczakiem (nie przesadź z serem feta)

Obiad: kapuśniak na kiełbasie, na deser galaretka niskosłodzona

Podwieczorek: kawałki selera i papryki z dipem czosnkowym na majonezie

Kolacja: plasterki grillowanego steku z wołowiny, oliwki

Przykładowy jadłospis- etap II

Śniadanie: omlet z pieczarkami i mozarellą, sałata

II śniadanie: sałatka z szynką, gotowaną piersią z kurczaka, zieloną sałatą i dodatkiem majonezu

Obiad: pieczony łosoś z koperkiem, awokado

Podwieczorek: szklanka soku pomidorowego

Kolacja: klopsiki w sosie pomidorowym, kalafior

Przykładowy jadłospis – faza III i IV

Śniadanie: parówka, filiżanka zielonej herbaty

II śniadanie: sałatka z tuńczyka, różnych gatunków sałaty z dodatkiem jajka na twardo

Obiad: kotlet schabowy, brokuł i kalafior

Podwieczorek: połowa szklanki orzechów lub migdałów

Kolacja: krewetki z dipem na bazie oliwy z oliwek

 

Wygląda zaskakująco? Według zaleceń Doktora Atkinsa możemy naprawdę sporo schudnąć.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)

Oś czasu publikacji i aktualizacji:

Aktualna wersja

02.09.2014

Autor artykułu:

Kozak Natalia
Kozak Natalia

<div class="cmsmasters_text">Dyplomowany dietetyk. Do pacjentów podchodzę w sposób indywidualny i holistyczny. W czasie układania jadłospisów dla BonaVita dbam nie tylko o zdrowotny wymiar diet, ale także o to, aby proponowane dania były smaczne, wykonane z łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.</div> <div> </div> <div class="cmsmasters_text">Współzałożycielka poradni dietetycznej Fitomania z siedzibą w Krakowie.</div>

Dodaj do ulubionych