Czym różnią się produkty organiczne, bio i eko?

Dbanie o środowisko to temat, który w ciągu ostatnich lat mocno zyskał na znaczeniu. Coraz więcej osób stara się zmniejszyć swój wpływ na ekosystem, a przy okazji zadbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych. Konsumenci coraz częściej rezygnują z jedzenia mięsa, zastępując je roślinnymi alternatywami. Zamiast samochodu czy autobusu wybierają rower, a w sklepie kupują produkty oznaczone jako BIO, EKO albo Organic (lub Organiczne).

To sprawiło, że ilość produktów z takim oznaczeniem znacznie się zwiększyła, w porównaniu do minionej dekady. Poza ekologicznymi warzywami i owocami, można dostać też ekologiczne produkty zbożowe, przyprawy, soki, a nawet słodycze i słone przekąski. Kupując je, wiele osób czuje, że dokonuje właściwego wyboru. Produkty BIO, EKO oraz Organic to przecież zdrowsze alternatywy dla konwencjonalnych produktów. Czy jednak wiedzą, co oznaczają symbole na opakowaniach tych produktów? Czy jest to tylko kolejny chwyt marketingowy?

 

Produkty BIO, EKO i Organic – czym się różnią

Określeń Bio, Eko i Organic często używa się zamiennie. Według niektórych źródeł jest to słuszne, na co wskazywałyby odmienne znaczenia przedrostków „Bio”, „EKO” oraz słowa „Organic”. Przyjrzyjmy się zatem, jakie produkty opisuje każda z nazw i czym się one różnią.

 

Produkty BIO

Oznaczenie BIO odnosi się konkretnie do zachowania równowagi biologicznej. Oznacza to, że wytwarzanie produktów BIO ma nie tylko nie zakłócać naturalnych procesów zachodzących w środowisku, ale wręcz je wspierać. Produkty BIO mają też być dobre dla zdrowia konsumentów

Produkty EKO

Oznaczenie EKO odnosi się do przyrody i naturalnego środowiska. Żywność oznaczona jako ekologiczna musi być produkowana tak, aby nie szkodzić zwierzętom i roślinom, które znajdują się na terenie upraw. Żywność EKO musi być także wolna od zanieczyszczeń: hormonów i pestycydów.

Produkty Organic

Aby żywność mogła być nazywana organiczną, musi zawierać co najmniej 95% składników naturalnych. Jej wytworzenie nie może pogorszyć stanu gleby, powodując utratę składników odżywczych lub zanieczyszczenie. Stosowanie sztucznych nawozów również jest zakazane w gospodarstwie, które chce produkować żywność organiczną. Z tego względu w wytwarzaniu stosuje się płodozmian i naturalne metody zwalczania szkodników.

 

Podobieństwa

Jak łatwo zauważyć, mimo różnych nazw, część z wymogów wyżej opisanych rodzajów żywności się pokrywa. Żadna z nich nie może zostać wyhodowana na sztucznym nawozie, zawierać GMO, czy degradować środowisko naturalne. Dotyczy to także owadów i innych zwierząt, które przecież są istotną częścią ekosystemu.

Warto też podkreślić, że żywność organiczna czy „organic” nie jest wcale lepsza od produktów eko czy bio i na odwrót. Są one tak samo korzystne dla zdrowia i dla środowiska, a różnice między nimi są naprawdę subtelne.

 

Oznaczenia żywności

Dla klientów najważniejszą informacją na opakowaniu produktu jest logo produkcji ekologicznej UE, znane też jako Zielony Listek UE. To właśnie dzięki niemu bez problemu rozpoznamy ekologiczne produkty. Jest to specjalne oznaczenie zarezerwowane wyłącznie dla produktów rolnictwa ekologicznego. Choć najczęściej widuje się go w jasno – zielonym kolorze, dopuszczalne są też inne barwy. Obok logo musi znaleźć się numer jednostki certyfikujące gospodarstwo oraz informacja o kraju, z którego pochodzą surowce użyte do produkcji żywności (np. PL-EKO-01). Aby je otrzymać, gospodarstwo ekologiczne musi dowieść, że stosuje dozwolone praktyki rolnicze. Certyfikowane produkty muszą zawierać co najmniej 95% składników ekologicznych. Pozostałe 5% również musi spełniać konkretne warunki wymagane przez UE.
Zielony listek musi się pojawić na opakowaniu każdego produktu, który jest oznaczony jako „EKO”, BIO”, czy też „Organic”. Bez listka wszystkie te napisy będą jedynie chwytem marketingowym, który wprowadza klientów w błąd, by kupili produkt, który tylko udaje ekologiczny.

Jeśli zatem chcesz kupować świadomie i w ten sposób zmniejszyć swój wpływ na środowisko, pamiętaj o tym artykule. Wybierając produkty kieruj się przede wszystkim logo produkcji ekologicznej. Żeby jednocześnie zmniejszyć ślad węglowy, wybieraj sezonowe produkty od polskich producentów. Stosowanie ekologicznych metod w rolnictwie nie dopuszcza drogi na skróty, warto więc docenić rodzime gospodarstwa, kupując produkty właśnie od nich.

 

Źródła:
https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farming/organic-logo_pl
https://puffins.co/co-to-znaczy-ze-produkt-jest-bio-i-eko/
http://ekologiczni.com.pl/produkty-eko-bio-organic-czym-sie-roznia/
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/n,6,1441,1,1,produkty-eko-bio-organic-to-to-samo.html
https://www.bulk.com/pl/the-core-pl/produkty-organiczne-co-wlasciwie-oznacza-okreslenie-organic/

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska , Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.
Dodaj do ulubionych