Ciągłe uczucie głodu. Uczucie głodu po jedzeniu

16 18 20

Głód to sygnał niezbędny do tego, abyśmy regularnie dostarczali organizmowi składników odżywczych niezbędnych do życia. Jednak i ten mechanizm czasem zawodzi. Co zrobić, gdy głód nie daje się zaspokoić?

Dlaczego odczuwamy głód?

Za odczuwanie głodu odpowiada kilka mechanizmów. Bardzo dużą rolę odgrywają tutaj hormony wydzielane w układzie trawiennym. Insulina i glukagon to chyba najszerzej znane hormony, które biorą udział w regulacji sytości, lecz nie jedyne. Za uczucie sytości odpowiadają również leptyna, peptyd YY, cholecystokinina oraz kilka innych hormonów. Za pobudzanie łaknienia w dużej mierze odpowiedzialna jest grelina.

Głód jest również odczuwalny wówczas, gdy żołądek jest pusty. Dostarczenie pokarmu powoduje pobudzenie ścian żołądka i kaskadę reakcji, których efektem jest wydzielanie odpowiednich hormonów. 

Jednak nie zawsze głód jest tylko kwestią fizjologiczną. Z punktu biologii i fizjologii głód to po prostu informacja: „musisz pobrać pokarm, żeby mieć energię na utrzymanie się przy życiu”. Wystarczy więc jakkolwiek wypełnić żołądek, zaczekać na wzrost glukozy we krwi i dalsze reakcje hormonalne. Jednak nie należy zapominać, że jedzenie po prostu sprawia nam przyjemność. Do tego stopnia, że może służyć odwróceniu uwagi od dręczących nas problemów i stresu. Kiedy ochota na jedzenie dotyczy wysoce smacznych potraw, np. pizzy czy lodów, ale nie towarzyszy jej żaden z objawów fizjologicznych głodu, wtedy mamy do czynienia z głodem psychicznym. 

Przyczyny ciągłego odczuwania głodu, także po posiłku

Jeśli odczuwasz głód także po posiłku, być może danie było zbyt małe i bardzo szybko opuszcza żołądek. Jeszcze inna możliwość to nieprawidłowa kompozycja posiłku i – co za tym idzie – niska wartość odżywcza. Możliwe również, że należysz do osób, które jedzą posiłek bardzo szybko i pochłaniasz swoją porcję, zanim odpowiednie hormony zostaną uwolnione i poinformują organizm, że jest najedzony. 

Uczucie głodu może być także związane z nieprawidłowym wydzielaniem hormonów głodu i sytości. Komórki nie reagują prawidłowo na przekazywane z nimi bodźce i dlatego stale odczuwasz głód. Taka sytuacja może świadczyć o chorobie, dlatego wszelkie niepokojące objawy warto zgłaszać lekarzowi. 

O czym świadczy ciągłe uczucie głodu?

Prawdopodobnie o tym, że jesz zbyt mało, żeby pokryć zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze. Jeśli niedawno przeszedłeś na dietę odchudzającą, prawdopodobnie Twoje ciało jeszcze nie przyzwyczaiło się do mniejszych ilości jedzenia. 

Głód może świadczyć również o tym, że Twoje posiłki są mało sycące. Na przykład często pijesz koktajle, soki i jesz produkty zbożowe o niskiej zawartości błonnika. 

Przyczyną ciągłego głodu mogą być też choroby: cukrzyca typu 2, nadczynność tarczycy czy nieprawidłowe wydzielanie hormonów głodu i sytości.

Czasem napady głodu to kwestia psychiki. Głód psychiczny nie jest związany z pustką w żołądku, a raczej ze stresem. Wtedy warto zasięgnąć porady psychologa lub psychodietetyka. 

Jak z tym walczyć?

  • Jedz wolniej. Staraj się dokładnie przeżuwać każdy kęs posiłku.
  • Zwiększ ilość białka w swoich posiłkach. Białko długo się trawi i jest również niezbędnym budulcem dla Twojego organizmu. 
  • Zwiększ objętość posiłku. Zadbaj o to, żeby na Twoim talerzu znalazło się dużo świeżych warzyw, a także owoce. 
  • Zmień konsystencję. Unikaj płynnych dań w rodzaju koktajli czy zup. Bardzo szybko opuszczają one żołądek. Jadaj posiłki, które mają stałą konsystencję i wymagają żucia.
  • Dodaj błonnik. Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe, grube kasze, np. gryczaną, i pieczywo razowe. 
  • Idź do lekarza. Ciągły głód, niezwiązany z dietą, może świadczyć o zwiększonym zapotrzebowaniu na energię i białko. To może być objaw chorób, które nieleczone stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia. Jeśli zauważysz u siebie inne niepokojące objawy (ból, gorączkę, złe samopoczucie), koniecznie zasięgnij porady lekarza. 

Głód jest naturalnym zjawiskiem.Dzięki niemu wiemy, że pora coś zjeść, aby dalej funkcjonować. Ponieważ dieta to kontrolowany niedobór pożywienia, głód będzie się na niej pojawiał. Nie należy natomiast lekceważyć ciągłego głodu, który pojawia się bez większej przyczyny, jak również głodu psychicznego. 

Literatura:

  1. Skotnicka M., Ocieczek A., (2017), Wpływ rodzaju makaronu na poziom głodu i sytości wśród grupy kobiet, Problemy Higieny i Epodemiologii, 98(3), 281–284.

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żukowska
, Dyplomowany dietetyk z zawodu i pasji.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone