Cała prawda o zasadzie 5 sekund. Czy bezpiecznie jeść z podłogi?
Czy 5 sekund wystarczy, aby bakterie z podłogi przeniosły się na jedzenie? Według przeprowadzonych badań to nie czas wpływa na zanieczyszczenie żywności bakteriami. Zasada 5 sekund w końcu znalazła swoje naukowe rozwiązanie.
Zasada 5 sekund
Choć nie do końca wiadomo skąd wzięła się zasada 5 sekund, która dziś przybiera kształt miejskiej legendy, każdy z nas z pewnością coś o niej słyszał. Według niej żywność, która upada na ziemię, możemy podnieść i zjeść, jeśli nie leżała na niej dłużej niż 5 sekund. Po tym czasie kawałek ciasta czy kanapka zostanie zainfekowana przez bakterie znajdujące się na podłodze.
Naukowcy z Clemson University postanowili sprawdzić ten mit. Umieścili bakterie Salmonelli na podłodze, po czym zetknęli z nią żywność na kolejno 5, 30 i 60 sekund. To samo powtórzyli, kiedy bakteria była na podłodze przez 2, 4 , 8 i 24 godziny. Wyniki przeczyły zasadności popularnego mitu.
Ilość bakterii, która przeszła z podłogi na żywność nie była zależna od czasu jej zetknięcia z zakażoną podłogą. Taka sama ilość bakterii znajdowała się w żywności pozostawionej na 5 jak i na 60 sekund na podłodze. Wykazano jednak, że to rodzaj podłoża ma duże znaczenie na transfer bakterii. Żywność upuszczona na dywan zawierała niecałe 1 % bakterii, z kolei upuszczona na panele bądź płytki zawierała ich już 48%–70%.
Warto jednak zaznaczyć, że nawet niewielka obecność bakterii Salmonelli czy E. coli może wywołać groźne choroby a nawet śmierć. Podłoga nie jest jedyną powierzchnią, na której bakterie te możemy znaleźć. Większe znaczenie w tym przypadku ma odpowiednia higiena rąk, a także dokładne mycie owoców i warzyw przed spożyciem. Zatem to nie czas wpływa na zakażenie żywności bakteriami przez upuszczenie na podłogę, a rodzaj bakterii, które się na niej znajdują.