Odżywianie
Bób – właściwości, wartości odżywcze, przepisy. Jak ugotować bób?
Bób to warzywo, na które sezon przypada na przełomie czerwca…
Ksylitol – właściwości, opinie. Czy ksylitol jest szkodliwy?
Na rynku można spotkać wiele syntetycznych oraz naturalnych zamienników cukru.…
Odchudzające właściwości kurkumy. Czy warto brać kurkumę w kapsułkach?
Kurkuma jest żółto-pomarańczową przyprawą, która jest znana i bardzo rozpowszechniona…
Właściwości żołędzi. Produkty z żołędzi: kawa, mąka, żołędziówka
W przeszłości żołędzie stanowiły istotne źródło pokarmu. Dziś zdecydowanie odeszły…
Olej kokosowy a cholesterol. Czy olej kokosowy jest zdrowy?
W świetle wydanego w tym roku raportu American Heart Association…
Laktoza – co to jest, produkty zawierające laktozą. Dla kogo dieta bez laktozy?
Kiedy w organizmie występuje niedobór (brak lub obniżenie aktywności) enzymu…
Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości, cena. Przepisy z komosy ryżowej
Komosa ryżowa jest uprawiana od ponad 5000 lat i należy…
Jagody goji – działanie, dawkowanie, opinie. Jak jeść jagody goji?
Owoce goji, których właściwości prozdrowotne znane są od tysięcy lat,…
Batony proteinowe – domowy przepis. Kiedy najlepiej jeść batony proteinowe
Batony proteinowe okazują się być ciekawym rozwiązaniem dla osób zabieganych,…
Węglowodany – ich rola, podział na proste i złożone. W czym jest najwięcej węglowodanów?
Są podstawą naszej diety i spożywamy je w najróżniejszych postaciach.…