bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Olej kokosowy a cholesterol. Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Olej kokosowy a cholesterol. Czy olej kokosowy jest zdrowy?

czy olej kokosowy jest zdrowy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 27 maja, 2024

Od kilku lat olej kokosowy zyskuje na popularności. Posiada rzeszę fanów, przede wszystkim wśród osób zainteresowanych tematyką odżywiania. Nie bez powodu zresztą. Niegdyś krytykowany powrócił do łask, aby znów zostać surowo osądzonym.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Olej kokosowy
  • Czy olej kokosowy jest zdrowy?
  • Olej kokosowy a cholesterol
  • Jak stosować olej kokosowy?

Olej kokosowy

Olej kokosowy powstaje z miąższu orzecha kokosowego. W zależności od metod produkcji wyróżniamy olej typu virgin, olej nierafinowany oraz olej rafinowany. Olej typu virgin oraz olej nierafinowany zachowują wszystkie korzystne właściwości płynące z zawartości składników innych niż tłuszcze (takich jak minerały czy witaminy). Olej typu virgin powstaje poprzez ekstrakcję ze świeżego mleczka kokosowego, z kolei olej nierafinowany jest tłoczony na zimno z wcześniej wysuszonego miąższu. Olej rafinowany, który poddawany jest wielu agresywnym procesom jak podgrzewanie czy wybielanie – zachowuje swój standardowy profil kwasów tłuszczowych, ale pozbawiony jest pozostałych składników, które mogą odpowiadać za jego pozytywne właściwości. Olejowi kokosowemu przypisuje się działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przyspieszające gojenie ran. Niestety – większość badań przeprowadzana jest z udziałem zwierząt, nie ludzi.

Dziś ponownie skupiamy się na oleju biorąc pod uwagę aspekt zawartości kwasów tłuszczowych. Zgodnie z Normami Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia kwasy tłuszczowe nasycone obecne głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego (olej kokosowy jest wyjątkiem) powinny być w diecie ograniczane do minimum (zwiększają ryzyko hipercholesterolemii). Tym samym olej kokosowy powinien zostać wykreślony z listy produktów codziennej konsumpcji. Zawiera przecież aż 82 g kwasów tłuszczowych nasyconych na 100 g w tym głównie kwasy: laurynowy, mirystynowy i palmitynowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią nieistotny odsetek.  

Czy olej kokosowy jest zdrowy?

Na to pytanie pozytywnej odpowiedzi udzieliło aż 72% ankietowanych Amerykanów – jak wynika z ostatniego badania cytowanego w raporcie AHA. Doskonale odzwierciedla to trend, który od kilku lat panuje w krajach Zachodnich. Pośród natłoku informacji o korzystnych właściwościach oleju kokosowego zagubił się gdzieś niezwykle istotny aspekt zdrowia układu krążenia. Niestety – nie zaprzeczając nieocenionym właściwościom kosmetycznym – olej kokosowy może podnosić poziom cholesterolu (LDL).

Olej kokosowy a cholesterol

Zarówno kwas laurynowy, jak i mirystynowy czy palmitynowy – gdyby zastąpić nimi węglowodany – powodują wzrost poziomu cholesterolu frakcji LDL, którego zbyt wysoki poziom zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Można przytoczyć w tym miejscu kontrargument stając w obronie oleju kokosowego – przecież z badań wynika, że omawiane kwasy tłuszczowe, choć nasycone, zwiększają poziom dobrego cholesterolu (HDL). To prawda, ale… niestety nic z tego nie wynika. Oceniając ryzyko chorób układu krążenia bierze się pod uwagę przede wszystkim poziom LDL (HDL nie ma już większego znaczenia). W opublikowanym w 2003 roku w Phillipine Journal of Cardiology artykule – „Olej kokosowy: czy zwiększa ryzyko miażdżycy?” autor sugeruje, że z racji wysokiej zawartości średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT zawierają w swojej  budowie 6–12 atomów węgla) olej ten ma właściwości ochronne przed chorobami układu krążenia. Twierdzi, że kwasy tłuszczowe MCT – choć nasycone nie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. MCT wchłaniają się z jelit znacznie szybciej niż inne tłuszcze i trafiając do wątroby wykorzystywane są bezpośrednio do produkcji energii. Niestety ostatnie badania wskazują, że olej kokosowy nie pozostaje bez wpływu na poziom LDL. Dokonano podsumowania 7 badań oceniających wpływ na poziom cholesterolu oleju kokosowego i kwasów tłuszczowych nienasyconych. Olej kokosowy podniósł poziom cholesterolu LDL w każdym z nich. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że olej kokosowy zawiera aż 67g/100g kwasu laurynowego. Kwas laurynowy posiada 12 atomów węgla w cząsteczce, zaliczany jest więc do MCT. W odróżnieniu jednak od pozostałych – nie jest wchłaniany tak sprawnie w przewodzie pokarmowym. Jedynie w połowie trafia bezpośrednio z jelit do żyły wrotnej (za jej pośrednictwem do wątroby), pozostała część, tak jak długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, trawiona jest z udziałem żółci i wchłania się do naczyń limfatycznych, tak jak pozostałe tłuszcze nasycone.  Nie ma więc różnicy czy jemy masło, inny tłuszcz zwierzęcy czy olej kokosowy – wszystkie te produkty składają się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, a więc związków niekorzystnie oddziałujących na układ krążenia. AHA jednoznacznie w swoim raporcie odradza stosowanie oleju kokosowego. Jak pogodzić ze sobą płynące zewsząd sprzeczne informacje?

Jak stosować olej kokosowy?

Odpowiedź jest jak zwykle bardzo prosta – z umiarem, jeżeli chodzi o konsumpcję. Jeśli mowa o pielęgnacji ciała od zewnątrz olej kokosowy na pewno jest produktem fenomenalnym. Sprawdzi się jako odżywka na włosy jak i nawilżający balsam do skóry.

Czy wprowadzić go do codziennej diety? Trudno przeciwstawiać się stanowisku AHA i wbrew niemu rekomendować olej kokosowy w codziennej diecie. Powinniśmy podejść do niego tak samo jak do masła – czyli ostrożnie. W gruncie rzeczy zarówno masło, jak i olej kokosowy nie są w diecie niezbędne. Ryzyko związane z nadmiernym ich spożyciem przeważa nad ewentualnymi korzyściami. W codziennym menu w grupie tłuszczów dominować powinny nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 zawarte w olejach rzepakowym, lnianym, oliwie z oliwek czy rybach.

Literatura:

  1. Dietary Fats and Cardiovascular Disease A Presidential Advisory From the American Heart Association
  2. Shijna Kappally et al., Coconut oil – a review of potential applications; Hygeia J.D.Med October 2015
  3. Normy Żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja; 2012
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
olej krokoszowy właściwości na włosy
Oleje i tłuszcze

Działanie oleju krokoszowego. Czy olej…

W obecnym czasie rozmaite oleje roślinne przeżywają swoisty renesans. Choć wiele z nich jak olej krokoszowy znane były już w starożytności, to dopiero teraz zaczęto doceniać ich właściwości. Być może… Czytaj dalej...
olej kokosowy w diecie dziecka
Oleje i tłuszcze

Olej kokosowy dla dzieci –…

Tłuszcze dostarczane dziecku wraz z pożywieniem, pełnią istotną rolę w prawidłowym rozwoju psychosomatycznym organizmu malucha. W żywieniu dziecka, energia uzyskana z tłuszczu powinna pokrywać 30–35% całodobowego zapotrzebowania na kalorie. Restrykcyjne… Czytaj dalej...
Najzdrowsze oleje do pieczenia smażenia duszenia

Najzdrowsze oleje do smażenia, duszenia,…

“Olej tłoczony na zimno”, “extra virgin”, “z pierwszego tłoczenia” – brzmi bardzo zachęcająco i gwarantuje dobrą wartość odżywczą. Czy oznacza to, że olejów tego typu powinniśmy używać w swojej kuchni… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Oleje i tłuszcze

    Oleje i tłuszcze
    Oleje i tłuszcze

    Smalec z gęsi – czym jest, właściwości i zastosowanie

    olej konopny właściwości jak stosować olej konopny
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej konopny – właściwości, zastosowanie. Jak stosować olej konopny?

    spożywczy olej arganowy cena gdzie kupić, działanie
    1
    Oleje i tłuszcze

    Olej arganowy spożywczy – właściwości lecznicze i zastosowanie

    kannabidiol działanie cena gdzie kupić czy kannabidiol jest legalny w polsce?
    3

    Olej CBD z konopii – co leczy, jak działa?

    masło ghee właściwości zastosowanie
    Oleje i tłuszcze

    Masło ghee – gdzie kupić, cena. Jak zrobić masło ghee?

    olejek z kiełków pszenicy na włosy
    Oleje i tłuszcze

    Olejek z kiełków pszenicy – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.