warzywa
Beta-karoten – działanie i efekty. Beta-karoten w tabletkach
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Wyciąg z karczocha – właściwości. Wyciąg z karczocha na odchudzanie
Czy szpinak jest zdrowy? Czy można jeść szpinak na surowo?
Jak przyrządzić cukinię? Dietetyczne dania z cukinii
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Właściwości biotyny. Występowanie i efekty biotyny
Kiełki rzodkiewki – właściwości. Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?
Czym są garbniki? Garbniki w kosmetyce
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.