Jesteś na:

warzywa

Oceń
warzywa - 2.6/5. Oddano 5 głosy.

warzywa Warzywa są nie tylko dla wegetarian. Każdy człowieka, który dba o swoje zdrowie i chce utrzymać zbilansowaną dietę nie może ich pomijać. Dostarczają one organizmowi wielu cennych substancji i witamin. Są także źródłem węglowodanów i błonnika, a do tego są niskokaloryczne. Zbliża się lato, także to idealny sezon na przeróżnego rodzaju sałatki warzywne, które umilą każdy posiłek. . W artykułach poniżej znajdziecie opisy warzyw, o których być może nigdy nie słyszeliście, a które warto włączyć do swoich posiłków oraz tych bardzo dobrze znanych, ale równie zdrowych i potrzebnych. Zapraszamy.

Beta-karoten – działanie i efekty. Beta-karoten w tabletkach

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Beta-karoten stanowi główny „spożywczy” prekursor witaminy A w organizmie. Jakie właściwości wykazuje i czy warto go dodatkowo suplementować?

Wyciąg z karczocha – właściwości. Wyciąg z karczocha na odchudzanie

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Wyciąg z karczocha posiada wiele cennych właściwości dla zdrowia i sylwetki. W ciągu ostatnich lat znacząco wzrosło zainteresowanie roślinami oraz ich potencjalnym działaniem zdrowotnym. Jednym z mało docenianych warzyw był np. karczoch, z którego wyciąg okazuje się zawierać więcej substancji aktywnych, odpowiedzialnych za działanie lecznicze, niż sam karczoch! Przeczytaj artykuł i poznaj jego moc.

Jak przekonać dziecko do warzyw?

Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.   

Czy szpinak jest zdrowy? Czy można jeść szpinak na surowo?

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Świeże liście szpinaku nie mają zbyt wiele wspólnego z zieloną papką, którą większości z nas wpychano niegdyś w dzieciństwie. Kojarząc go tylko pod taką postacią, niejedna osoba nawet nie dopuszcza myśli, aby uwzględnić go w swojej codziennej diecie. A szkoda, bo jest on potężną dawką witamin i składników mineralnych.

Jak przyrządzić cukinię? Dietetyczne dania z cukinii

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Cukinia jako popularny produkt na diecie redukcyjnej, przepisy fit na dania z cukinią.

Warzywa na zaparcia

Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.

Kiełki rzodkiewki – właściwości. Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Kiełki rzodkiewki są nie tylko wspaniałym dodatkiem do kanapki, ale też źródłem witamin. Dowiedz się, jak je wyhodować samemu.

Czym są garbniki? Garbniki w kosmetyce

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Garbniki są jednymi z wielu substancji aktywnych występujących w roślinach. Dzięki swoim właściwościom ściągającym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym znalazły zastosowanie w leczeniu cery tłustej i trądzikowej.

Warzywa a IG

Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.  

Sok z selera – właściwości. Jak zrobić sok z selera?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Seler jest warzywem bardzo dobrze znanym w Polsce. Uznawany jest za tani, a jednak zdrowy produkt, a jego zastosowanie jest bardzo szerokie.

Sok z pietruszki – natki i korzenia. Właściwości soku z pietruszki

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Jakie właściwości posiada sok z pietruszki? Jak go przyrządzić? Pietruszka na raka

Sulforafan – działanie. Sulforafan a helicobacter pylori

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Codzienna dieta człowieka, która obfituje w owoce i warzywa dostarcza nie tylko kalorie i składniki odżywcze, ale także wiele związków chemicznych, które występują w bardzo niskich stężeniach. Jednym z przykładów są brokuły i sulforafan.

Karczochy – właściwości, przeciwwskazania. Jak przygotować karczochy?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Wraz z przyjściem wiosny pojawiają się świeże i sezonowe warzywa. Półki sklepowe uginają się od kolorowych warzyw i owoców, jednak niektórych z nich nie wszyscy znają. Jednym z takich produktów jest właśnie karczoch! Warzywo to spożywane jest rzadko, niekiedy z braku pomysłu na przygotowanie, niekiedy z lęku przed nowym, a z innej strony po prostu z niewiedzy. A szkoda! Jest to roślina pełna składników niezwykle korzystnych dla całego organizmu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o karczochach!

Fasola adzuki – właściwości, gdzie kupić, przepisy

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Fasola adzuki – właściwości, gdzie ją kupić, przepisy z fasoli

Sok z karczocha – właściwości, dawkowanie, skutki uboczne. Sok z karczocha na odchudzanie

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Karczoch zwyczajny (łac. Cynara scolymus L.) jest rośliną o prozdrowotnych właściwościach, z tego względu stosowany był w lecznictwie europejskim już od XVIII wieku m. in. w terapii miażdżycy, chorób wątroby i problemach trawiennych. Zakres wykorzystania tej rośliny jest bardzo szeroki, godnym polecenia jest sok z karczocha, który wspomaga odchudzanie. Jakie właściwości posiada sok z karczocha i jak go dawkować?

Koper włoski – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy

Obecnie wiemy, że większość surowców roślinnych zaliczanych do przypraw zawiera substancje chemiczne, wykazujące działanie farmakologiczne. Na przykład w dolegliwościach bólowych uzębienia  niegdyś zalecano płukać jamę ustną szałwią lub miętą. Na wzdęcia i inne dolegliwości gastryczne podawano bardzo często kminek, wspomnianą już miętę czy koper włoski. Dzisiejszy artykuł postanowiliśmy poświęcić temu ostatniemu z uwagi na szerokie spektrum właściwości. Zapraszamy do lektury!

Kapusta pekińska – właściwości, cena, przepisy. Co zrobić z kapusty pekińskiej?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Kapusta pekińska – obok kapusty białej, brokuła czy jarmużu należy do roślin z rodziny kapustowatych. Czy warto ją uwzględnić w planowaniu jadłospisów?

Fasola mung – właściwości, gotowanie, przepisy. Kiełki fasoli mung

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Mimo że w naszym klimacie uprawianych jest wiele rodzajów fasol, to niestety niektóre należy importować z innych regionów świata. Jakie właściwości ma azjatycka fasola mung?

Szczaw – właściwości, przepisy. Szczaw w ciąży

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Szczaw ceniony jest na świecie od najdawniejszych lat. Wykorzystywany jest nie tylko jako przyprawa w kuchni. Doceniane są także jego lecznicze właściwości, znane i stosowane już od czasów starożytnych. Obecnie szczaw jest rośliną zapomnianą i pomijaną, jednak należy pamiętać, że charakteryzuje się dużą wartością odżywczą i walorami smakowymi, dlatego powinien stanowić element urozmaiconej diety.