Jesteś na:

tarczyca

Hashimoto – wpływ witaminy D i glutenu. Co jeść przy Hashimoto?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Gdy wytworzą się przeciwciała, które zaczynają atakować własne komórki i tkanki, w organizmie rozgrywa się walka przeciwko sobie – nazywana powszechnie zjawiskiem autoagresji. Pierwsze przypadki przewlekłego zapalenia tarczycy zostały zdiagnozowane w XX wieku przez japońskiego chirurga Hakaru Hashimoto.

Niedoczynność tarczycy – objawy, leczenie, dieta

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Coraz częściej obserwuje się występowanie niedoczynności tarczycy, zwłaszcza wśród kobiet między 30. a 50. rokiem życia. Czasem pierwsze objawy mogą nie nasunąć podejrzeń o problemach hormonalnych. Warto więc wiedzieć na co zwracać uwagę i co powinno być dla nas znakiem ostrzegawczym.

Nadczynność tarczycy – objawy, leczenie, dieta

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Nadczynność tarczycy powoduje ustrojowy chaos. Organizm działa na pełnych obrotach, szczególnie należy wtedy pamiętać o właściwej diecie.

Efekt plateau – co zrobić, kiedy waga stoi w miejscu?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Osiągamy efekt plateau – zastój, który dla wielu staje się ciężką próbą wytrwałości i dyscypliny. Dlaczego na drodze do wymarzonej sylwetki musimy się czasem zatrzymać, jak długo może trwać taki postój i czy zawsze musi oznaczać on koniec naszej drogi do celu?

Jestem na diecie, a nie chudnę – co może być powodem Twoich problemów?

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Na temat odchudzania rozpowszechnianych jest wiele przesądów, które mogą prowadzić do groźnych dla organizmu zaburzeń. Można o nich poczytać na forach internetowych, gdzie swoimi doświadczeniami dzielą się osoby walczące ze zbędnymi kilogramami. Odnaleźć można tam dosłownie wszystko – poczynając od przemyśleń zwolenników diety kapuścianej, po jej wielkich przeciwników. Czasem jednak można sobie bardziej zaszkodzić, aniżeli pomóc…

Dieta bezglutenowa w chorobach tarczycy – Hashimoto i niedoczynność gruczołu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Ostatnie doniesienia wskazują, iż eliminacja glutenu u osób z zaburzoną pracą gruczołu tarczowego przynosi pozytywne efekty. Czy istnieje więc zasadność stosowania diety bezglutenowej w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto?

Jod – działanie, zapotrzebowanie i zawartość w różnych rodzajach soli

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zawartość jodu w różnych rodzajach soli oraz w zależności od sposobu jej przechowywania.

Goitrogeny, czyli substancje antyodżywcze występujące w żywności

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Często sięgamy po produkty takie jak brokuły, kalafior, soja czy orzeszki ziemne, tłumacząc swój wybór ich wysoką wartością odżywczą. Warto jednak pamiętać, że oprócz ich pozytywnego wpływu na nasz organizm, są one również źródłem składników antyodżywczych, będących potencjalnymi czynnikami nasilającymi niektóre jednostki chorobowe. Jednymi z takich składników są goitrogeny.

Kobieta i hormony – diagnostyka zaburzeń

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Odpowiednia diagnostyka zaburzeń hormonalnych to klucz do powstrzymania poważnych schorzeń.

Dieta w niedoczynności tarczycy – wskazówki żywieniowe

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

W niedoczynności tarczycy najbardziej kłopotliwymi objawami są nadmierna masa ciała, uczucie zimna oraz senność. Jak się odżywiać, aby zniwelować uporczywe dolegliwości?

Choroba Hashimoto – przyczyny, objawy, leczenie

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Ciągłe zmęczenie, senność, łamliwe włosy, sucha skóra, wysoki poziom cholesterolu, obfite miesiączki – to tylko niektóre z objawów choroby Hashimoto. Choroba ta może przebiegać również bezobjawowo, co sprawia, że jest trudna do wykrycia. Leczenie polega przede wszystkim na usuwaniu skutków, a nie przyczyn schorzenia. Sprawdź, dlaczego warto regularnie badać poziom hormonów tarczycy.

Nadczynność i niedoczynność tarczycy - przyczyny, objawy i leczenie

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Tarczyca, to bardzo ważny organ, odpowiadający za kontrolowanie naszych przemian metabolicznych. Lekceważony, może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu.