Właściwości kiełków lucerny. Hodowla kiełków lucerny
Aktualizacja: 10 kwietnia, 2024
Kiełki nasion kwiatu lucerny przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, charakteryzują się niską zawartością kalorii oraz bogactwem witamin i minerałów. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę. Jak wyhodować je w domu oraz jakie inne właściwości one wykazują?
Kiełki lucerny
Pochodzą z kiełkujących nasion lucerny i stanowią świetny, odżywczy dodatek do wielu posiłków. Powszechnie spotykane są w potrawach orientalnych, zwykle dodaje się je do zup, sałatek i na kanapki. Kiełki te mają tyle zalet, co ich nasiona, a ponadto zawierają więcej białka, witamin i minerałów oraz mniejszą zawartość skrobi. O lucernie myślimy zazwyczaj jako o roślinie używanej do karmienia zwierząt, przynosi ona jednak również wiele korzyści ludziom. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych używana jest jako suplement diety.
Kiełki lucerny – właściwości
Kiełki lucerny są doskonałym źródłem izoflawonów i innych fitoestrogenów, które są związkami roślinnymi naśladującymi ludzki estrogen. Badania spożycia żywności sojowej, która ma również wysokie stężenie izoflawonów, wykazały pozytywne wyniki, jeśli chodzi o zmniejszanie ryzyka śmierci i nawrotów u pacjentów z rakiem piersi. Dziennik „Nutrition” opisał niektóre sposoby odżywiania się w walce z rakiem piersi, wymieniając lucernę.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy K i fitoestrogenów kiełki tej rośliny mogą pomóc kobietom zminimalizować objawy związane z menopauzą i menstruacją. Witamina K pomaga w krzepnięciu krwi, więc może pomóc przy nadmiernym krwawieniu. Połączenie witaminy K i fitoestrogenów ma wpływ na regulację estrogenu, co minimalizuje PMS i objawy menopauzy. Witamina K wpływa również na budowę kości (pomagając odpowiednio wykorzystać wapń), dlatego jest niezbędna w zapobieganiu, a nawet leczeniu osteoporozy.
Chociaż nie ma lekarstwa na cukrzycę, naturalną regulację tej choroby można osiągnąć poprzez dietę. Badanie opublikowane w „Journal of Pharmaceutical Sciences” w Pakistanie wykazało, że kiełki lucerny są skutecznym lekiem przeciwcukrzycowym ze względu na ich zdolność do obniżania poziomu glukozy we krwi. Regulacja poziomu cukru we krwi jest niezbędna w leczeniu cukrzycy, a stosowanie produktów spożywczych takich jak kiełki lucerny pomoże zmniejszyć zależność od insuliny.
Kiełki lucerny są skuteczną antyhiperlipidemią, co oznacza, że pomagają obniżyć poziom lipidów we krwi. Zmniejszenie liczby lipidów może mieć wpływ na zmniejszenie objawów choroby wieńcowej spowodowanej wysokim poziomem cholesterolu.
Porcja kiełków lucerny dostarcza również 14% dziennej zalecanej dawki witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego też kiełki mogą być traktowane jako uzupełnienie tego składnika.
Kiełki lucerny – hodowla
Kiełki lucerny są łatwo dostępne w większości sklepów, aby mieć jednak pewność, iż są świeże i pełne wartości odżywczych, warto jest wyhodować je w domu.
Nasiona przeznaczone do uprawy kiełków należy umyć, mocząc je w letniej wodzie około 6 godzin lub przez noc w temperaturze pokojowej, oczyszczając z substancji chemicznych. Następnie odsączyć i umieścić je w słoju pokrytym gazą i zabezpieczonym gumką. Słoik z opłukanymi ziarnami (bez wody) stawiamy najlepiej pochyło na innym naczyniu (kubku, słoiku, filiżance), tak, by resztki wody swobodnie ściekały (i nie wytwarzało się środowisko przyjazne pleśni), jednocześnie tak, by do ziarenek był stały dopływ świeżego powietrza. Taki słoik należy zostawić w półcieniu, a ziarna płukać wodą 2 razy dziennie. Aby uzyskać najlepsze wyniki, należy używać tylko niechlorowanej wody, takiej jak woda studzienna, woda źródlana lub woda destylowana, ponieważ chlor w wodzie miejskiej może powodować słabe kiełkowanie. Kiełki osiągają dojrzałość od 3 do 7 dni. Wielkość dojrzałych pędów jest różna, nie powinny być one jednak zbyt wysokie, gdyż może to powodować ich gorzki smak.
Kiełki lucerny mogą być doskonałym dodatkiem do wielu potraw, a przy tym wzbogaceniem codziennej diety w potrzebne nam składniki odżywcze. Zapobiegają osteoporozie, cukrzycy, nowotworom, a także zmniejszają objawy menopauzy. Dzięki niskiej zawartości kalorii mogą być świetnym uzupełnieniem diety redukcyjnej.
Literatura:
- Shu X. O., Zheng Y., Cai H., Gu K., Chen Z., Zheng W., Lu W., Soy food intake and breast cancer survival, JAMA, 2009 Dec 9;302(22):2437-43,
- Heather B. Patisaul, Wendy Jefferson, The pros and cons of phytoestrogens, Front Neuroendocrinol. 2010 Oct; 31(4): 400–419,
- Michael S. Donaldson, Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet, Nutr J. 2004; 3:19,
- Lethaby A. E., Brown J., Marjoribanks J., Kronenberg F., Roberts H., Eden J., Phytoestrogens for vasomotor menopausal symptoms, Cochrane Database Syst Rev, 2007 Oct 17;(4):CD001395,
- Adams J., Pepping J., Vitamin K in the treatment and prevention of osteoporosis and arterial calcification, Am J Health Syst Pharm, 2005 Aug 1;62(15):1574-81,
- Weber P., Vitamin K and bone health, Nutrition, 2001 Oct;17(10):880-7,
- Seida A., El-Hefnawy H., Abou-Hussein D., Mokhtar F. A., Abdel-Naim A., Evaluation of Medicago sativa L. sprouts as antihyperlipidemic and antihyperglycemic agent, Pak J Pharm Sci. 2015 Nov;28(6):2061-74,
- Seida A., El-Hefnawy H., Abou-Hussein D., Mokhtar F. A., Abdel-Naim A., Evaluation of Medicago sativa L. sprouts as antihyperlipidemic and antihyperglycemic agent, Pak J Pharm Sci. 2015 Nov;28(6):2061-74.