bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dekstroza – szkodliwość i skutki uboczne

Dekstroza – szkodliwość i skutki uboczne

dekstroza właściwości zastosowanie skutku uboczne szkodliwość
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 6 maja, 2024

Dekstroza – bardziej znana pod nazwą „glukoza” – jest najprostszym monosacharydem. Jak każdy węglowodan składa się z węgla, wodoru i tlenu. Podobnie jak każdy inny cukier, który w otwartej konfiguracji łańcuchowej ma wolną grupę aldehydową, wykazuje zdolność do redukcji jonów miedziowych, jest zatem cukrem redukującym.

Glukoza zawiera sześć atomów węgla i występuje w dwóch formach – D oraz L – co świadczy o tym, że jest czynna optycznie. Formy glukozy wiążą się poprzez specyficzne wiązania z innymi cukrami prostymi, tworząc powszechnie znane dwucukry, takie jak sacharoza czy laktoza, a także cukry złożone, tzw. polisacharydy, takie jak skrobia czy glikogen.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dekstroza
  • Dekstroza – szkodliwość
  • Dekstroza – skutki ubocze

Dekstroza

Dekstroza – czyli prawoskrętna glukoza – najważniejsze zastosowanie znajduje w zapobieganiu hipoglikemii, a także podczas odżywiania organizmu w czasie śpiączki. Ten najprostszy cukier jest bowiem podstawowym źródłem energii dla organizmu – jest ostatecznym produktem trawienia bardziej złożonych węglowodanów, a nie ulegając już dalszej hydrolizie, uruchamia kaskadę połączeń międzykomórkowych prowadzących do zmiany poziomu cukru we krwi.

Zdecydowana większość produktów, które spożywane są przez ludzi na co dzień, nie dostarcza do organizmu czystej glukozy, jednak od kiedy wyizolowano ją i zaczęto sprzedawać, już na stałe zagościła na półkach aptek, supermarketów czy stacji benzynowych. Popularność zdobyła jako cukierki dostarczające energii oraz w postaci suplementów diety dla sportowców. O ile u sportowców mają one swoje zastosowanie, ponieważ w tej grupie nie powinny występować zaburzenia metabolizmu węglowodanów, to w przypadku osób, które unikają aktywności fizycznej i sięgają po dekstrozę, kiedy dopadnie ich spadek energii, to raczej nie najlepszy pomysł.

Dekstroza – szkodliwość

Niestety dekstroza nie zawsze jest w pełni bezpiecznym sposobem na dostarczenie energii. Osoby niedbające o prawidłową higienę życia, sięgając po cukierka z dekstrozą w poczuciu „braku sił” powinny nieco się zastanowić nad źródłem problemu zamiast usilnie starać się tylko uciszać objawy. Fakt, że jest to najprostszy węglowodan, do rozkładu którego organizm nie potrzebuje tak dużo czasu i nie używa tak dużo energii, zdecydowanie ogranicza grono osób, które mogą go stosować.

Roztwór z 50% dekstrozy znany jest z zastosowania w różnych praktykach szpitalnych. Nie zawsze jednak glukoza może stanowić źródło energii dla osób, które wymagają interwencji lekarskiej na oddziale ratunkowym. Użycie roztworu glukozy jest przeciwwskazane m.in. kiedy występuje ryzyko niedokrwienia mózgu (np. po udarze), zatrzymania krążenia lub ciężkiej hipotonii, a także kiedy przeprowadzana ma być resuscytacja krążeniowo-oddechowa.

Dekstroza – skutki ubocze

Jako że dekstroza jest punktem odniesienia w skali indeksu glikemicznego i błyskawicznie podnosi poziom cukru we krwi, łatwo się domyślić, że skutki uboczne jej spożycia – jeśli już wystąpią – będą wiązać się z reakcją organizmu na następujący gwałtowny spadek poziomu cukru i hipoglikemię. Kiedy organizm wykazuje objawy zaburzenia tolerancji glukozy po spożyciu dekstrozy, mogą pojawić się: wzmożone uczucie głodu, nudności, osłabienie, senność, niepokój, uderzenia potu czy drżenie mięśni.

Dekstroza ma swoje zastosowania, które sprawdzają się od wielu lat, jednak sprzedawana komercyjnie może być nadużywana. Tak szybka dawka energii i tak gwałtowny skok poziomu cukru nikomu raczej nie jest do niczego potrzebny – oczywiście poza niektórymi wyjątkami. Zdecydowanie lepiej jest zapewnić organizmowi zbilansowaną dietę z usystematyzowanymi posiłkami oraz to, co niezbędne dla stabilnego poziomu energii w ciągu dnia – aktywność fizyczną i prawidłową higienę życia.

Literatura:

  1. Browning R. G., Olson D. W., Stueven H. A., Mateer J. R., 50% dextrose: antidote or toxin?, J Emerg Nurs, 1990 Sep-Oct;16(5):342-9,
  2. Alvim R. O., Cheuhen M. R. i in., General aspects of muscle glucose uptake. An Acad Bras Cienc. 2015 Mar;87(1):351-68,
  3. Dube S., Errazuriz-Cruzat I., Basu A., Basu R., The forgotten role of glucose effectiveness in the regulation of glucose tolerance, Curr Diab Rep. 2015 Jun;15(6):605.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Jakub Wiącek , Dyplomowany dietetyk, neurobiolog i trener personalny.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
fruktoza fruktozemia dieta przy nietolerancji fruktozy
Substancje słodzące

Fruktoza – co to jest,…

Rosnące wciąż zainteresowanie tematyką żywienia zdaje się być przyczyną kreowania nowych teorii, nurtów czy postępowań mających na celu utrzymanie organizmu w stanie zdrowia i pełnej sprawności. Gorącym tematem do dyskusji… Czytaj dalej...
węglowodany przed i po treningu

Węglowodany przed i po treningu.…

Wśród osób aktywnych fizycznie krąży wiele teorii dotyczących jednego z głównych makroskładników diety – węglowodanów. Przeglądając fora internetowe możemy natknąć się na liczne debaty forumowiczów na temat czasu podaży węglowodanów,… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    Suplementy diety Suplementy dla sportowców
    Suplementy diety

    Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach

    Dieta dla sportowców

    Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    witaminy i minerały

    Wszystko co trzeba wiedzień o witaminie B12

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.