Srebro koloidalne do picia – cena, gdzie kupić, przeciwwskazania. Jak stosować srebro koloidalne?

🕣 2 min czytania

Od dłuższego czasu srebro cenione jest przez wiele osób za jego wzmacniające i antybakteryjne właściwości. Doskonale sprawdza się w przypadku stanów zapalnych organizmu, przeziębienia, infekcji czy problemów skórnych. Skutecznym rozwiązaniem przy tych dolegliwościach okazuje się srebro koloidalne, które wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.

Srebro koloidalne do picia

Srebro koloidalne to roztwór zawierający mikroskopijne cząsteczki srebra w połączeniu z dejonizowaną wodą. Może być stosowany jako środek wspomagający leczenie niektórych chorób lub jako suplement diety. Od wieków jest cenionym surowcem farmaceutycznym, na bazie którego powstaje wiele środków leczniczych i preparatów. Srebro koloidalne charakteryzuje się właściwościami przeciwbakteryjnymi i przeciwgrzybicznymi. Skutecznie niweluje zmiany zapalne i zapobiega powstawaniu kolejnych. Swoje zastosowanie znajduje zarówno w leczeniu zewnętrznym, jak i wewnętrznym. Należy jednak pamiętać, że jest to suplement diety, który nie jest lekarstwem. Z tego względu przed rozpoczęciem jego suplementacji należy skontaktować się ze specjalistą. 

Srebro koloidalne – cena, gdzie kupić

Obecnie srebro koloidalne jest coraz częściej spotykane na polskim rynku. Znajdziemy je przede wszystkim w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością czy na targach żywieniowych. Dostępne jest również na wielu stronach internetowych. Jednak najlepiej unikać kupowania tego preparatu z nieznanych źródeł, ponieważ może być to produkt niewiadomego pochodzenia oraz niskiej jakości. Cena opakowania (300 ml) zazwyczaj waha się od 25 do 60 zł.

Srebro koloidalne – przeciwwskazania

Przed rozpoczęciem suplementacji srebrem koloidalnym należy skontaktować się z lekarzem, aby upewnić się, że nie ma do tego jakichkolwiek przeciwwskazań. Preparat ten może być stosowany przez alergików, za wyjątkiem osób uczulonych na srebro. Innym powodem do unikania srebra koloidalnego może być nadwrażliwość na jakikolwiek składnik dodatkowy w preparacie. Ponadto nie powinny przyjmować go kobiety w ciąży, karmiące, a także dzieci poniżej trzeciego roku życia. Kolejnym przeciwwskazaniem do jego suplementacji są osoby bezpośrednio po zabiegach medycznych bądź z podrażnieniami błony śluzowej jamy ustnej.

Jak stosować srebro koloidalne?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy substancję tę można pić. Srebro koloidalne można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Zewnętrznie używa się go się najczęściej w przypadku grzybicy skóry, wysypki, oparzeń słonecznych, opryszczki, a także infekcji oczu i uszu. Ponadto skuteczne jest ono u osób borykających się z trądzikiem, kurzajkami czy łuszczycą. Wystarczy nim przemyć miejsce objęte stanem zapalnym bądź zrobić okład. Bardzo często aplikuje się go również na rany cięte w postaci sprayu, ponieważ przyśpiesza gojenie się ran. Należy pamiętać, że przemytych roztworem miejsc nie powinno się wystawiać na działanie promieni słonecznych. Srebro koloidalne można stosować także wewnętrznie. Jedynym skutkiem ubocznym takiego wykorzystania preparatu jest zmiana pigmentacji oraz zabarwienia poszczególnych tkanek, co jest niegroźnym dla nas schorzeniem i występuje podczas długotrwałego zażywania tego specyfiku (powyżej dwóch miesięcy nieprzerwanej kuracji). Przyjmowany doustnie preparat wchłania się bezpośrednio z jamy ustnej do krwioobiegu. Spożywany jest najczęściej w przypadku reumatyzmu, osłabienia odporności, biegunki oraz zakażeń gronkowcami, paciorkowcami i drożdżakami.

Srebro koloidalne ma szerokie zastosowanie. Sprawdza się doskonale w przypadku osłabienia odporności, leczenia schorzeń na tle bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym, a także u osób z problemami skórnymi. Należy jednak pamiętać, że jest to suplement diety, który poprawia ogólny stan naszego organizmu, natomiast nie zastąpi nam leku.

Literatura:

  1. Josef Pies, „Srebro koloidalne. Rewolucja w leczeniu. Praktyczny podręcznik”, 221.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik , Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.
Dodaj do ulubionych