Nie wszystkie substancje w warzywach posiadają wartości odżywcze

Mówi się, że warzywa to samo zdrowie, cenne witaminy i składniki mineralne. Oczywiście to prawda, jednak w składzie warzyw znajdziemy także substancje bez żadnych wartości odżywczych dla organizmu człowieka.
Substancje antyodżywcze
Wszystkie substancje chemiczne dodawane do przetworzonych produktów są substancjami antyodżywczymi, często z negatywnym wpływem na zdrowie. Jednak istnieją także substancje antyodżywcze występujące naturalnie w warzywach, które mają już różny wpływ na zdrowie. Jedne pomagają, drugie szkodzą.
- Szczawiany – występują w liściach zielonych warzyw. Ich nadmiar może powodować gorsze wchłanianie wapnia, co grozi osteoporozą. Występują m.in. w szpinaku, brokule, boćwince, rabarbarze. Wystarczy jednak gotować warzywa pod przykryciem, aby pozbyć się szczawianów i zachować wszystkie inne cenne wartości odżywcze.
- Fityny – występują w orzechach i nasionach.
- Lektyny – występują w roślinach strączkowych np. soczewicy czy soi.
- Flawonoidy – występują w kawie, herbacie, czy winie. Te substancje jednak należą do cennych przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki i chronią przed oznakami starzenia organizmu a także przed wieloma chorobami m.in. nowotworami.
- Glikozydy – występują w kapuście, brukselce czy kalafiorze.
- Alkaloidy są substancjami toksycznymi, jednak wśród nich możemy również wymienić amigdalinę, która występuje w pestkach gorzkiej moreli. Jej toksyczność aktywuje się w stosunku do komórek nowotworowych, co sprawia, że wspomaga leczenie nowotworów.
Jak widzimy substancje antyodżywcze nie zawsze są antyzdrowotne. Wiele z nich posiada cenne dla zdrowia właściwości, a inne łatwo jest zneutralizować za pomocą odpowiedniej obróbki termicznej.
Często sięgamy po produkty takie jak brokuły, kalafior, soja czy orzeszki ziemne, tłumacząc swój wybór ich wysoką wartością odżywczą. Warto jednak pamiętać, że oprócz ich pozytywnego wpływu na nasz organizm, są one również źródłem składników antyodżywczych, będących potencjalnymi czynnikami nasilającymi niektóre jednostki chorobowe. Jednymi z takich składników są goitrogeny. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !