Napój aloesowy – skład, właściwości, cena
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Aloes ze względu na swoje lecznicze właściwości coraz częściej wykorzystywany jest w medycynie, a od jakiegoś czasu stał się również bardzo popularny w kosmetyce. Jego soczyste liście są skarbnicą wielu cennych substancji. Napój aloesowy wspomaga leczenie alergii, obniża poziom cukru, poprawia odporność oraz przyspiesza gojenie się ran.
Napój aloesowy
Aloes jest rośliną znaną wszystkim dzięki swoim leczniczym właściwościom. Napoje z tej rośliny o korzystnym składzie są doskonałą alternatywą dla słodkich napojów gazowanych. Przeznaczone są dla każdego, jednak najlepszym rozwiązaniem są dla osób z problemami przewodu pokarmowego. Wspierają bowiem pracę jelit, co umożliwia bezproblemowe przesuwanie się treści jelitowej, niwelowanie bolesnych kolek oraz wzdęć. Przyczyniają się do wydzielania soków trawiennych oraz korzystnie wpływają na przemianę materii. Aloes stanowi również pożywkę dla bakterii probiotycznych działających pozytywnie na pracę jelit. Dodatkowo doskonale nawilża skórę i stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, opóźniając procesy starzenia się tkanek. Świetnie sprawdzi się również u osób zmęczonych, narażonych na duży stres oraz o obniżonej odporności organizmu, ponieważ zmniejsza podatność na infekcje. Napoje aloesowe wykazują także właściwości kojące w przypadku wrzodów. Są źródłem naturalnych substancji wzmacniających, tj. witamin i składników mineralnych, które wzbogacają nasz organizm. Natomiast białko w postaci aminokwasów wspomaga pracę układu nerwowego.
Napój aloesowy – skład
Aloes jest to roślina, która zawiera ponad 200 składników o dużej aktywności biologicznej. Są to m.in. witaminy, aminokwasy, minerały, enzymy, polisacharydy i kwasy tłuszczowe. Przechodząc między półkami, możemy zauważyć całkiem dużą liczbę różnorodnych produktów na bazie aloesu różniących się między sobą m.in. składem. Wybierając napój aloesowy, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na:
- zawartość aloesu – najczęściej w napojach możemy znaleźć sok, miąższ lub pulpę aloesową. Oczywiście najważniejsze, aby aloesu w soku było jak najwięcej. Zazwyczaj im więcej aloesu, tym mniej dodatków. Oznacza to, że produkt jest zdrowszy oraz lepszy pod względem jakości. W sklepach znajdziemy produkty o zawartości aloesu 42%, a także zawierające zaledwie 5–6% tej rośliny;
- dodatki słodzące – do napojów aloesowych najczęściej dodaje się cukier w postaci fruktozy. Możemy znaleźć w nich także miód, sukralozę oraz syrop fruktozowy. W niektórych produktach występują czasami jednocześnie aż 3 substancje słodzące;
- inne dodatki do żywności – w tej grupie możemy zaakceptować substancje pochodzenia naturalnego, m.in. karoteny, aromaty i witaminę C. Natomiast w większości napojów aloesowych coraz częściej spotyka się sztuczne aromaty, zagęstniki czy regulatory kwasowości. W niektórych możemy zauważyć również dodatek witamin jako substancji wzbogacających.
Napój aloesowy – cena
Naturalnym oraz doskonałym sposobem na poprawę kondycji naszego organizmu jest kuracja aloesowa. Napoje aloesowe dostępne są praktycznie w każdym sklepie lub drogerii. Różnią się one między sobą nie tylko składem, ale również firmą, a co za tym idzie, także ceną. Poniżej przedstawię ceny kilku najczęściej spotykanych na rynku napojów aloesowych:
- OKF Aloe Vera King Original, 1,5 l – 11,99 zł,
- OKF Farmer’s Aloe Vera, 500 ml – 4,99 zł,
- Pure Plus Premium Yogo Aloe Plain, 500 ml – 4,99 zł,
- OKF Farmer’s Aloe Vera bez cukru, 500 ml – 4,99 zł,
- Vita Aloe Vera Drink, 1,5 l – 7,99 zł,
- Vitanella napój aloesowy, 500 ml – 3,99 zł,
- Pure Plus Premium My Aloe Original, 1,5l – 8,35 zł,
- Dellos Original Aloe Vera Drink, 500 ml – 3,79 zł.
Od wieków aloes wykorzystywany jest w wielu gałęziach kosmetologii i medycyny. Ze względu na jego pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia warto wprowadzić go w postaci napojów aloesowych do codziennej diety. Jednak należy zwrócić uwagę, aby napoje te były dobrej jakości oraz posiadały odpowiedni skład.
Literatura:
- E. Cieślik, K. Turcza, „Właściwości prozdrowotne aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Webb”, Post Fitoter, 2015, (16) 2, 117–124.
- A. Kukułowicz, I. Steinka, „ Aloes – możliwość wykorzystania jako suplementu diety”, Probl Hig Epidemiol, 2010, 91 (4), 632–636.