Moringa – skład, właściwości, przeciwwskazania i zastosowanie drzewa chrzanowego

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Drzewo Moringa jest jedną z najbardziej niesamowitych roślin, o których słyszałam. Należy do starożytnych roślin leczniczych. Wykazuje ogromny potencjał odżywczy i leczniczy oraz posiada wiele zastosowań.

Moringa olejodajna

Moringa olejodajna (Moringa oleifera) inaczej nazywana jest drzewem chrzanowym. Nazwa pochodzi od korzeni drzewa, które w smaku są zbliżone do chrzanu. Pierwotnie Moringa pochodzi z północnych Indii, ale dziś występuje powszechnie w całej Azji, Afryce i Ameryce Południowej.

Dzięki wszechstronnym właściwościom Moringa nazywane jest również cudownym drzewem, gdyż każda jego część jest pożyteczna. Proszek z jego liści jest z powodzeniem stosowany w walce z niedożywieniem i niewłaściwym odżywianiem. Wynika to z faktu, że w liściach drzewa Moringa zawarte są wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz wiele witamin i składników mineralnych.

W naturze rośnie u podnóży Himalajów, osiągając około pięciu do dziesięciu metrów wysokości, z pęczkami małych owalnych liści i  kwiatami kremowego koloru. Starożytna medycyna ajurwedyjska opisywała drzewo Moringa i wykorzystywała do celów leczniczych już 3000 lat temu.  

Moringa – skład

Bogactwo zawartych w tym drzewie składników odżywczych jest wprost zadziwiające. Sproszkowane liście Moringa zawierają większość potrzebnych organizmowi aminokwasów, przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych. Proszek z liści Moringa to wysokowartościowe źródło naturalnego białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne, a ponadto zawiera on naturalny błonnik.

W 100 g suchego liścia Moringa w porównaniu do takiej samej masy innych produktów znajduje się:

  • 10 razy więcej witamina A niż w marchewce;
  • 12 razy więcej witamina C niż w pomarańczy;
  • 17 razy wapnia niż w mleku;
  • 15 razy potasu niż w bananach;
  • 25 razy żelaza niż w szpinaku;
  • 9 razy białka niż w jogurcie.

Zawartość witamin i składników mineralnych w sproszkowanych liściach Moringa
(Wszystkie wartości podano w przeliczeniu na 100 g części jadalnej.)

Składnik Świeże liście Suszone liście
Witamina A (karoten) 6.78 mg 18.9 mg
Witamina B1 (tiamina) 0.06 mg 2.64 mg
Witamina B2 (ryboflawina) 0.05 mg 20.5 mg
Witamina B3 (niacyna) 0.8 mg 8.2 mg
Witamina C 220 mg 17.3 mg
Wapń 440 mg 2,003 mg
Kalorie 92 cal 205 cal
Węglowodany 12.5 g 38.2 g
Białko 6.70 g 27.1g
Tłuszcz 1.70 g 2.3 g
Błonnik 0.90 g 19.2 g
Miedź 0.07 mg 0.57 mg
Żelazo 0.85 mg 28.2 mg
Magnez 42 mg 368 mg
Fosfor 70 mg 204 mg
Potas 259 mg 1,324 mg
Cynk 0.16 mg 3.29 mg

Z nasion pozyskuje się bardzo cenny olej. Jego głównym składnikiem jest kwas oleinowy (18:1) stanowiący około 70% całkowitej masy kwasów tłuszczowych. Odznacza się on niską wartością liczby jodowej oraz liczby kwasowej. Świadczy to o większej stabilności i wartości użytkowej oleju. Liczba jodowa mówi o podatności tłuszczu na procesy utleniania i jełczenia. Natomiast liczba kwasowa świadczy o zawartości wolnych kwasów tłuszczowych, które powstają podczas degradacji trójglicerydów. Parametr ten dla oleju z Moringa oleifera jest znacznie niższy w porównaniu z najlepszą gatunkowo oliwą z oliwek.

Moringa – właściwości

Dawniej przy pomocy Moringa leczono około 300 chorób. Między innymi astmę, czerwonkę bakteryjną, epilepsje, reumatyzm, zawroty głowy, choroby bakteryjne i pasożytnicze. Moringa jest także środkiem wymiotnym, bakteriobójczym, antybiotykiem, antidotum na jad skorpiona i pająka. Obecnie badania potwierdzają wiele z tych właściwości oraz wskazują dodatkowe. Ważnym antyoksydantem, który posiada ta roślina jest zeatyna. Substancja ta umożliwia przyswajanie witamin i minerałów. Z kolei liśćmi Moringi leczy się anemię, gorączkę, katar, infekcję dróg oddechowych. Za działanie zwalczające infekcje odpowiada zawarty w niej związek – salwesterol.

Świeże liście można użyć do sałatek. Młode nasiona przyrządza się podobnie jak groszek a dojrzałe, po uprażeniu, spożywa jak orzechy. W kuchni indyjskiej młode strąki są używane jako warzywo, w smaku podobne są do szparagów. W postaci sproszkowanej liście Moringa są bardzo odżywczym dodatkiem do każdego rodzaju potrawy.

Zazwyczaj zaleca się 1 łyżeczkę dziennie lub 2–3 razy w tygodniu. Bywają również takie osoby, które spożywają proszek 2–3 razy dziennie w zależności od stanu niedoborów w organizmie.

Sugeruje się zaczynać od mniejszych dawek np. 1/2 łyżeczki przez bardzo krótki okres – 2 lub 3 dni. W razie potrzeby można zwiększyć dawkę.

moringa wlasciwosci

Moringa (Moringa oleifera)

Moringa – cena, gdzie kupić

Moringę można kupić w postaci świeżych liści, sproszkowanych, a także tabletek. Przed zakupem suplementu w postaci tabletek warto zwrócić uwagę na skład, aby uniknąć niepotrzebnych substancji dodatkowych. Cena za tabletki z Moringą waha się od 19 do nawet 100 zł. Wszytsko zależy od producenta, a także właściwej zawartości Moringi w suplemencie.

Postać sproszkowana Moringi jest najłatwiejsza w przechowywaniu, a także posiada największą liczbę zastosowań – można ją dodać do niemal każdego dania. Proszek z liści Moringi zachowuje swoje cenne wartości odżywcze przez kilka miesięcy. Także jej cena jest dużym atutem. Proszek z Moringi możemy kupić już za 15 zł za 150 g. W czasie wyboru najlepszego produktu warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia, a także sposób hodowli Moringii. Z pewnością produkty pochodzące z plantacji ekologicznych będą wykazywały lepsze właściwości i będą bezpieczniejsze dla zdrowia. Ponadto odpowiedni certyfikat gwarantuje jakość produktu. O tym jak stosować moringę przeczytasz w tym artykule.

Moringa – przeciwwskazania

Suszone liście Moringa to proszek o silnych właściwościach i działaniu, więc wskazane jest jego stopniowe spożywanie, zaczynając od małych dawek i zwiększając je w razie potrzeby.

Osoby chore na poważne schorzenia najlepiej, aby skonsultowały się z lekarzem w kwestii zażywania i dawkowania proszku. Przeciwwskazany jest on kobietom w ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy. Kora drzewa Moringa ma działanie poronne.

Moringa – zastosowanie

W kosmetyce olejek z Moringi jest wartościowym dodatkiem do kremów, emulsji, balsamów. Odznacza się on zdolnością utrzymywania zapachów. Doceniane są również jego właściwości wygładzające, nawilżające i pielęgnujące.

Zmiażdżone nasiona Moringi są w stanie oczyścić zanieczyszczoną wodę. Naukowcy odkryli, że zawarte w nasionach białka o dodatnim ładunku przyciągają szkodliwe bakterie naładowane ujemnie. Gdy następuje połączenie przeciwstawnych ładunków, dochodzi do samoczynnego oczyszczenia wody. W ten sposób można wyeliminować z niej około 90% trujących substancji.

Poza medycznymi i odżywczymi zastosowaniami Moringa pełni praktyczne funkcje w codziennym życiu. Na przykład uzyskuje się z jej drewna niebieski barwnik, a z liści przyrządza paszę dla zwierząt. Dodatkowo w Nigerii suszone liście służą jako domowy środek czyszczący.

Literatura:

  • Hakim Bey, All Things Moringa. The Story of an Amazing Tree of Life,  2010
  • Kathryn A. Witt, The Nutrient Content of Moringa oleifera Leaves, „ECHO Research Notes” [data publikacji 2013-10-20].
  • Fuglie L.J., The Miracle Tree: Moringa oleifera: Natural Nutrition for the Tropics. Church World Service, 2001.
  • Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Grdeń M., Właściwości terapeutyczne Moringa oleifera, „Med Rodz” 2017, nr 20(2), s. 111-117, http://www.medrodzinna.pl/data/2017/08/mr_2017_111-117.pdf [dostęp 15.04.2017].
  • Anwar F., Latif S., Ashraf M., Gilani A.H., Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses,
    „Phytother Res” 2007, nr 21(1), s. 17-25, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17089328 [dostęp 15.04.2017]
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Żurek
Paulina Żurek , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Jest dobra zażywałam organizm się oczyścił czuję się świetnie polecam.

  2. Na mnie działa i odchudza. Brzuch znika. Czuję się lepiej.

    1. Oczywiscie dziala ale oczywiscie nie po trzech dniach

  3. Na polskich stronach nie ma o efektach ubocznych natomiast jeśli wpisze się to po angielsku można przeczytać o tym jak zły wpływ ma to na organizm . Ja to kupiłam ale teraz to wyląduje w koszu, szkoda ze nie znałam tego wcześniej . Pozdrawiam

  4. Dziala dziala, wiecej wiary, dodaje energi, nie mam biegunek, czuje sie lepiej

  5. ja równiez od tygodnia biore te kapsulki i pije napoj ale nic nie odczówam, zadnych zmian tylko czasami ból brzucha. Dalam sie wciagnac na wspolprace, mam nadzieje, ze jakos z tego wybrne

  6. Moringa bardzo poprawia ogólny stan zdrowia po stosowaniu przez 3 m.ce odczulam dużą poprawę przyplyw energii i sil witalnych

  7. dziś właśnie zaczęłam pić moringe ,czytałam że picie naparu obniża ciśnienie i że jest bardzo zdrowa ,z ceną niektórzy przesadzają, że to niby taka droga ,to tylko 10 zł za spore opakowanie 🙂

  8. Aby stosowac takie ziola nie wystarczy ich tylko pic Ludzie mysla wezme sobie Moringa i wszystko samo przejdzie Trzeba zmienic swoj styl zycia przedewszystkim zaczac zdrowo sie odzywiac Jak nam maja pomoc ziola skoro je wypijamy a pozniej na nowo zasmiecamy swop organizm Cudow nie ma A jezeli chodzi o odchudzanie Maringa moze wspomoc masz organizm a nie wykonac za nas ciezka peace Wiec jesli ktos chce odczuc skutki stosowania Maringi powinien zadbac o zdrowy tryb zycia a pozytywne skutki jej stosowania na pewno odczuje Polecam Maringe w proszku zakupiona w sklepie ekologicznym Ja dodaje ja rano do coctailu I po dwoch dniach czulam efekty

  9. ja piłam moringe 4 mc i nic nie odczułam

  10. nie mam jeszcze zdania na ten temat od 3 dni biorę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *