Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Kiełki mogą stanowić dobre uzupełnienie diety, szczególnie kiedy jest ograniczony dostęp do świeżych warzyw. Można je kupić w większości sklepów spożywczych lub samemu wyhodować jak na przykład kiełki słonecznika.
Wczesną fazą wzrostu roślin jest kiełkowanie. Kiełki możemy otrzymać ze zbóż, warzyw oraz niektórych nasion, na przykład ze słonecznika. Kiełki słonecznika stanowią cenne źródło witamin, składników mineralnych i aminokwasów. W porównaniu z nasionami słonecznika są łatwiej trawione przez organizm, a tym samym składniki są lepiej przyswajane. Doskonale nadają się do sałatek, kanapek i past. Stanowią dobre uzupełnienie diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Kiełki słonecznika można hodować w specjalnej kiełkownicy lub w zwykłym słoiku. Najpierw należy nasiona słonecznika przepłukać, a potem moczyć 8–12 godzin. Co jakiś czas należy zbierać z powierzchni wody pływające błonki nasienne. Następnie nasiona odcedzić i umieścić w słoiku lub na szkiełkach kiełkownicy. Słoik należy przykryć gazą i ją zawiązać, aby się nie zsuwała. Kilka razy dziennie (2–3) przepłukiwać nasiona wodą. Po ok. 2–3 dniach pojawią się białe ogonki, które będą nadawać się już do spożycia. Można także poczekać nieco dłużej, do wykształcenia się pierwszych listków [1].
Kiełki słonecznika są delikatne, o lekko orzechowym smaku. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Garść rośliny dostarcza średnio 11 kcal (31 kcal/100g). Są źródłem takich składników mineralnych jak magnez, żelazo, wapń, potas, a także witamin z grupy B oraz A i E. Kiełki słonecznika są także źródłem białka (7g/100g) i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kiełki słonecznika można kupić w sklepie spożywczym lub w warzywniaku. Kupując należy zwrócić uwagę na ich wygląd, który świadczy o świeżości i przydatności do spożycia. Jedno opakowanie (30–50g) kosztuje średnio 3–5 zł.
Poniżej kilka przepisów z wykorzystaniem kiełków ze słonecznika.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kiełki słonecznika stanowią dobre uzupełnienie codziennej diety. Można je kupić lub wyhodować samemu. Są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i aminokwasów. Dobrze się sprawdzą jako składnik sałatek, surówek, past warzywnych oraz zup.
Literatura:
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!