Kiełki słonecznika – uprawa. Jakie wartości odżywcze mają kiełki słonecznika?

Kiełki mogą stanowić dobre uzupełnienie diety, szczególnie kiedy jest ograniczony dostęp do świeżych warzyw. Można je kupić w większości sklepów spożywczych lub samemu wyhodować jak na przykład kiełki słonecznika.

Kiełki słonecznika

Wczesną fazą wzrostu roślin jest kiełkowanie. Kiełki możemy otrzymać ze zbóż, warzyw oraz niektórych nasion, na przykład ze słonecznika. Kiełki słonecznika stanowią cenne źródło witamin, składników mineralnych i aminokwasów. W porównaniu z nasionami słonecznika są łatwiej trawione przez organizm, a tym samym składniki są lepiej przyswajane. Doskonale nadają się do sałatek, kanapek i past. Stanowią dobre uzupełnienie diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Kiełki słonecznika – uprawa

Kiełki słonecznika można hodować w specjalnej kiełkownicy lub w zwykłym słoiku. Najpierw należy nasiona słonecznika przepłukać, a potem moczyć 8–12 godzin. Co jakiś czas należy zbierać z powierzchni wody pływające błonki nasienne. Następnie nasiona odcedzić i umieścić w słoiku lub na szkiełkach kiełkownicy. Słoik należy przykryć gazą i ją zawiązać, aby się nie zsuwała. Kilka razy dziennie (2–3) przepłukiwać nasiona wodą. Po ok. 2–3 dniach pojawią się białe ogonki, które  będą nadawać się już do spożycia. Można także poczekać nieco dłużej, do wykształcenia się pierwszych listków [1].

Kiełki słonecznika – wartości odżywcze, kalorie

Kiełki słonecznika są delikatne, o lekko orzechowym smaku. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Garść rośliny dostarcza średnio 11 kcal (31 kcal/100g). Są źródłem takich składników mineralnych jak magnez, żelazo, wapń, potas, a także witamin z grupy B oraz A i E. Kiełki słonecznika są także źródłem białka (7g/100g) i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kiełki słonecznika – cena, gdzie kupić

Kiełki słonecznika można kupić w sklepie spożywczym lub w warzywniaku. Kupując należy zwrócić uwagę na ich wygląd, który świadczy o świeżości i przydatności do spożycia. Jedno opakowanie (30–50g) kosztuje średnio 3–5 zł. 

Kiełki słonecznika – przepisy 

Poniżej kilka przepisów z wykorzystaniem kiełków ze słonecznika.

Sałatka z grzankami

Składniki:

  • 60 g mix sałat,
  • 50 g grillowanej piersi z kurczaka,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • 15 g kiełków słonecznika,
  • oliwa z oliwek, ocet balsamiczny,
  • 1 kromka chleba żytniego.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, pomidory przekroić na pół.
  2. Na talerzu ułożyć sałatę. Na nią położyć mięso, pomidory, kiełki. Polać oliwą i octem balsamicznym. Podawać z grzanką.
rozwiń
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką, kiełkami i płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1/3 główki sałaty lodowej,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 50 g kiełków słonecznika,
  • 50g płatków migdałowych,
  • 200g jogurtu,
  • 4 łyżki posiekanego koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotować na twardo. 
  2. Do salaterki włożyć porwaną sałatę, na nią położyć plasterki rzodkiewki, jajko pokrojone w ćwiartki i posypać kiełkami.
  3. Wymieszać jogurt z koperkiem i polać warzywa. 
  4. Migdały podprażyć i posypać gotową sałatkę.[2]
rozwiń
Twarogowe kuleczki z kiełkami

Składniki:

  • 200 g półtłustego twarogu,
  • 50 g kiełków ze słonecznika,
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek,
  • ½ zielonego ogórka,
  • sok z cytryny,
  • świeża bazylia,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieść widelcem.
  2. Dodać drobno poszatkowane kiełki, oliwki i ogórka pokrojonego w kostkę. 
  3. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać.
  4. Formować kulki. [3]
rozwiń

Kiełki słonecznika stanowią dobre uzupełnienie codziennej diety. Można je kupić lub wyhodować samemu. Są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i aminokwasów. Dobrze się sprawdzą jako składnik sałatek, surówek, past warzywnych  oraz zup.

Literatura:

  1. https://domowejroboty.pl/kielki/slonecznika/, [data dostępu: 08.11.2018r.].
  2. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-z-jajkami-rzodkiewka-kielkami-slonecznika-i-platkami-migdalow, [data dostępu: 08.11.2018r.].
  3. https://mamotoja.pl/twarogowe-kuleczki-z-kielkami,przepisy-przepis,1994,r2.html, [data dostępu: 08.11.2018r.].
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk , Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.
Dodaj do ulubionych