Składniki odżywcze
Dekstroza – szkodliwość i skutki uboczne
Dekstroza jest inną nazwą dla powszechnie znanej glukozy. Jakie właściwości…
Fosfatydylocholina – efekty i skutki uboczne
Kwasy tłuszczowe występujące w pokarmach pełnią istotną rolę w organizmie…
Sulforafan – działanie. Sulforafan a helicobacter pylori
Codzienna dieta człowieka, która obfituje w owoce i warzywa dostarcza…
Karnozyna – działanie, występowanie
Na początku ubiegłego wieku rosyjski badacz Gulewicz jako pierwszy wyizolował…
Kolagen w jedzeniu. W czym jest kolagen?
Gdy słyszymy hasło „kolagen”, nasze pierwsze skojarzenia związane są ze…
Czy można pić wodę z kranu? Najlepsze filtry do wody
Przez lata większość rodziców czy dziadkowów uczyła z nas, że…
Tłuszcze nasycone – rola i skutki dla zdrowia
Choć przez większość występowanie tłuszczów nasyconych kojarzone jest niemal wyłącznie…
Aminokwasy – czym są? Aminokwasy endogenne i egzogenne
Aminokwasy są pojedynczymi cegiełkami, które tworzą białka stanowiące podstawowy budulec…
NNKT – co to jest, źródła, skutki niedoboru
Większość spożywanych przez nas tłuszczów różni się między sobą wartością…
Jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – rola i źródła
Zgodnie z zaleceniami tzw. „zdrowej diety”, każdego dnia 30% spożytej...