Jesteś na:

kiełki

Fasola mung – właściwości, gotowanie, przepisy. Kiełki fasoli mung

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Mimo że w naszym klimacie uprawianych jest wiele rodzajów fasol, to niestety niektóre należy importować z innych regionów świata. Jakie właściwości ma azjatycka fasola mung?

Kiełki – jak i po co hodować własne kiełki

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kiełkowanie nasion to bardzo intensywny proces, w którym ogromną aktywnością wykazują się różnego rodzaju enzymy. Złożone związki, np. węglowodany czy białko, są rozkładane i wykorzystywane m.in. do wytwarzania energii czy jako budulcowe substraty niezbędne dla kiełkującej rośliny. W tym okresie diametralnie wzrasta zawartość witamin i minerałów (kiełki zawierają znacznie wyższe stężenie substancji odżywczych w porównaniu do nasion).

Ekstrakty z warzyw – skondensowane wartości odżywcze zawarte w kiełkach

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Z pewnością każdy z nas wie, że warzywa posiadają wiele cennych dla nas wartości odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że w fazie wzrostu zawierają ich najwięcej. Z tego powodu do swojej diety należy wprowadzić kiełki, które są naturalną multiwitaminą. Naturalna multiwitamina Kiełki soi, fasoli Mung, rzeżuchy, owsa czy rzodkiewki są coraz popularniejsze i dzięki temu łatwo dostępne w każdym większym sklepie. To prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je dodać do